Szerző: Asztalos Olivér

2018. június 22. 15:29

Ezen a héten félmilliárd dollárért vásárolt be a PayPal

Folytatja akvizíciós hadjáratát a cég, amely újabb két tranzakciót jelentett be.

Újabb felvásárlási tranzakciókat jelentett be a PayPal, amely a napokban két kaliforniai cég akvizícióját kezdeményezte. Elsőként Hyperwallet kifizetési platformra csapott le a vállalat, amelyet végül 400 millió dollárért zsákolt be. Ezt a 120 milliót érő Simility követte, amely cégecske gépi tanulásos alapokon kínál valós idejű csalásfelderítést. Viszonylag rövid időn belül ez már a PayPal negyedik olyan akvizíciója, amivel a vállalat megpróbál előremenekülni az egyre éleződő fintech versenyben.

Hyperwallet egy viszonylag régi, immár 18 éves cég, amely az új tulajdonoshoz hasonlóan vállalkozók és kiskereskedők online piactereken történő pénzügyi tranzakcióit kezeli, elsősorban az amerikai piacon. Ezzel a lépéssel tehát elsősorban piacszerző célja lehetett a PayPalnak, azonban arról egyelőre nem szól a fáma, hogy közép- és hosszútávon milyen sors vár a megszerzett platformra, beolvad-e a PayPalba, vagy önálló alternatívaként működik tovább. A Hyperwallettel egyébként olyan weboldalakon lehet tranzakciókat lebonyolítani mint az Expedia, a HomeAway, vagy a Freelancer.

pp_logo

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Simility egy jóval fiatalabb kezdeményezés, a startupnak tekinthető vállalkozást ugyanis 2014-ben alakult, többek között olyan stratégiai befektetők támogatásával mint a The Valley Fund, a Trinity Ventures, illetve az új tulajdonos, PayPal. Utóbbi cég bár meglehetősen csekély, mindössze 3 százalék körüli részesedéssel rendelkezett, a befektetés jól mutatta, hogy a PayPalnál már a kezdetekkor láttak fantáziát a fejlesztésben. A Simility ugyanis gépi tanulással igyekszik elsajátítani a gyanús, csalásra utaló pénzügyi tranzakciók jeleit, hogy ezen tudást később felhasználva valós időben értesíthesse a pénzintézetet és/vagy a számlatulajdonost az esetleges kockázatról.

Ezzel együtt a PayPal az elmúlt pár hónapban négy céget szerzett meg, a szintén gépi tanulásos fejlesztésekre specializálódott Jetlore mellett ugyanis a cég eddigi legnagyobb akvizícióját jelentő iZettle-t is bezsebelte. Utóbbit nem kevesebb mint 2,2 milliárd dollárjába került, amelyért cserébe fizikai boltok PoS termináljaihoz fejlesztett szoftveres kompetenciát szerzett a PayPal. Az immár lassan 3 milliárd dolláros összértéket verdeső befektetés első számú oka a fintech piacon kibontakozó verseny, amelyre az évekig szinte csak a babérjain ülő PayPalnak már reagálni kell. Emellett ugyancsak komoly motivációt jelenthet, hogy a fizetési platform hamarosan elveszti exkluzivitását a legnagyobb bevételi forrását jelentő eBay-en, az aukciós piactéren ugyanis bő két éven belül átáll az alacsonyabb tranzakciós díjakat és nagyobb átláthatóságot ígérő holland Adyenre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról