Szerző: Habók Lilla

2018. május 18. 09:30

Már a készenléti szervek is használhatnának 4.5G-t

A Huawei bejelentette a kritikus kommunikációt támogató multimédiás eLTE MCCS rendszerét. Ezentúl a rendőrök vagy a mentősök is képesek lennének egymás közt például a videós adatküldésre, az eddig jellemző szöveges és hangüzenetek mellett.

Bemutatta a Huawei a készenléti és rendvédelmi szervek számára sokkal gyorsabb mobilos adatátvitelt biztosító eLTE multimédiás kritikus kommunikációs rendszerét (röviden: eLTE MCCS) a Critical Communication World konferencián. Eddig a hivatalos szervek, többek közt rendőrök és mentősök által használt keskenysávú hálózatok elsősorban a hangalapú kommunikációt tették lehetővé, azaz hogy a hivatalos szervek szóban beszéljék meg a fontos információkat a védett csatornán. Az eLTE MCCS megoldás viszont a Huawei ígérete szerint egy konvergens mobilszolgáltatási platformon képes összekapcsolni a hálózatokat, a videós megfigyelést és a grafikus információs rendszereket (GIS).

Mivel a legtöbb országban már kialakult a jelenlegi kritikus információs infrastruktúra, ezért a vállalat biztosítja, hogy a saját platformja képes együttműködni a már kiépített keskenysávú trönkölt rendszerekkel, mint például a P25, a TETRA vagy a DMR. Ez egy nagyon fontos szempont Európában is, ahol a legtöbb ország éppen a Terrestrial Trunked Radio (TETRA) rendszerét használja - köztük Magyarországgal. A TETRA megoldására is igaz, hogy elsősorban a hangalapú kommunikációt támogatja, és mellette ugyan az üzenetküldést és a mobil adatszolgáltatás is megjelenik, de csak legfeljebb 7.2 kbit/másodperc sebességre képes, így a rendszer például a videós adatátvitelt is csak nagyon lassan tudja megvalósítani, azaz sokkal több idő alatt mint a rendőrök vagy a mentősök saját mobiljai.

huawei_mccsBővebben az eLTE Multimedia Critical Communications Systemsről (MCCS)

Úgyhogy sok más ország kísérleteik különböző hibrid megoldásokkal, ahol a kép- és adatküldés valamilyen privát LTE hálózaton történik. A Huawei szerepe az LTE kereskedelmi hálózatok kiépítésében ismertebb, de 2013 óta a vállalat a trönkölt rendszerekkel is foglalkozik, és jelenleg 233 rendvédelmi szervvel szerződött az eLTE kapcsán. A mostani bejelentéssel pedig az első olyan céggé vált, amely teljes 4.5G-s multimédiás (3GPP szabványnak megfelelő) rendszert kínál a hivatalos szerveknek, akár fokozatos áttérési lehetőséggel. A párhuzamos használat biztosítása azért is fontos, mert az eszközök rendkívül drágák, úgyhogy egyszerre a teljes leváltás szinte képtelenség lenne.

Ezenkívül a Huawei azt is ígéri az új eLTE MCCS megoldással, hogy rugalmasabban kezeli milyen adatok mehetnek át rajta, köztük akár a rendőri sisakkamerák videói, az IoT szenzorok adatai vagy a drónfelvételek. A Critical Communication World rendezvényen egyébként nem csak rendőrök és mentősök felszereléseit lehetett látni, mivel a biztonságos kommunikációs hálózatokat például a vasutak, a kikötők, a repterek vagy az energiaszektor is használja. A Huawei a bejelentésen három tipikus közbiztonsági használatot vázolt fel, mely szerint különböző felszerelései lehetnek rendőrautóknak és motoroknak, illetve maguknak a rendőröknek. Például a rendőrautók felszereléséhez tartozik a járműkamera, a hálózati videórögzítő rendszer, a távoli hangszóró mikrofon és a járműbe szerelt trönkölt terminál - az eLTE rendszer pedig mindezek adatait képes kezelni.

huawei_ep820

Így néz ki a korábbi generáció, a Huawei EP820-as trönkölt "mobil"

Az információk megjelenítése pedig egy újabb nézőpont, amire sokféle megoldás létezik. Mivel a Huawei multimédiás rendszere megkönnyíti a videós adatátvitelt, ezért fontos szerepet kaphatnak a járművekbe építhető videólejátszó eszközök. A mobilokhoz hasonló, csak éppen teljesen ütés-, víz-, por-, hő- és robbanásálló EP821 vagy az irodai dolgozóknak szánt EP720 kézibeszélőkön a beállítástól függ, hogy mit lehet használni, de megjelenhetnek rajta speciális alkalmazások, úgy mint a videós megfigyelő rendszer, a személyi igazolvány autentikálása vagy az arcfelismerés.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Tehát a Huawei multimédiás rendszerével megoldható például, hogy egy drónfelvétel pillanatok alatt megjelenjen egy mentőautó beépített videólejátszóján, majd baleset esetén a mentős a kézibeszélőjén keresztül értesítse az orvosokat. Továbbá előfordulhat, hogy egy rendőr a testkamerájával egy gyanús eseményt a központba továbbít, esetleg egy alkalmazással lefuttat egy arcfelismerést. Így az eLTE MCCS megoldással szinte már félelmetesen kiterjedhetnek a megfigyelési lehetőségek, amellyel kapcsolatban a vállalat hangsúlyozza, hogy a közbiztonságot és a rendvédelmet szolgálná.

Magyarország még kitart a TETRA mellett

Egyelőre nem lehet tudni, hogy Magyarországon a készenléti-rendvédelmi szervek mikortól használhatják például a folyamatos videós kommunikációt a kritikus információk átadásakor. Hazánkban már 2006 óta a TETRA technológiával megvalósult Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) üzemel, amely biztosítja a készenléti szervek számára a csoportkommunikációs szolgáltatásokat.

A 2012 óta a Magyar Állam tulajdonában lévő Pro-M által üzemeltetett TETRA-t használja többek közt az Országos Rendőr Főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Tűzoltóság szervezetei, az Országos Mentőszolgálat és a Honvédség is. Bár a rendszer a hálózat kiépítésekor kifejezetten modernnek volt mondható, de a legutóbbi fejlesztéséről 2015-ben lehetett többet hallani, mikor egy hárommilliárd forintos összköltségű uniós projekt keretében javult, és így 293 bázisállomásra bővült az EDR hálózat lefedettsége.

Nem lehet biztosat tudni arról, hogy a magyar készenléti-rendvédelmi szervek kitartanak-e a TETRA mellett, de ha mégsem, akkor is lennének a Huawei mellett más választási lehetőségei is. Kritikus információs infrastruktúrát fejleszt többek közt a Nokia, a Motorola és az Airbus Defence & Space egyaránt. Igaz, hogy ezek még nem jelentették be a biztonságos 4.5G kommunikációt. Az állam minden bizonnyal több szempontot is figyelembe fog venni egy esetleges újabb fejlesztéskor, ami egy korábbi információ szerint 2025-ben válhat esedékessé, és a TETRA működése mellett a szintén közvetetten állami tulajdonú MVM Nettel közösen képzelték el a fejlesztők, de a konkrét tervekről egyelőre még nincs információ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról