Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 22. 14:49

Rengeteget késik az Apple vezeték nélküli töltője

Újra lemaradásban a gyártó, az AirPods és a HomePod után most az AirPower is késik.

Tovább csúszik az Apple régóta ígérgetett vezeték nélküli töltője. Az eszközt, amely egyszerre három készülék töltésére is képes, a cupertinói óriás még tavaly szeptemberben jelentette be a legújabb iPhone-okkal párhuzamosan - a megjelenést ugyanakkor már akkor is csak 2018 első felére ígérte. A menetrendet azonban a gyártó úgy tűnik nem tudja tartani, a Bloomberg értesülései szerint az AirPower névre hallgató töltő megjelenése akár idén szeptemberig is elcsúszhat.

Az AirPower az iPhone-ok mellett az Apple Watch, illetve a vezeték nélküli töltővel szerelt tokba bújtatott AirPods fülhallgatók töltésére is képes (lesz) - utóbbi tok magához a töltőhöz hasonlóan még nem kapható. Az Apple berkein belül egyébként valószínűleg már tavaly ősszel is sejtették, hogy az AirPower piacra dobása nem lesz egyszerű menet, a vállalat akkor ugyanis tőle szokatlan módon két külső gyártó, a Belkin és a Mophie termékeit javasolta készülékeinek vezeték nélküli töltéséhez. Ezt valószínűleg nem tette volna meg, ha valóban úgy gondolja, már csak egy-két hónap választja el saját eszközét a rajttól.

airpwr

Noha az Apple a bejelentés óta hallgat a termék kapcsán, a lap forrásai szerint egy sor műszaki nehézség miatt tolódott el ennyire a megjelenés: kihívást jelent a túlmelegedés megakadályozása, illetve a vezérlőáramkör végleges elrendezése. Az AirPowert ugyanis a készülékek párhuzamos töltéséhez számos érzékelővel és töltőtekerccsel is fel kell szerelni - a cég dolgát pedig nehezíti, hogy egy az iparágban széles körben használt Qi töltési szabvánnyal kompatibilis, de egyedi fejlesztésű szabványt használ az eszközhöz.

A Bloomberg egészen odáig megy, hogy az termék egy egyedi Apple chipet használ majd, és egy leegyszerűsített iOS variánst fog futtatni, az eszközök párosításának és energiamenedzsmentjének kezeléséhez. Ez persze első blikkre a "verébre ágyúval" iskolapéldájának tűnik, érdemes egy nagy kanál szkepticizmussal kezelni, ugyanakkor az könnyen lehet, hogy az AirPower eszköz- és töltéskezelő rendszere valamilyen az iOS-ből átemelt kódbázisra támaszkodik. Akárhogy is, a szoftveroldalon még mindig folyik a tatarozás, a lap szerint a cég mérnökei folyamatosan irtják a bugokat az AirPower firmware-éből.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A vállat az elmúlt évben sorozatban futott bele hasonló fiaskókba, egyre több kiegészítője érkezik késve a piacra. Ilyen volt a cég okoshangszórója is, a HomePod a vállalat késlekedése miatt teljesen lecsúszott a 2017-es karácsonyi szezonról, és csak idén év elején került piacra - de AirPods vezeték nélküli fülhallgatóit sem sikerült időben elérhetővé tennie, azok mintegy két hónappal az eredetileg tervezett időpontot követően jutottak csak el a boltokba, és akkor is csak limitált példányszámban.

Nagy pánik azért nincs a gyártónál az AirPower csúszása miatt, azt ugyanis a cég hosszútávú stratégiája részeként képzeli el: a Bloomberg forrásai szerint a vállalat idővel az audio-jack után a töltőaljzatot is teljesen eltávolítaná telefonjáról. Merész elképzelésről van szó, amely a telefonok árát is egész biztosan megdobná, hiszen a dobozban vezeték nélküli töltőt kellene hozzájuk mellékelni az egyszerű vezetékes változat helyett. Egy ilyen lépés valószínűleg legalább olyan hangos felhasználói nemtetszést váltana ki, mint az audio-jack kigyomlálása, miután azonban még vezeték nélküli töltőjét sem sikerült a gyártónak piacra dobnia, egy ilyen drasztikus változtatástól még valószínűleg évekre vagyunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról