Szerző: Habók Lilla

2018. június 8. 10:30

Google: nem fejezünk be minden katonai fejlesztést

Megjelentek a Google irányelvei a mesterséges intelligencia fejlesztésekkel kapcsolatban. Ezek szerint a fejlesztéseket a cég csak társadalmilag hasznos célokból vetné be, és kizárja belőle a fegyverkészítést. Katonai projektek viszont ettől még indulhatnak a jövőben is.

Hivatalos blogbejegyzésben tette közzé Sundar Pichai vezérigazgató a Google álláspontját a katonai fejlesztésekkel kapcsolatban, és ezzel együtt megjelentette a vállalat mesterséges intelligenciával kapcsolatos régen várt irányelveit is. A technológiai vállalatok társadalmi felelősségét is feszegető Project Maven egy hónappal ezelőtt kapott nagyobb nyilvánosságot a gépi tanulással foglalkozó szakértők sorozatos felmondása és egy petíció készítése miatt, amelynek több ezer aláírója a program lezárását követelte.

A projekt keretein belül ugyanis a fejlesztőknek különböző objektumok, például járművek helyét kellett automatizáltan meghatározni az amerikai katonai drónok felvételein, de a Google dolgozói azzal érveltek, hogy ilyen érzékeny kimenetelű, akár halált is okozó képelemzést nem szabadna az algoritmusokra bízni. Bár nem teljesen egyértelmű Pichai bejegyzése, de valószínűleg a híreszteléseknek megfelelően tényleg lezárja a vállalat a Mavent, viszont ahogy sejteni lehetett, nem fogja teljesen elengedni a sok megrendeléssel és nagy összegekkel kecsegtető katonai fejlesztéseket. A vezérigazgató viszont igyekezett leszögezni a közleményben, hogy mindezt nem fogják fegyverkezési célokra fordítani.

google_pentagon

"(...) folytatni fogjuk a munkát a kormányzattal és a katonasággal sok más területen" - írja Pichai. Méghozzá ezek a területek a bejegyzés szerint a kibervédelem, a képzések, a toborzás, a veteránok egészségügye, a keresés és a megmentés. A Google vezérigazgatója szerint "ezek az együttműködések fontosak", ezért keresni fogják a lehetőségeket hogyan dolgozhatnak együtt a szervezetekkel "a szolgálat tagjai és a civilek biztonsága" érdekében. Egyébként a vállalat már a Mavennel kapcsolatban is igyekezett cáfolni, hogy magát a technológiát fegyverként lehetne használni, de a Google dolgozóinak érvei szerint a katonai projektek egyértelmű következménye, hogy a technológiát ilyen célokból is bevethetik. Ez a probléma pedig a további katonai projektek esetében is felmerülhet.

Hét irányelv

Már a katonai projekt hírének első felmerülésekor, februárban megígérte a Google az alkalmazottainak, hogy irányelvek szintjén szabályozza a mesterséges intelligencia fejlesztéseket, de erre végül csak most került sor. A dokumentum jelenleg összesen hét szempontot tartalmaz néhány mondatos kifejtésekkel. Ezek szerint a Google vonatkozó projektjeinek társadalmilag előnyös célokat kell szolgálni például az egészség, a biztonság vagy a közlekedés terén. Továbbá el kell kell kerülnie az elfogultság keltését vagy megerősítését akár fajok, etnikumok, nemek, nemzetek, jövedelem, szexuális orientáció, képesség, politikai vagy vallási hitek mentén.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Mindezt pedig biztonságos körülmények közt kell fejleszteni és tesztelni, elszámoltathatóan az emberek felé, a személyes adatkezelés alapelveit, valamint a sztenderdeket és más tudományok szakértelmét figyelembe véve. A hetedik pont szerint pedig az elkészült fejlesztéseknek elérhetőnek kell lenniük a többi elv megvalósulása céljából, miközben a cég meggátolja, hogy a technológia potenciálisan veszélyt okozó alkalmazások számára is elérhető legyen. Egy projekt elfogadásakor a kiértékeléshez a Google figyelembe fogja venni, hogy a fejlesztendő alkalmazás milyen eséllyel használható károkozás céljából is, mennyire egyedi vagy általánosan elérhető, hogyan skálázódik, és a cégnek milyen szinten kell egyedi megoldásokat fejleszteni hozzá.

A szóban forgó katonai projektek miatt pedig az irányelv egy önálló alfejezetet is tartalmaz, amely szerint a Google nem fejleszt másoknak sérülést okozó technológiát, fegyvereket, "a nemzetközileg elfogadott normákat sértő" megfigyelési eszközöket vagy általában a nemzetközi joggal és az emberi jogokkal ellentétes mesterséges intelligencia megoldásokat.

Kétséges, hogy mennyire lesz elég a Google fejlesztői számára a részben rugalmasan értelmezhető szabályzat. Korábban a dolgozók nem csak ezeket az elveket hiányolták, hanem a nyílt beszélgetést is a Maven projekt elfogadásáról, és így sérelmezték megváltozott céges kultúrát. Most pedig Pichai egyértelműen közölte, hogy katonai projekt a jövőben is lesznek, ha sikerül újabb szerződést kötni, de nem tudni, hogy a fejlesztőket mennyire fogják ebben megnyugtatni a most közölt irányelvek. A Google már eddig is sok fontos szakembert vesztett és a botrány reputációs veszteséggel is járt, de úgy tűnik, hogy ennél fontosabbak a nagy bevételt hozó kormányzati és katonai projektek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról