:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. március 29. 12:57

Indul az Oracle automatizált adatbázisára épülő adattárházas felhő

A cég szerint az Amazonhoz képest féláron vehető igénybe a szolgáltatás, hála a széleskörű automatizáltságnak.

Elrajtolt az Oracle automatizált adatbázisára épülő adattárházas felhős megoldása, az Autonomous Data Warehouse Cloud. A vállalat tavaly bejelentett, Database 18c adatbázisára épülő rendszere önvezérelt módon működik, így az Oracle ígérete szerint képes a védelmét saját maga ellátni, valamint karbantartást végezni, javítócsomagokat telepíteni és finomhangolást végezni, amelynek hála a magas rendelkezésre állást biztosít. Végül, de nem utolsó sorban a cég szerint ráadásul mindezt igen kedvező anyagi feltételek mellett, az Amazon Web Services költségeihez képest ugyanis féláron kínálja új szolgáltatását az Oracle, köszönhetően a licencelési feltételek "jótékony" alakításának.

Az Oracle új Autonomus Data Warehouse Cloud adattárházas felhőszolgáltatása az Oracle Database összes analitikai képességét kiaknázza, első helyen a tavaly bejelentett automatizált adatbázist, amely a Database 18c-vel érkezett. Az Oracle ezzel minimalizálni szeretné az emberi munkát, és a gépi tanulásra támaszkodva ahol lehet szabványos, automatizált megoldásokkal kiváltani azt. Ennek hála a finomhangolás mellett a frissítést, patchelést, valamint a backupot is képes beavatkozás nélkül elvégezni, miközben annak teljesítménye, rendelkezésre állása, illetve biztonsága is javulhat.

oraclecl

A másik hatalmas előnyt a biztonságban látja az Oracle. Az esetleges félrekonfigurálás lehetőségének kizárásával az emberi hibát igyekszik kizárni az automatizált szolgáltatás. Az alapértelmezésben biztonságos konfigurációt sem figyelmetlenségből, sem pedig szándékosságból nem tudják majd elrontani az adminisztrátorok. Ez bár lekezelően hangzik a szakemberek felé, de a valóságban a legjobbak is hibázhatnak, ez pedig egy olyan veszélyforrás lehet, amit az igazán nagy és kritikus rendszerekkel szemben bizonyos szervezetek nem tudnak megengedni maguknak.

Az vállalat szerint az Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud a mögötte álló technológiáknak köszönhetően pofon egyszerűen, egyetlen lépcsőben helyezhető üzembe, ráadásul az teljes mértékben kompatibilis a saját adatközpontban levő adatbázisokkal, így egyszerű a már meglévő adatokat a felhőbe migrálni. Emellett a számítási és tárolási funkciók különállóan, online skálázhatóak. Az Oracle ígérete szerint a felhasználók jelentős megtakarításokat érhetnek el az erőforrások rugalmas, dinamikus szabályzásával, ami valódi használati alapú fizetést tesz lehetővé.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

„Ez a technológia mindent megváltoztat” – ígéri Larry Ellison, az Oracle technológiai vezetője. „Az Oracle Autonomous Database Cloud technológiája olyan forradalmi változás a technológiában, mint az internet megjelenése. A hibajavításokat, finomhangolást, frissítéseket elvégzi saját maga. Az Amazon adatbázisa többe kerül és kevesebbet nyújt.” Utóbbit erősen hangsúlyozza a cég közleménye, amely konkrétan azt állítja, hogy az Amazon Web Services költségeihez képest féláron üzemeltethető az Autonomous Data Warehouse Cloud, amely nem utolsó sorban 99,995%-os rendelkezésre állást ígér.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.