Szerző: Asztalos Olivér

2018. május 24. 17:03

Újabb pótlék processzorok tűntek fel az Intel horizontján

A 10 nanométeres gondok miatt még legalább egy mobil, illetve legalább egy asztali 14 nanométeres termék kerülhet piacra.

Jobb híján újabb 14 nanométeres processzorokat lesz kénytelen bemutatni 10 nanométeres gyártástechnológiájának kihozatali problémája miatt az Intel. Iparági pletykák szerint a cég még legalább két ilyen fejlesztést leplez le az idei évben, a viszonylag régóta pletykált nyolcmagos Coffee Lake mellé érkezhet a Whiskey Lake. Míg előbbit elsősorban asztali, utóbbit mobil környezetbe szánhatja a vállalat, számottevő fejlesztéseket viszont egyiktől sem várhat a közönség.

Újabb pót-lake

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Whiskey Lake csak a közelmúltban bukkant fel a különféle hírcsatornákon, túl sok információ pedig egyelőre nem lehet tudni a fejlesztésről. Ennek egyik oka lehet, hogy csak minimális előrelépést hoz majd az új kódnév alatt piacra kerülő processzorcsalád, amely a pletykák szerint gyakorlatilag egy frissítés frissítése lesz, a négymagos Kaby Lake Refresh (vagy Kaby Lake R) kap egy újabb ráncfelvarrást.

Ennek keretében várhatóan pár százalékkal (100-200 MHz) tovább nőhet a magok órajele, illetve a hírek szerint a központi egységek megkapják a Cannon Lake-nél már látott LPDDR4(X) támogatás. Utóbbinak hála tovább csökkenthető a rendszermemória fogyasztása, amely egyenes utat jelenthet a notebookok üzemidejének további növeléséhez. Emellett a Whiskey Lake érintkezőkiosztása, illetve vezérlőhídja (PCH) egyezik majd a Cannon Lake-ével, ennek köszönhetően pedig a processzorok viszonylag egyszerűen beilleszthetőek lesznek a még jó darabig igencsak limitált darabszámban érkező 10 nanométeres termékek helyére.

intel_cnl_w

Arról egyelőre nincs információ, hogy a Whiskey Lake-hez milyen gyártástechnológiát alkalmaz majd a cég. Az Intelnek per pillanat két 14 nanométeres variánsa van, a 14+ és a 14++ is rendelkezésére áll, sőt, az sem zárható ki, hogy a 10 nanométeres problémák miatt egy harmadik, 14+++ variáns is érkezik még. Erre utalhatott Dr. Venkata “Murthy” Renduchintala, a Kliensoldali és IoT üzleti szegmens és Rendszer Architektúra csoport élén álló szakember szerint ugyanis bőven van még tartalék a 14 nanométerben, ezért az Intel magabiztos, hogy nem szenved hátrányt a 10 nanométer elhalasztása miatt. Ez annak fényében kissé optimistán hangzik, hogy a minden eddiginél magasabb tranzisztorűrűséggel kecsegtető eljárással nagy mennyiségben már csak valamikor jövőre termel lapkákat a gyártó.

Addig borítékolhatóan érkezik a két maggal megtoldott, azaz nyolcmagos Coffee Lake is, amelyből a legutóbbi hírek szerint már léteznek mérnöki mintapéldányok. A hatmagos variánsok bár egyelőre állják a sarat Ryzen szériával szemben, a Pinnacle Ridge kódnevű, 2000-es sorozat már több mérésben vészesen megközelítette az Intel termékeit. Eközben az AMD javában dolgozik a harmadik, Zen 2 magokra épülő termékein, amely megjelenése optimális esetben jövő év első felében lehet esedékes. A feljebb vázolt forgatókönyv szerint ezzel akár ideiglenes előnyre is szert tehet az Intel konkurense, már amennyiben nem sikerül egy éven belül ráncba szedni a 10 nanométeres gyártást.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.