Szerző: Asztalos Olivér

2018. május 30. 10:30

Az idei évre ismét megújul a CEBiT

Nagy frissítést kap hannoveri IT expó, amely a szervezők tervei alapján egy innovációs üzleti fesztiválként megy tovább.

Alaposan megújul az idei esztendőre a CEBiT. Az előző évtizedben szebb napokat is megélt, a kontinens egykoron legnagyobb számítástechnikai szakvásárának kikiáltott rendezvényt közel a nulláról tervezte újra a főszervező Deutsche Messe. Utóbbi szerint jóformán csak a helyszín nem változik, hisz bár korábban az áthelyezés ötlete is felmerült, a rendezvény ebből a szempontból marad a gyökereinél, Hannoverben. Változik azonban az időpont, hisz az eddigi, olykor még igencsak zord kora tavaszi dátum helyét a várhatóan sokkal kellemesebb időjárással kecsegtető nyár eleje veszi át, amely idén napra pontosan a június 11-15. (hétfő-péntek) közötti öt napot jelenti.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A beharangozó sajtórendezvényen a Deutsche Messe alig győzte hangsúlyozni a megújulás mértékét. A lelkesedés persze nem véletlen, a hannoveri kiállításból ugyanis az előző évtized végére szinte teljesen elfogyott a lendület. A korabeli beszámolók már 2009-ben megcsappant látogatószámról és lapos programról szóltak. Nem voltak megdöbbentő bejelentések, komoly bemutatók, meghökkentő érdekességek. Az igazán nagy cégek közül szinte már senki nem tette tiszteletét a hannoveri rendezvényen, amely részben a gazdasági válságnak, részben pedig a PC-piac máig tartó zsugorodásának volt köszönhető.

A CeBIT ugyanis a 2000-es évek elején még az európai Computexnek számított, a nagy (komponens)gyártók (Intel, AMD, Nvidia, stb.) rendszeresen jelentettek be meghatározó termékeket a kiállításon, ez volt a konzumer IT-ipar egyik legjelentősebb éves eseménye. Az előző évtized végi recesszióból a tajvani kiállítás, azaz a Computex jött ki jobban, amely végül teljesen átvette a PC-hardvermustra szerepét. Eközben a szórakoztatóelektronikai eszközöket a csupán pár száz kilométerre lévő berlini IFA szippantotta fel, a telekommunikációt szinte teljesen kisajátította a barcelonai MWC, az év legelején esedékes Las Vegas-i CES pedig ezektől a térképen nagyon távol, egyfajta mindenből egy kicsit alapon fut, szórakoztatóelektronikai, PC-s, illetve telkós kiállítókkal egyaránt a standoknál és a monumentális hotelekben.

cebit-preview

A CeBIT szervezői ezt tapasztalva az évtized elején egy teljesen új irányt fektettek le, megcélozva a B2B szektort. A kiállítás első számú hívószavai így a cloud, big data, adatbiztonság, adatvédelem, outsourcing, CRM, ERP, dokumentumkezelés, logelemzés, és üzleti intelligencia lett. Ezzel együtt a Hannover Messe csarnokaiban döntő többségben üzletemberek, elemzők, döntéshozók, igazgatók, illetve alelnökök fel olyan kiállítók mellett, mint az SAP, az IBM, a Telekom, vagy épp a nagyvállalati megoldásait propagáló Microsoft. A keményvonalas B2B iránnyal azonban mind a korábbi hátizsákos hétköznapi látogatók, mind pedig a fiatalok elpártoltak a kiállítás mellől.

Az egy évtizeden belüli immár második megújulással épp az utóbbi réteget próbálja el, vagy inkább visszacsábítani a CEBiT. Ennek első jele, hogy olyan, a rendezvény számára részben új témák kerülnek a középpontba, mint a blockchain, a mesterséges intelligencia, a virtuális- és kiterjesztett valóság (VR/AR), a robotika, a mobilitás (önvezető járművek, drónok), az IoT, vagy éppen a security. A Deutsche Messe tehát az őszülő öltönyös döntéshozók mellett a következő generációt is igyekszik megmozgatni. Ezzel együtt (részben maradnak) az elmúlt pár évben gyökeret eresztett témák, a vállalati informatikában utazók továbbra is megtalálhatják a területükhöz közel álló témákat. Az IBM például Ginni Romettyvel együtt érkezik, de természetesen jelen lesz az SAP, a HPE, az Oracle, a Salesforce, a Telekom, illetve a Huawei is.

Ugyancsak kiállít a Vodafone, a listán pedig a Facebook, valamint az Intel is rajta van, utóbbi nagyvállalati megoldásai mellett vélhetően drónhadseregét is elhozza. A viszonylag hosszú névsorban szerepel még az ESA, vagyis az Európai Űrügynökség is, a szervezők pedig a startupoknak külön szereplési lehetőséget biztosítottak, a kezdő vállalkozásokból több tucatra lehet számítani. Elsősorban szintén a fiatalabb réteget célozzák a zenei programot, a hétfő kivételével ugyanis minden nap különféle zenekarok és DJ-k fognak gondoskodni a lazább hangulatról, egészen késő estig, jellemzően 11 óráig. Eközben az előadások sem maradnak el, összesen 2000 keynote-ot és panelbeszélgetéssel kecsegtet az innovációs és digitális fesztivál.

(A szervezők jóvoltából a HWSW olvasói 50 százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet az idei CEBiT-re, amennyiben a rendezvény weboldalán a hx22DdtWMx promóciós kódot alkalmazzák.)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról