:

Szerző: HIRDETÉS

2018. május 14. 19:24

Kézenfekvő megoldás a fejlesztői munkaerőhiányra

Az utóbbi néhány évben átalakult az IT munkaerőpiac, ami újfajta gondolkodást, előrelátást vár el a cégektől. Ma már nagyon nehéz olyan munkaerőt találni, aki pont az adott feladatnak megfelelő tudással rendelkezik. Jellemzőbb, hogy tovább kell képezni egy fejlesztőt vagy olyan juniorokat felvenni, akiknek a képzése a cégen belül is folytatódik.

Már évek óta munkaerőhiány tapasztalható az IT piacon, ami legfőképpen a fejlesztőkkel kapcsolatban jelentkezik, mivel a betanításuk hosszadalmas folyamat és így magas költségekkel is jár. A probléma egyik gyökere, hogy míg más területeken a komplex gondolkodásmód több éves gyakorlat után alakul ki, addig a fejlesztőtől a munkáltatók ezt azonnal elvárják. Többek közt ezért a cégek leginkább olyan jelölteket keresnek, akik már több éves tapasztalattal rendelkeznek fejlesztői területen, ezért a tanításukat nem kellene az alapoktól kezdeni, csak az éppen szükséges technológiától. A senior szakértők sokszor önmagukat fejlesztik tovább, de ez munka mellett jellemzően nem olyan gyorsan történik, mint amire a cégnek szüksége lenne. Ráadásul az alaptudással rendelkezők számát már meghaladja a szükséglet, ezért kell más olyan szereplőket is képezni, akik nem az IT világából érkeztek.

Mindkét alaphelyzetre megoldást nyújt a Tranining360 és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös Informatikai Fejlesztői Karrier Start Programja (IFKSP), amely több szinten akarja megoldani a problémát. Ha egy cég olyan tapasztalt fejlesztőt kíván alkalmazni, akinek bizonyos területen még fejlődnie kellene, akkor a tudásfelmérést követően megkapja a kiegészítő képzéseket. "Ez emeli a tudásszintet, és így azokat is fel tudja venni a cég, akiknek korábban nem felelt meg a tudása" - magyarázza Nyisztor József, a Training360 ügyvezető igazgatója. A munkába álláshoz kapcsolódó képzéshez az állam támogatást nyújt, így a fejlesztőt felvenni szándékozó cég jelentős kedvezménnyel képezheti a belépőket.

lpr02

Másik lehetőség a juniorok képzése, amelyhez azonban több időre és energia-befektetésre van szükség minden fél részéről, mivel a képzés 4-8 hónapig is eltarthat. A Karrier Start Program azonban nem kér pénzt a jelöltektől, hanem csak időt, tehetséget és motivációt, amiért cserébe piacképes tudást kapnak - teszi hozzá a Training360 ügyvezetője. Emiatt nem is juthat be mindenki a képzésre, hanem nagyjából húsz az egyhez az arány, vagyis 800 jelentkezőből csak 40 főnek van esélye fejlesztőként képezni magát. Méghozzá azoknak, akik egy komoly felvételi teszten bizonyították, hogy tudnak csapatban dolgozni, néhány hónap alatt nagy mennyiségű tudást elsajátítani, és persze logikus, analitikus gondolkodással rendelkeznek, a szükséges nyelvtudás mellett. Mivel a nyelvek elsajátítása hosszabb folyamat, mint a junior fejlesztőképzés, ezért sokszor bölcsészekből és szociológusokból válnak jó junior fejlesztők, de asztalos, logisztikus vagy pék is került már be a Training360 programjába.

Azaz sokkal inkább a megfelelő attitűdre van szükség a képzéshez és később a munkába álláshoz is, mivel utána a cégnek még invesztálnia kell félévet vagy egy évet a juniorok képzésébe. A Training360 ezt az egy éves elköteleződést el is várja a képzés elvégzőitől, de mivel nincs tandíj, ezért a résztvevők motiváltak. A szűrőn átjutó jelöltek a befektetett energiát lojalitással hálálják meg, ezért a programmal elhelyezkedők megtartási aránya több mint 90 százalékos, fluktuáció tulajdonképpen nincs, és a cégek eddig nagyon jó visszajelzéseket adtak a programon keresztül foglalkoztatott juniorokról - ha mégsem válna be a jelölt, akkor a cég a Training360-garancia keretében kérheti a foglalkoztatott cseréjét.

A képzés ezt követően sem ér véget, hanem a Training360 a cégekkel közösen fejleszti tovább az embereket. A nagyvállalatoknál sokszor erre már megvannak a folyamatok, a kialakult belső képzések, de a magyar KKV-k számára ez még kihívást jelent. "Ha a szervezetbe nem tudnak beilleszteni egy juniort, akkor a cég nem tud tovább fejlődni, és utána újabb juniorokat felvenni." - magyarázta Nyisztor József. A Training360 egy másik program keretében egyébként a KKV-knak is segítséget tud nyújtani, hogy hogyan lehet integrálni, mentorálni és továbbképezni a munkaerőt.

lpr01

Miért ne lehetne valakit rögtön seniorrá képezni? - merülhet fel a kérdés. A sok éves képzési tapasztalattal rendelkező Training360 szerint viszont a junior képzés után muszáj a jelölteknek dolgozni, mivel egy idő után csak akkor tud ismereteket elsajátítani, ha a régit már sokszor gyakorolta. Az viszont tévhit, hogy az intenzív képzésen végzett juniorokból ne válhatna később senior, hanem csak a megfelelő képzés szükséges hozzá. Ha valaki folyamatosan csak junior szintű, monoton feladatokat kap, akkor lassan fog fejlődni, de a Training360 továbbképzési programjával a belépéstől számítva már 1-2 éven belül senior is válhat egy korábbi hallgatóból.

A cégek a regisztrációkor jelezhetik, hogy milyen fejlesztőkre és mikor lenne szükségük, majd a Training360 képzései ennek megfelelően indulnak. Folyamatosan képeznek például Java és .NET fejlesztőt, webfejlesztőt vagy tesztelőket. Már eddig is több mint 10 ezren jelentkeztek a képzésre, több mint 300 fő már végzett is azokon - a cégek közül pedig már több mint 150-en érdeklődtek a program iránt, de a Training360 még várja a további jelentkezőket. A program többek közt azért is lehet vonzó a cégek számára, mert nincs tovább foglalkoztatási kötelezettség, ellenben komoly garanciát kapnak arra, hogy több évig nem veszítik el a felvett munkaerőt. Ahogy az ügyvezető hozzátette, a cégek most még nem egyformán értékelik az álláspiaci helyzetet, de azokért, akik pont a keresett tudással rendelkeznek, már ötször akkora a verseny, mint korábban. Egy ideig még ki lehet fizetni a magas béreket, de hosszú távon ez már nem lesz fenntartható, mivel a mostani kihívást már nem lehet a régi módszerrel megoldani, hanem új módon kell, amilyen a képzés, az invesztálás és a munkaerő megtartása. A vállalatoknak merni kell változtatni a stratégián, hogy előrébb jussanak, mert hosszú távon csak így fognak tudni új embereket felvenni.

További információk: https://karrierprogram.training360.com/

[A Training360 megbízásából készített anyag]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.