Szerző: Gálffy Csaba

2018. május 30. 11:30

Megszórta az alsó-középkategóriát a HMD

A 100 és 250 dollár közötti modellek adják a globális okostelefonos piac gerincét, mondta el a HMD tegnap, nem véletlen, hogy a gyártó három vadonatúj termékkel igyekszik lefedni ezt a szegmenst.

Moszkvában mutatta be új alsó-középkategóriás okostelefonjait a Nokia - a helyszínválasztás találó, e modellek jellemzően az Oroszországhoz hasonló, fejlődő országokban fogynak nagyon jól. A HMD kimondottan széles portfólióval dolgozik, 1 és 8 között minden számmal ad ki okostelefont (4-gyel nem, mert az a kínai kultúrkörben szerencsétlennek számít), most a 2-es, a 3-as és az 5-ös modelleket frissítette a gyártó.

Kezdjük felülről! Ami egységes a frissítésben, hogy a Nokia 18:9-es kijelzőket vet be, igaz, más-más méretben és minőségben. Az új nokiás újrakezdés egyik kimagasló modellje az eredeti Nokia 5 volt, amely egészen sikeresen kombinálta a komponenseket és az ipari formatervet egy tetszetős és meglepően megfizethető csomagban - ez két SIM-es kivitelben 40 ezer forint körül kapható a hazai piacon. Az új 2018-as kiadás is ezt a filozófiát igyekszik továbbvinni.

A Nokia 5.1-ben mutatkozik be a MediaTek egyik új processzora, a Helio P18 (MT6755S), ami annyira új, hogy nem is nagyon találni róla információt. Jelenleg annyit tudunk, hogy ez egy nyolcmagos konstrukció, feltételezhetően csak Cortex-A53-as magokat kombinál alacsonyabb és magasabb órajelű csoportokban.

nokia-51-1

És ahogy mondani szoktuk, nincs rossz termék, csak rossz ár: míg a Motorolát korábban kritizáltuk azért, mert a G sorozatú telefonjaiba nem hajlandó gyorsabb chipeket tenni, a hasonló lapkákat bevető Nokiánál már jár a süvegelés: az új Nokia 5 ugyanis bruttó 189 euróba kerül majd, ami számottevően alacsonyabbra pozicionálja a terméket.

Lejjebb is van!

Az új favorit a Nokia 3.1 lehet, amely a tavalyi legnépszerűbb Nokia-modellt váltja le. Ezt igyekszik a gyártó a prémium modellekre hasonlító ipari formatervvel ellátni, szépen görbülnek az oldalsó élek és van fémberakás is. A spórlás a processzornál kezdődik, a retró, 28 nanométeren készülő MT6750 ugyan 8 magos felépítésű, ezek azonban harmatgyenge Cortex-A53 magok, ráadásul nagyon szerény, 1 illetve 1,5 GHz-es órajellel. Szerencsére az ár azért nem rugaszkodott el, a Nokia mindössze 139 euróért méri ezt a modellt 2 gigabájt RAM-mal és 16 gigás háttértárral.

nokia-3-2018

A Nokia 2.1 már erősen a belépő kategóriát erősíti, a Snapdragon 425-ös lapka nem teljesítményével, hanem alacsony fogyasztásával és árával tud meggyőző lenni. A Nokia egyébként nem követte az olcsó=kicsi logikát, a 2.1-es méretes, 5,5 hüvelykes, 720p felbontású kijelzőt kapott. A cég ennél a telefonnál a 4000 mAh-s akkura fókuszál, amely elvben 2 napos akkus üzemidőt is elérhetővé tesz - ez a specifikációk ismeretében elérhetőnek is tűnik.

nokia-2-2018

A telefont a Nokia a friss Android Go rendszerrel szállítja, ezt a Google kimondottan a szerény teljesítményű és kevés memóriával szerelt telefonokhoz optimalizálta. Ez az Android egyszerűsítésén és a fejlődő országokat célzó Go alkalmazások mellékelésén érhető tetten - beépített funkció az agresszív adat-takarékosság, a telefonról-telefonra megosztás (internet nélkül). Ezzel a 2.1 a Nokia második gós telefonja a tavasszal piacra dobott Nokia 1 után. Ára mindössze 115 dollár lesz (bruttó), ennyiért már második, "játszós" telefonnak is megéri.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A telefonok egységesen Android 8.1-gyel indulnak, és hamarosan Android P frissítést is kapnak. Érdekesség, hogy a Nokia nem érzi az USB-C eljöttét, az összes telefon microUSB-s csatlakozóval rendelkezik, szerencsére egységes a microSD kártyák támogatása is. Ujjlenyomat-olvasó a 3-as és az 5-ös modellbe fért.

Google-vállveregetéssel

Kezd trenddé válni, hogy a gyártók a "vanilla" Android élményt versenyelőnyként fogják fel. A Motorola korábban a szinte szűz Androiddal szerzett rengeteg jó pontot a vásárlóknál, de a OnePlus sikerében is fontos szerepe van ennek. A Nokia a rajttól fogva erre épít, a Google-lel szoros együttműködésben fejleszti a telefonokat, aminek látszik is az eredménye: a telefonok katonás rendben kapják a havi biztonsági frissítéseket és a cég nem sajnálja a főverziókat sem kiadni, a tavalyi modellek mindegyike megkapta már az Android Oreót (kivéve a 2-est, amelyre hamarosan érkezik a frissítés). A most megjelent termékek is mind az Android One program részei, tehát közel Nexus-élményt kínálnak ebben a tekintetben - garantált a 3 évnyi biztonsági frissítés és a 2 évnyi főverzió-frissítés is.

A szoros együttműködés jele, hogy a nokiás marketingben a Google alkalmazásai (például a Photos) is aktív szerepet kapnak, ami finoman jelzi, hogy a keresőóriás valószínűleg nem csak műszaki segítségnyújtással, hanem bizony készpénzzel is támogatja a Nokia törekvéseit. A Nokia pedig örömmel viszi az olyan kezdeményezések zászlaját, mint az Android Enterprise Recommended megfelelőségi program, az Android Go és persze jó példaként jár elöl a fent említett biztonsági frissítéseknél is. Hogy az együttműködés mennyi ideig tart még, arra tippelni sem tudunk, de felhasználói szemmel egyáltalán nem rossz az irány.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról