Szerző: Gálffy Csaba

2018. november 22. 14:26

Kivégezte a Steam Linket a Valve

Nem jött be a hardvergyártás és -fejlesztés a Valve-nak, a Steam Machine-ek után a Steam Link Box is az út végére ért. Az ötlet szerencsére nem tűnik el, a tisztán szoftveres Steam Link App viszi azt tovább.

Befejezi a Steam Link Box értékesítését a Valve - jelentette be a vállalat. A kis set top box a számítógépen futó játékok tévére streamelését tette lehetővé Wi-Fi-n (vagy Etherneten) keresztül, illetve a Bluetooth-alapú kontrollerek jelét visszajuttatta az "anyagépre". Ezzel a (nem túl nagy) késleltetéssel konzolszerű élményt biztosított, jelentősebb beruházás nélkül.

Steam univerzum?

A Steam Link Box egy teljes portfólió eleme volt, amellett ugyanis különleges, linuxos játékgépek (Steam Machines) és az azokon futó, bárhol telepíthető operációs rendszer (Steam OS) is az arzenál részét képezte. A vízió hihetetlenül ambiciózus volt: a konzolos ökoszisztémákkal versenyre kelő, de a Steam PC-s gyökereit kamatoztató, a nappalin és a játékszobán (gyerekszobán?) átívelő játékplatform, amely lehetővé teszi, hogy az erős, de nagy és hangos gépen futó játékok a lakás legnagyobb képernyőjén, a nappaliban található tévén is játszhatóak legyenek. 

Kontroller, Steam eszközökhöz. Ez marad.

A vízió legjobb eleme, hogy a Steam Link használatához nem volt szükség Steam Machine-re vagy a Steam OS futtatására, a streaming elérhető volt windowsos PC-t használva is, kényelmesen. Emiatt ez lett a hármas legsikeresebb eleme, amely messze tovább húzta a Valve portfóliójában, mint az eleve nehezen induló és gyorsan kifulladó gamer PC-k. A Steam Link Box egyébként roppant egyszerű hardveres felépítést kapott, nagyjából egy Chromecast tudásával rendelkezett, 1080p-s felbontással és 60 képkocka per másodperc megjelenítési sebességgel.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ahogy az AnandTech írja, a Valve valószínűleg túlvállalta magát a Steam Linkkel, a cég masszív mennyiséget gyártathatott a termékből, amely ugyan nem volt sikertelen, de a várt eladási számokat nem produkálta. Így a 2015-ben útjára indított termékből sosem készült frissített változat, a raktárkészleteket pedig látványos akciókkal igyekezett apasztani a cég. Úgy tűnik ez sikeresnek bizonyult, mára mind Európában, mind Észak-Amerikában elfogytak az eszközök, a cég webshopjából pedig pár dollárért rendelhetőek az utolsó darabok.

A Steam Link Box halála szerencsére nem jelenti az ötlet végét, a Valve továbbra is hisz a PC-n futtatott, de máshol megjelenített játékokban. Ennek egy példája a Steam Link App, amellyel androidos telefonokon, tableteken és tévéken jeleníthető meg a PC-n futtatott játék, pontosan azt a logikát követve, mint a Link Box. Az app előnye a Valve számára, hogy ehhez nem kell semmilyen hardvert fejlesztenie, elegendő pusztán a szoftvert felkészítenie a rendszer működésére.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról