Szerző: Gálffy Csaba

2018. június 22. 10:44

Célegyenesben a Flutter

Fejlesztői előzetest kap a Flutter, a Google következő generációs frontend-keretrendszere. Ezzel a béta címkét már maga mögött hagyja, az első "egypontnullás" kiadás hamarosan érkezik.

Elkészült a Flutter első fejlesztői előzetese - ezzel is jelezni szeretné a Google, hogy új generációs fejlesztői keretrendszere immár nagyon közel áll a hivatalos rajthoz, itt az ideje minden érintettnek megkezdeni a komoly ismerkedést a rendszerrel. A következő hetekben már csak hibajavítások és stabilizáció marad hátra, így hamarosan érkezik majd a teljesen hivatalos 1.0-s verzió is.

A projekt státusza egyébként némileg csalóka, azt már a Google és egyéb fejlesztők is használják egy ideje éles alkalmazásokban. A korábbi béta címke és később a "stabil" kiadás inkább azt jelzi majd, hogy a kódbázis, az API-k és a könyvtárak immár kevésbé változékonyak, a keretrendszer alapjai megállapodnak, így újabb verziók érkezésekor kevésbé kell majd belenyúlni a Fluttert használó alkalmazásokba.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Flutter első bétája az év elején jelent meg, a keretrendszer pedig a Google fejlesztői konferenciáján, az I/O-n is fókuszt kapott - nem meglepő, hogy a fejlesztők elkezdtek ismerkedni vele. A Google adatai szerint a Fluttert használó fejlesztők köre gyorsan nő, csak az I/O óta 50 százalékkal nőtt a populáció.

Az új Google-üdvöske

A Flutter viszonylag régen, még 2015-ben látott először nyilvánosságot, akkor még Sky néven. Azóta a háttérben reszelgette a Google a keretrendszert, de a fejlesztés a háttérben (amennyire kívülről ez megítélhető) viszonylag lassan haladt. A fejlesztés azonban nemrég nagyon felgyorsult, a Flutter most többé-kevésbé a Google következő generációs szuperfegyverének számít, amely arra hivatott, hogy az Android után iOS-en is dominánssá tudjon válni.

Ahogy korábban írtuk: "Sebesség, natív platform-integráció, gyors fejlesztési sebesség és multiplatform elérés" - foglalja össze a Google marketinggépezete a Flutter lényegét. És nagyjából erről is van szó, a Flutter nagyon hasonló területet céloz, mint a React Native: "write once, run everywhere" mobilalkalmazások fejlesztését, amelyeket egyetlen fejlesztőcsapat készít. Ez szöges ellentétben áll a jelenlegi gyakorlattal, amelyben a két releváns mobilos platformot, az iOS-t és az Androidot két különböző alkalmazással, kódbázissal, fejlesztői csapattal célozza a legtöbb vállalat.

A megközelítés lényege, hogy a Flutter egy saját, C++-ban írt, keresztplatformos megjelenítő motort vesz igénybe, amely nem használ natív UI komponenseket. Ez a Skia grafikus könyvtárra épül, amely például a Chrome, az Android és a Firefox megjelenítőjeként is ismert, illetve támogatja az OpenGL illetve Vulkan API-t is a komolyabb grafikákhoz. A Dartban írt felületet tehát ez a keretrendszer futtatja, némileg hasonlóan, mint ahogy a játékok esetében a játékmotor. A Flutter pedig teljesen nyílt forráskódú is, így fejlődése folyamatosan követhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról