Szerző: Gálffy Csaba

2018. június 20. 15:03

30 percben: miért érdekes a Kotlin?

A Java-kompatibilis következő generációs nyelv idén robbanhat be. A HWSW free! tegnapi kiadásán azt néztük meg, hogy mi szól a nyelv mellett - és hogyan lehet vele elkezdeni ismerkedni.

A meetup első előadója Ekler Péter, az Autsoft csapatvezetője és a BME VIK AUT egyetemi adjunktusa. Péter már rengeteg meetupunkon adott elő, de nem csak itt, a HWSW-s képzéseknek is visszatérő előadója, amire oktatói és gyakorló fejlesztői karrierje is predesztinálja.

Tegnapi előadásában gyakorlatilag 15 perces kedvcsinálót láthattunk a Kotlinhoz: Java-fejlesztőknek (platformtól függetlenül) miért érdemes megismerkedni a nyelvvel. A miért után pedig a hogyanra is igyekezett Péter választ adni: a Kotlint be lehet vezetni fokozatosan, például írhatjuk a teszteket ebben először, majd kezdhetjük a javás kódbázison is modulonként konvertálni a szoftvert - hiszen a két nyelv nagyon jól tud együtt élni.

18:13
 

Javáról Kotlinra - Ekler Péter (AutSoft, BME VIK AUT)

Még több videó

A Google a 2017-es I/O fejlesztői konferenciáján karolta fel hivatalosan a nyelvet, azóta pedig már apró jelek sokasága utal arra, hogy a Kotlin bizony elsőszámú nyelv lesz az androidos ökoszisztémában. A Google fejlesztői pedig nem tétlenkedtek, az idei fejlesztői konferencián már bemutatkozott az Android KTX, egy olyan függvénykönyvtár, amelyet már kimondottan a Kotlin-specifikus környezethez igazítottak. Hogy ez miben különbözik a megszokott Android API-tól, azt Braun Márton mutatta be:

14:16
 

Android KTX: Könnyed Android-fejlesztés Kotlinnal - Braun Márton (AutSoft)

Még több videó

A két fenti előadó a HWSW hiánypótló Android+Kotlin-képzésén is oktató lesz, Braun Márton az architektúra komponenseket, és az új JetPack könyvtárakat mutatja majd be (köztük a fenti Android KTX-et), míg Ekler Péter az alkalmazáskomponensek, az adattárolás és a Kotlin konvenciókról és haladó képességeiről ad majd elő.

Ha többet szeretnél megtudni a Kotlinról és a Kotlin-alapú androidos fejlesztésről, gyere el a június 26-án induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzésünkre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról