Szerző: Hlács Ferenc

2018. április 11. 12:00

Szigorít a biztonságon a Steam, kényszernyugdíjba megy a Steam Spy

Több új biztonsági funkciót is bevezet a Valve, a Steam Spy-t a felhasználói játéklisták alapértelmezett elrejtése végzi ki.

Szigorított felhasználói adatainak védelmén a Steam, az online játékbolt biztonsági irányelveinek frissítésével tisztább képet ad a felhasználóknak, hogy információik közül pontosan miket is láthat a platform közössége, illetve nagyobb kontrollt biztosít adataik fölött. Mindezek mellett fontos újítás, hogy a rendszer immár alapértelmezetten elrejti a felhasználók által megvásárolt játékok listáját - amivel a bolt mögött álló Valve aláírta a játékeladási statisztikáiról megismert Steam Spy halálos ítéletét.

Az elemzőoldal, amely egészen idáig a publikusan elérhető legrészletesebb steames játékvásárlási és -használati becsléseket közölte, Twitteren jelentette be, hogy a Valve intézkedése miatt kénytelen felfüggeszteni működését, miután így már nem fér hozzá a felhasználók által birtokolt játékokra vonatkozó adatokhoz. Igaz az alapértelmezetten elrejtett információkat a felhasználók igény szerint ismét nyilvánossá tehetik, kicsi az esélye, hogy akkora tömegek változtatnának beállításaikon, hogy a Steam Spy ismét elegendő mennyiségű adathoz férhessen hozzá. Az oldal tehát a jövőben nem közöl új adatokat, archívumként működik majd tovább. Ez kifejezetten fájdalmas veszteség azoknak, akik szerették nyomon követni a játékok piaci teljesítményét, hiszen azok kapcsán a kiadók nem mindig bőbeszédűek.

A biztonsági szigorítások persze nem mondhatók meglepő lépésnek a Valve részéről, hiszen az elmúlt hetekben szinte minden felület a Facebook és a Cambridge Analytica botrányától volt hangos, ami ismét rávilágított a felhasználói adatok hanyag kezeléséből adódó komoly problémákra. Nem csoda tehát, hogy a Valve is igyekszik a megelőzni a hasonló helyzeteket, még ha az a Steam Spy-hoz hasonló áldozatokkal is jár.

steamspy

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A cég Steamen közzétett blogposztja szerint a felhasználói fiókokhoz tartozó, biztonsági beállításokat tartalmazó oldal több területen is frissül. A platform részletesebb tájékoztatást ad majd a különböző kategóriákba tartozó profiladatokról, illetve azok láthatóságáról a steames kapcsolatok, illetve a szélesebb közösség számára. A felhasználóknak már lehetőségük nyílik megszabni, ki tekintheti meg az általuk megvásárolt vagy kívánságlistára tett játékok listáját, illetve az azokkal eltöltött időt, és a megszerzett eredményeket. Emellett elrejthetővé válik a játékos aktuális státusza, azaz hogy éppen játszik-e és hogy melyik címmel. Az összesített játékidő is privátra állítható, függetlenül a többi biztonsági beállítástól.

A vállalat a jövőben további biztonsági funkciókat ígér, mint a "láthatatlan üzemmód" bevezetése, amellyel a felhasználó úgy jelentkezhet be és játszhat Steam fiókjával, hogy ismerősei számára továbbra is offline-nak tűnik, üzenetek küldésére-fogadására azonban képes marad. A cég ígérete szerint béta címke alatt a funkció hamarosan kipróbálható lesz.

A Valve szerint az új biztonsági irányelveket a felhasználói visszajelzések alapján alakította ki a cég, a frissítés kapcsán azonban egyelőre úgy tűnik megoszlanak a vélemények. Noha sokan pozitívan fogadják a felhasználói adatok megerősített védvonalait, a blogposzthoz fűzött hozzászólások között bőven találni olyanokat, akik kevésbé örülnek a frissítésnek. Ők elsősorban a játéklista alapértelmezett elrejtését kifogásolják, egyrészt épp a Steam Spy és a hasonló, külső szolgáltatások ellehetetlenítése miatt, másrészt pedig azért, mert így nem tudnak új ismerősöket találni a platformon érdeklődési kör, azaz a közösen kedvelt játékok alapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról