Szerző: Habók Lilla

2018. április 17. 17:11

A ZTE amerikai exportkorlátozása súlyos következménnyel járhat

Az Egyesült Államok az Irán elleni kereskedelmi szankciók miatt ítélte hét évnyi exportkorlátozásra a ZTE-t. A korlátot korábban feloldotta egy megállapodás, de a gyártó ezt is megsértette, ezért mégis életbe lép a súlyos tilalom. A vállalat az alkatrészek 25-30 százalékát szerezte be eddig amerikai cégektől, ezért beláthatatlanok lehetnek a következmények.

Mégsem sikerül a ZTE-nek megúsznia a hét éves amerikai exporttilalmat, amelyre 2016-ban büntette az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma az Irán elleni amerikai szankciók megsértése miatt. Később a vállalatnak sikerült elérnie egy megállapodást, amelynek betartásával Amerika feloldotta az exportkorlátozást. A Kereskedelmi Minisztérium újabban megjelent rendelete szerint viszont a gyártó többszörösen megsértette az egyezséget, ezért mégis életbe lép a korábban kiszabott súlyos büntetés.

Az ügy még 2012-ben kezdődött, mikor a Reuters feltárta bizonyítékok alapján, hogy a ZTE kijátszotta az Egyesült Államok Irán elleni kereskedelmi szankcióit, és kvázi közvetítőként szállított például Dell, HP, Oracle, IBM és Microsoft hardvereket és szoftvereket a legnagyobb iráni telekommunikációs szolgáltatónak (Telecommunications Company of Iran, TCI) több millió dollár értékben. A Kereskedelmi Minisztérium végül 2016-ban helytállónak találta a tényfeltáró riportot, és ennek megfelelően döntött az exportkorlátozásról és további büntetésekről. A korlátozás különengedélyhez köti a ZTE-nek szánt amerikai műszaki alkatrészek, berendezések exportját - az engedélyt viszont valószínűleg nem adná meg, ha valamelyik cég kérné.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Egy megállapodással azonban sikerült elérnie a ZTE lobbistáinak, hogy felfüggesszék a tilalmat, ha a cég betartja az egyezséget. Ennek részeként a vállalat már kifizette a 890 millió dolláros bírságot, de a bíróság feltételesen további 300 millió dollár megfizetésére kötelezte. Továbbá a vállalat ígértet tett, hogy elbocsájtja az iráni szankciók megszegésében résztvevő négy igazgatósági tagját, ami szintén meg is történt.

Azonban ígéretet tett a gyártó 35 alkalmazott bónuszának csökkentésére is, ami viszont nem történt meg, és továbbra is teljes bónuszt biztosított számukra a vállalat. Ezzel kapcsolatban pedig hamis jelentést küldött a minisztériumnak, amit utólag szintén beismert. Továbbá azt is, hogy a vizsgálat ideje alatt megpróbálta megsemmisíteni az iráni megállapodásokkal kapcsolatos dokumentumokat, amivel szintén szabályt szegett. Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium úgy ítélte, hogy a sorozatos megállapodásszegés következtében mégis bevezeti a hét éves exportkorlátozást.

Súlyos következmények

Várható, hogy a ZTE okostelefonos üzletágát az exportkorlátozás erősen érinteni fogja Amerikában és más piacokon is. A Reuters adatai szerint a gyártó jelenleg ugyanis az alkatrészek 25-30 százalékát szerzi be amerikai cégektől. Ráadásul ezek közt olyanok is vannak (például Qualcomm, Altera, Xilinx lapkák), amelyeket a cég nehezen tudna más forrásból helyettesíteni minőségromlás nélkül. Néhány eddigi beszállító, mint például az Acacia, az Oclaro, a Finisar és a Lumentum részvényárfolyama is elkezdett esni a bejelentést követően - bár az esés azóta nagyrészt megállt.

zte_amerika

Jelenleg a kínai gyártók közül a Huaweit követően a ZTE a második legnagyobb, az amerikai piacon pedig a negyedik legtöbb értékesített készülékkel rendelkezik - viszont ahogy az IDC 2017 végi adatai alapján rámutattunk, a világszinten vezető ötös listáról már lecsúszott. Az elemzők szerint ha a cégnek nem sikerült megoldani a problémát, akkor a bankok és a cégek többsége nem lesz hajlandó üzletet kötni a ZTE-vel, nem csak Amerikában, hanem máshol sem.

Ezenkívül az is felvetődött, hogy a Google szolgáltatásai, köztük a Play alkalmazásbolt is beleesik a tilalomba egy Reutersnek nyilatkozó elemző és a SlashGear szerint. Ennek következtében pedig a kínai vásárlókon kívül minden más felhasználót is elveszíthet a ZTE, mivel egy androidos telefon Google Play nélkül kvázi elképzelhetetlen. Azonban a korlátozás nem biztos, hogy vonatkozik a szolgáltatásokra is az alkatrészek mellett, 2016-ban legalábbis erről még nem volt szó. A Google viszont egyelőre nem reagált a kérdésre, így nem lehet biztosat tudni az androidos ZTE készülékek sorsáról.

A kínai Kereskedelmi Minisztérium egyelőre csak annyit reagált, hogy megvizsgálja a ZTE-vel kapcsolatos korlátozást, és arra kéri az Egyesült Államokat, hogy pártatlan, tisztességes és stabil jogi, illetve szabályozói környezetet teremtsen a cég számára. A ZTE egy szűkszavú közleményben tudatja, hogy tudomásul vette az intézkedést, értékeli az eseményeket és az esetleges hatásokat, és "proaktív módon" elkezd kommunikálni az érintett felekkel, hogy megfelelően reagáljon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról