Szerző: Koi Tamás

2018. május 10. 10:13

A DIGI-é lehet az Invitel - feltételesen

Jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal a DIGI-Invitel fúziót, a romániai tulajdonú távközlési cég így jelentős mértékben bővítheti vezetékes lefedettségét az országban. A versenyhatóság ugyanakkor feltételeket támasztott az ügylet megvalósításához, illetve helyszíni razziát is tartott az érintetteknél.

Megkezdődhet a DIGI és az Invitel fúziója, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy a romániai tulajdonú távközlési cég felvásárolja az Invitel lakossági üzletágát. A felek tavaly nyáron jelentették be szándékukat, akkor még azzal számoltak, hogy a GVH még az első negyedévben áment mond az üzletre, mely mintegy 400 ezer előfizetőt érinthet. A versenyhatóság ugyanakkor csak bizonyos feltételek teljesülése esetén járult hozzá a fúzióhoz, így a DIGI-nek többek közt vállalnia kell, hogy a felvásárlást követő hat hónapon belül 16 települést érintően értékesíti a megszerzett Invitel hálózatát.

Az érintettek saját vezetékes távközlési hálózatai 34 településen fednek át, ezek közül a GVH vizsgálata 16 település esetében állapította meg, hogy a tranzakció a verseny jelentős mértékű csökkenését eredményezné, mert a DIGI a saját egyetlen versenytársa lenne. A GVH előzetes aggályainak megismerését követően a DIGI vállalta, hogy értékesíti az összefonódás révén megszerzett Invitel hálózatokat (ideértve azok infrastruktúráját és az értékesítés időpontjában meglévő előfizetői szerződéseket) e 16 településen a bejelentett összefonódás lezárását követő hat hónapon belül.

A 16 érintett település, melyen értékesítenie kell a megszerzett hálózatot a DIGI-nek

Ajka, Bátonyterenye, Békés, Békéscsaba, Dorog, Dunaújváros, Kerepes, Kistarcsa, Mogyoród, Nagytarcsa, Pásztó, Pécel, Szeged (részben), Tiszaújváros, Tököl és Vizslás.

A leválasztáshoz kapcsolódóan a DIGI köteles fenntartani a hálózatok gazdasági működőképességét és versenyképességét, valamint tartózkodni az előfizetők átcsábításától. A felsorolt kötelezettségek felügyeletére a GVH ellenőrző biztost jelölt ki - áll a hivatal által kiadott sajtóközleményben.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A GVH lehetséges horizontális hatásnak tekintette továbbá, hogy 25 településen az Invitel saját hálózatán nyújtott vezetékes távközlési szolgáltatásaival van jelen, míg a DIGI-vel azonos vállalkozáscsoportba tartozó i-TV Digitális Távközlési Zrt. más piaci szereplőtől bérelt hálózaton nyújt televízió-szolgáltatást, azaz az összefonódás által csökkenne az ilyen szolgáltatást egymástól független vállalkozásként nyújtók száma. A DIGI vállalta e településeken a kilépést a vezetékes távközlési hálózatokra vonatkozó bérleti szerződésekből (azok meg nem hosszabbítását), és ehhez kapcsolódóan az átszerződtetés és az aktív marketing tilalmát 1 éves időtartamra.

Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy az előírások betartását követően, az akvizíció lezárása után hogyan változhat a DIGI előfizetői bázisának mérete. A DIGI-nek az Invitel lakossági ügyfeleinek megszerzésével az eredeti kalkulációk szerint mintegy másfélszeresére nőhetne az ügyfélbázisa (a cég jelenleg 800 ezer háztartást szolgál ki, az Invitel lakossági üzletága pedig közel 400 ezer ügyféllel rendelkezik). Ezzel együtt a DIGI szolgáltatási területe is jelentősen bővülhet, az eddig jellemzően csak nagyvárosokban, illetve Budapesten erős szolgáltató a tranzakciót követően a kisebb falvakban, kistelepüléseken is jelen lehet majd. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról