Szerző: Gálffy Csaba

2018. április 9. 09:38

64 bites támogatást kap az ARM-os Windows

Várhatóan a Windows 10 őszi frissítése hozza meg a korábban már beígért ARM64 SDK-t. Az x86-os emuláció továbbra is marad 32 biten.

Némi meglepetésre az ARM-os processzorokon futó Windows 10 első kiadása csak a 32 bites végrehajtást támogatta hivatalosan - bár maga az operációs rendszer 64 bites volt, a külső fejlesztők számára ez nem volt elérhető. A Microsoft már eredetileg is ígérte, hogy jön a 64 bites funkció, várhatóan ősszel ez valósággá is válik.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A hírt az Engadget szellőztette meg és a Thurrott.com kérdezett alaposabban utána: a Microsoft a májusi Build fejlesztői konferenciáján tervezi útjára engedni a Windows 10 ARM64 fejlesztői készletet (SDK), amely lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy a Win32-es alkalmazásaikat újrafordítsák natív ARM64-es binárisokra, amelyek így emuláció nélkül tudnak futni az ARM-os chipeken. Ez első körben csak "előnézeti", vagyis béta állapotú, tesztelhető eszköz, amely várhatóan az ősszel esedékes Windows 10-alverzióban kap hivatalos támogatást. További információkat a Build konferencián ígért a cég.

Élhetővé tenni a Windowst ARM-on

Az Apple várhatóan 2020-tól kezdi meg az ARM utasításarchitektúrájú processzorok bevezetését a személyi számítógépeinél, a Microsoft azonban jóval korábban megkezdte ezt az átállást. A Windows 8-ból készült is ARM-os kiadás (a Windows RT), ez azonban erősen korlátozott funkcionalitása és a rendelkezésre álló processzorok harmatos teljesítménye miatt nem ért el érdemi piaci részesedést.

asus_novago

Asus NovaGo - Snapdragonon a Windows 10 (forrás: laptopmag.com)

Az új próbálkozás a Windows 10 ARM-os kiadása, amely Qualcomm Snapdragon 835 rendszerlapkán fut (egyelőre), és három gyártótól, az Asustól, a HP-tól és a Lenovótól is elérhető. A tesztek szerint az eszközök fantasztikus akkus üzemidőt nyújtanak, aktív használatot szimuláló, folyamatos terhelést nyújtó tesztek alatt 12-14 órát is el tudnak érni, de könnyebb terhelés mellett a 20 óra sem elérhetetlen.

A gépek azonban komoly korlátozásokkal bírnak: külső fejlesztők alkalmazásait kizárólag a Microsoft Store-ból lehet letölteni, ráadásul ezek kizárólag 32 bites binárisok lehetnek (a korlátozásokról itt írtunk bővebben). A gyerek fekvése az új hírrel annyiban változik, hogy amennyiben a fejlesztők veszik a fáradságot és újrafordítják az alkalmazásaikat ARM utasításarchitektúrára, akkor elérhető lesz immár a 64 bites végrehajtás is. Ez azt jelenti, hogy a már meglévő 64 bites windowsos alkalmazások valamivel egyszerűbben portolhatóak, az átállást az új SDK lényegesen fájdalommentesebbé teszi a fejlesztők számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról