Szerző: Hlács Ferenc

2018. május 23. 10:27

Új Blade gamer notebookkal és eGPU-házzal támad a Razer

Frissítette notebook-portfólióját a gamer hardvereiről ismert Razer, a cég továbbá egy új, a korábbi modellnél barátságosabb áron piacra kerülő, külső GPU-házat is bemutatott.

A notebookpalettát az új Razer Blade 15.6 erősíti, amely a 14 hüvelykes Razer Blade és a 17-es Razer Blade Pro közé ékelődik. Külsőre a vállalat maradt a szériánál megszokott dizájnnál, azaz a fekete, minimalista, alumíniumból mart háznál, illetve az RGB világítású billentyűzetnél. A formaterv, ahogy az a Razer gépeinél lenni szokott kifejezetten letisztult, egyáltalán nem hivalkodó, a cég szerencsére nem követi a gamer hardverekre jellemző eltúlzott, "vad" vonalvezetést. A kijelző körül itt is sokat vékonyodtak a peremek, noha fölül a webkamera miatt megmarad a vaskosabb káva. A touchpad is nagyobb lett valamivel, továbbá eltűntek alóla az egérgombok, maga az érintőfelület lett "kattintható".

rb1501

A 15,6 hüvelykes kijelzőnél a gyártó mindjárt három választási lehetőséget is ad, a gép elérhető 60 és 144 hertzes 1920x1080 pixel felbontású IPS panellel, matt kivitelben, valamint 60 hertzes 3840x2160 pixeles érintőkijelző is választható hozzá. Az aluházban egy hatmagos Intel Core i7-8750H processzor zakatol, 2,2 gigahertzes alap- és 4,1 gigahertzes turbófrekvenciával. Ehhez igény szerint 16 vagy 32 gigabájt DDR4 RAM párosítható, illetve 512 gigabájtos vagy akár 2 terabájtos PCIe SSD. Ami a csatlakozókat illeti, a gép oldalain egy Thunderbolt 3 támogatással rendelkező USB-C aljzatot, további három USB 3.0-s mezei USB portot, egy miniDisplayPort csatlakozót és egy HDMI 2.0b aljzatot találunk.

rb1502

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A laptopot kétféle GPU-opcióval dobja piacra a cég, 6 gigabájtos Nvidia GTX 1060 Max-Q, illetve 8 gigabájt GDDR5 memóriával szerelt Nvidia GTX 1070 Max-Q-val is elérhető lesz a legújabb Blade. Az izmosabb GPU kicsit vaskosabb készülékházba fért csak bele, így míg a GTX 1060-as konfiguráció 16,8 milliméter vastag, a GTX 1070-nel dolgozó modell 17,3 milliméteres lesz. A notebook tömegén az eltérő GPU-k és a leheletnyivel eltérő ház nem változtat számottevően, az érintőkijelző viszont igen, az ilyen panellel szerelt gépek 2,15 kilogrammot nyomnak, míg a hagyományos kijelzős modellek 2,07 kilogrammosak. A szerényebb grafikát felvonultató modell ára nettó 1900, az izmosabbé nettó 2400 dollárról indul.

eGPU-ház és más semmi

Ugyancsak mindenféle fölösleges dizájnsallang nélkül debütál a Core X eGFX külső GPU-ház, amely a cég kínálatában már egy ideje elérhető nagy testvéréhez, a Core v2 eGFX-hez képest funkciók terén is kifejezetten minimalista lett, az ár lefaragása végett. Míg a korábbi modell két Thunderbolt 3 vezérlőt is kapott és egy sor plusz csatlakozót adott a GPU saját kimenetei mellett, a Core X eGFX funkciója kimerül abban, hogy külső grafikus kártyával egészítse ki a hozzá kötött laptop képességeit.

corex

A ház egy 4x PCIe 3.0-es csatolót kínál és egy grafikus kártyának ad otthont, ez egyébként nagyobb mint ami a Core v2-be fér, és a tápot is felhizlalta a gyártó, az eszközben egy 650 wattos ATX tápegység található, amelynek hála keresztül 100 wattot képes a Thunderbolt 3 porton keresztül leadni, így tölteni a rákötött notebookot a USB-C specifikációs maximális teljesítményszintjén. A GPU-k csatlakoztatása egyébként kifejezetten egyszerű, a Core X-ből egy mozdulattal kihúzható a kártyának otthont adó fiók, a művelethez semmilyen szerszámra nincs szükség.

Az új GPU-ház egy sor grafikus kártyát támogat, az Nvidia GTX 750-től egészen a GTX 1080 Ti-ig és Titan Xp-ig, de az Nvidia Quadro GPU-k is ott vannak a listán. AMD oldalon minden XConnect plecsnis kártya használható az eszközzel - a macOS felhasználók jelen állás szerint csak utóbbi gyártó GPU-ival vehetik majd igénybe a Core X dokkolót. A Razer új külső GPU-háza napokon belül kapható lesz, ára várhatóan nettó 300 dollár környékén alakul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról