Szerző: Hlács Ferenc

2018. április 12. 14:38

Szabadalmi trollnak fog fizetni az Apple?

A bírósági ítélet már megvan, de a VirnetX Holding tulajdonában lévő, vitatott szabadalmak érvénytelenek lehetnek.

Vaskos összeg kicsengetésére ítélte az Apple-t a szövetségi bíróság az Egyesült Államokban, miután az az iMessage-ben megsértette a VirnetX Holding névre hallgató cég egyik biztonságos kommunikációra vonatkozó szabadalmát. A cupertinói vállalat az ítélet értelmében mintegy 502,6 millió dollárt kell hogy fizessen a cégnek, amely bár nem elhanyagolható összeg, de vélhetően nem rázza meg túlságosan az idei első negyedévben több mint 88 milliárd dolláros forgalmat és 20 milliárdos profitot termelő vállalatot.

Az Apple és a VirnetX Holding csatája jó ideje tart, a Bloomberg szerint a különböző szabadalmi perek terén már 2010 óta megy az adok-kapok a vállalatok között, összesen négy szabadalom ügyében. A VirnetX egyébként jó eséllyel pályázhat a szabadalmi troll plecsnire is, ugyanis a vállalat bevételei szinte csak a hasonló ügyekből származnak. A cég, amely tavaly egymillió dolláros bevételt jelentett, eredetileg az állami megbízásból dolgozó SAIC alvállalataként kezdte, amely a CIA-nek fejlesztett biztonságos kommunikációs megoldásokat, ezután vált önálló céggé, és kezdte inkább a bíróságon felhasználni szabadalmait.

applill

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az ugyanakkor jelen esetben még korántsem biztos, hogy az ítéletben szereplő több mint 500 millió dollárt a vállalat zsebre is teheti, miután az egyesült államokbeli Szabadalmi Peres és Fellebbezési Tanács szerint több esetben érvénytelenek azok a szabadalmak, amelyekre az ügyben a VirnetX hivatkozik. Ezzel együtt a cég bizakodása nem teljesen megalapozatlan, miután tavaly októberben már megítélt számára a bíróság először 302 millió dollárt, amelyet aztán 439,7 millióra hizlalt, ugyancsak az Apple kárára, amelynek VPN on Demand és FaceTime szolgáltatásai sértették a vállalat szabadalmait.

Az akkor megítélt összeg azonban kevés volt, hogy nyereségessé tegye a nevadai székhelyű VirnetX Holdingot, az ugyanis a 2015-től 2017 végéig több mint 75 millió dolláros veszteségről számolt be. A perek során egyébként a vállalat célzottan a kelet-texasi bíróságok elé járult, ahol a szabadalomtulajdonosok jellemzően sokkal jobb esélyekkel indulnak a hasonló ügyekben, mint más államokban - méghozzá annyival, hogy a Bloomberg információi szerint csak 2015-ben 2500 ilyen ügyet vittek bíróság elé a területen, amelyeknél a felperesek 95 százaléka tevékenység nélküli entitás, azaz szabadalmi troll volt.

A terület népszerűségét ugyancsak jól mutatja, hogy az ide eső 24 ezres lélekszámú Marshall városban nyújtják be az Egyesült Államok szabadalmi pereinek negyedét. Tavaly ugyanakkor az ország legfelsőbb bírósága épp a hasonló esetek miatt úgy határozott, a szabadalomtulajdonosok már nem választhatják meg, hol indítják a pert, helyette a cég székhelyéül is szolgáló körzetben kell azt megtenniük.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról