Szerző: Gálffy Csaba

2018. május 11. 16:32

Bizonyos SSD-ken elhasal az Áprilisi Frissítés

Megint nem sikerült gond nélkül levezényelnie egy Windows 10 frissítés kiadását a Microsoftnak. Ezúttal az Intel bizonyos SSD-ivel nem áll fel telepítés után a rendszer.

Visszatérő motívum a Windows 10 alverziók kiadásánál, hogy valamilyen minőségbiztosítási probléma üti fel a fejét, ezt a legfrissebb, 1803-as frissítéssel sem sikerült elkerülni: a Microsoft bejelentette, hogy az Intel 600p és Pro 6000p sorozatú SSD-ket használó PC-k esetén a telepítés sikertelen lesz és a számítógép az UEFI képernyővel indul újra. A cég ígérete szerint első körben leállítja az ilyen hardverrel rendelkező számítógépeken a frissítés telepítését, második körben pedig igyekszik elhárítani az inkompatibilitást okozó problémát.

Ha a frissítés települt, a felhasználónak kevés opció közül kell választania: vagy újratelepíti az operációs rendszer előző, 1709-es verziószámú kiadását, vagy visszaállítja a számítógépet az előző állapotra. A lényegen ez nem változtat, az (automatikus) telepítés használhatatlanná teszi a gépet ideiglenesen, ami nem kis bosszúságot okoz a felhasználóknak.

small_intel-600p-3

(forrás: hothardware.com)

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az érintett SSD-k az Intel első M.2 formátumú, NVMe csatolós SSD meghajtói, amelyet kimondottan a konzumer szegmensbe árazott a vállalat. Az Intel-féle 32 rétegű TLC NAND és a Silicon Motion kontroller kombinációja egy kimondottan olcsó meghajtót eredményezett, ezzel kategóriájában az első igazán megfizethető modell volt. Ennek megfelelően számos notebookban és asztali gépben helyet kaphattak ezek a termékek. Ahogy az AnandTech kiemeli, ez a vezérlő számos más SSD-ben is helyet kapott, a saját márkás modellekhez azonban az Intel egyedi firmware-t fejlesztett, amely több komoly hibával is küzd (ezek közül többet frissített firmware-rel javított a gyártó).

Egybként nem ez a 1803-as frissítés egyetlen ismert kompatibilitási problémája. A cég már korábban elismerte, hogy bizonyos körülmények között a rendszer megfagy (például a Chrome futtatása okozhat ilyen tüneteket). A heti biztonsági frissítések között is van egy különösen kellemetlen, a KB4103721 számú kumulatív frissítés telepítését követően a rendszer többé nem áll fel, csupán fekete képernyő köszönti a felhasználót újraindítást követően. Ez utóbbi ellen csak az a megoldás, ha USB-kulcsról tudunk bebootolni, az eredeti rendszerről ugyanis már a Safe Mode sem marad elérhető.

Windows-frissítés: izgalom-mint-szolgáltatás

A tech-közösségben komoly reményeket keltett, hogy az utolsó percben a Microsoft visszavonta a 1803-as kiadást egy hiba miatt és csak kijavítva bocsátotta az új rendszert útjára - ez azt jelentette, hogy a cég tisztában van a minőségbiztosítási problémákkal és a Windows 10-es frissítések rossz hírével és igyekszik ezen csiszolni. Sajnos a fenti problémák azt mutatják, hogy erről jelenleg nincs szó, a rendszert továbbra is rettegve kell feltenni (különösen a régebbi, kevésbé mainstream komponenseket használó gépekre), kompatibilitási probémáktól félve. Mondani sem kell, ez rengeteget árt a Windows-mint-szolgáltatás megközelítés elfogadottságának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról