Szerző: Hlács Ferenc

2018. május 16. 10:30

Memóriabajnok VM-ekkel bővül a Google Compute Engine

Az új virtuális gépcsaládnál már akár 4 terabájt közelébe tornázható fel a RAM mérete, amivel már akár nagyobb in-memory adatbázisok is futtathatóak.

Új virtuális gépcsaládot állít rajtvonalhoz a Google béta zászló alatt: a Google Compute Engine géptípusok az n1-ultramem családdal bővülnek, amely kifejezetten a memóriaéhes feladatokat hivatott kiszolgálni - legyen szó akár extrém memóriaétvágyról. Ahogy a Google fogalmaz, ez a konstrukció a cég eddigi legtekintélyesebb számítási és memória-erőforrásokkal megpakolt terméke, amellyel a keresőóriás kifejezetten a nagyvállalati munkafolyamatokat igyekszik kiszolgálni. Az új termékek olyan feladatokra jöhetnek kapóra, mint az adatelemzés, nagyvállalati erőforrás-tervezés, genomikai kutatások, vagy épp az in-memory adatbázisok kezelése.

A szóban fogó n1-ultramem típussal a cégek akár közel 4 terabájt DDR4 RAM-mal és 160 vCPU-val felszerelt virtuális gépekhez férhetnek hozzá, amelyek mögött egyenként 4 darab Intel Xeon E7-8880 v4 processzor dolgozik - ez tekintélyes előrelépés a vállalat eddigi kínálatához képest, amelyben a RAM-opciók 624 gigabájtnál tetőztek. A VM család egész pontosan három új gépet kínál, ezek a 40 vCPU-val és 961 gigabájt memóriával szerelt n1-ultramem-40, a 80 vCPU-t számláló, 1922 gigabájt memóriát tartalmazó n1-ultramem-80, illetve a legnagyobb elérhető variáns, a fenti 160 virtuális CPU-ból és 3844 gigabájt RAM-ból gazdálkodó n1-ultramem-160. A termékekkel a Google végre felzárkózik az Amazon cloud szolgáltatásai mögé, sőt valamelyest meg is előzi azokat, a rivális memóriaoptimalizált kínálata ugyanis hasonló maximális RAM mellett számottevően kevesebb, 128 vCPU-t kínál.

googserv

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A cég szerint a memóriaéhes feladatokra jelenleg az új család biztosítja a legkedvezőbb gigabájtonkénti árat a Compute Engine portfóliójában. Az n1-ultramem béták áraival a cég már frissítette a Compute Engine ártáblázatát, az n1-ultramem-40 óránként 6,3 dollárért, az n1-ultramem-80 12,6 dollárért, a legnagyobb konstrukció pedig óránkénti 25,2 dollárért vehető igénybe. A termékhez a cég egy árkalkulátort is közzétett az érdeklődőknek.

A béta verziós VM-eket a Google már több partnerével tesztelte, és kifejezetten ajánlja többek között az SAP HANA in-memory adatbázisaihoz - sok céget ugyanis épp az tarthatott vissza attól, hogy rendszereit felhős környezetbe költöztesse, hogy nem állt rendelkezésére megfelelő kapacitású VM, hogy az SAP megoldásának otthont adjon. Az új termékkel mind egy-egy cég saját alkalmazásai, mind pedig az említett SAP HANA adatbázisok a Google Cloud Platformon futtathatók, ahol a felturbózott erőforrások mellett a közös környezetnek köszönhető alacsony késleltetésből is profitálhatnak. A VM-ek SAP HANA-val történő felhasználásához a Google külön útmutatót is közzétett.

A frissen bejelentett n1-ultramem VM-ek bétái már kipróbálhatók, igaz egyelőre csak az us-central1, us-east1 és europe-west1 Google Cloud régiókban. A támogatott területek listáját a Google folyamatosan bővíti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról