Szerző: Koi Tamás

2018. június 13. 15:50

Magyarországon is hozzáférhető a SIM-ek legújabb generációja

Teszt jelleggel immár Magyarországon is elérhető a SIM-ek legújabb generációja, mely teljesen száműzi az évtizedes kártyaformátumot, helyette beépítve tartalmazzák a chipeket az eszközök, melyekre a felhasználó töltheti fel a szolgáltató által biztosított profilt.

Belátható időn belül eltűnhetnek az évtizedek óta a mobiltelefónia szerves részét képező SIM-kártyák, vagy legalábbis jelentősen átalakulhatnak, miközben korábbi funkciójukat megtartják. A Magyar Telekom ma bejelentette, hogy az országban elsőként - egyelőre tesztjelleggel - támogatja az eSIM, azaz beágyazott-SIM elemmel rendelkező eszközöket, mely "fontos technológiai mérföldkő" lehet az internetre csatlakoztatott eszközök fejlődéstörténetében. Az iparági sztenderdekre épülő technológia révén a korábbinál jóval egyszerűbbé válik a különböző eszközök - nem csak okostelefonok, okosórák stb. - mobilhálózatba integrálása, de egy átlagos mobilelőfizető számára is nyújt előnyöket az eSIM - állítja a cég.

Az eSIM-alapú szolgáltatás igénybe vételéhez először is szükség van egy beágyazott SIM-et tartalmazó (okos)eszközre. Ezek közül létezhetnek olyanok is, melyek hagyományos SIM-et is képesek fogadni a visszamenőleges kompatibilitás miatt. Ilyen esetben az előfizetőnek választania kell, hogy hagyományos vagy eSIM-et kér az előfizetéséhez. Az eSIM aktiválása Wi-Fi kapcsolaton keresztül kezdeményezhető egy erre a célra létrehozott alkalmazással (egyes készülékeknél a gyári szoftvercsomag, menü része), majd a Telekomtól (szolgáltatótól) kapott QR-kód beolvasásával aktiválható az eSIM-re az előfizetői profil.

esim

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az eSIM több profil párhuzamos kezelését is lehetővé teszi, így akár ugyanattól a szolgáltatótól, vagy különböző szolgáltatóktól is hozzá lehet rendelni előfizetést az eszközhöz, azok maximális száma és jellege alapvetően az adott készülék képességeitől függ. Az eSIM-ek elterjedésével idővel megvalósulhat, hogy egy újonnan vásárolt, szolgáltatófüggetlen készülék aktiválásakor csak annyit kell kiválasztani a telepítés első lépései során, hogy milyen szolgáltatónál lévő, valamint új vagy meglévő előfizetéssel kívánja használni az előfizető a mobilt.

A Telekomnál egyelőre egyetlen eSIM-kompatibilis eszköz érhető el, a Huawei Watch 2 okosóra, ám a szolgáltató rendszere az iparági szabványoknak köszönhetően elméletileg minden, későbbiekben megjelenő eSIM-képes eszközzel használható lesz (egyelőre valószínűleg csak a Telekom által bevizsgált eszközökre aktiválható majd eSIM). Az eSIM megjelenése hasonló trendet követ, mint a jack-dugalj száműzése vagy éppen a fizikai SIM-ek méretének folyamatos csökkentése - korábban ezek a komponensek jelentős területet foglaltak el más áramköri elemek elől egy készülékben, netán más fizikai korlátokat jelentettek az eszközök tervezése során.

Az eSIM-et hazánkban elsőként a Telekom teszteli, de a régióban már más szolgáltatónál is indult hasonló teszt. Így például a Deutsche Telekom cseh leányvállalatánál tavaly január óta tesztelik a technológiát, a horvát leánycég pedig tavaly márciusban kezdett tesztelésbe. Az eSIM-mel rendelkező eszközök köre egyelőre meglehetősen szűk, az említett Huawei Watch 2 mellett az LTE-képes Apple Watch 3 és a Google Pixel telefonok utolsó generációja támogatja a szabványt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról