Szerző: Asztalos Olivér

2018. március 23. 13:58

Újabb pénzügyi rekordokat ostromol a Micron

Tovább lubickol a memória-bumm pénzügyi hatásaiban a Micron. A vállalat természetesen elégedett, a következő negyedévre pedig még jobb eredménnyel számol.

Folytatódik a memóriák gyártásával foglalkozó cégek, köztük a Micron szárnyalása. A memória-bummnak hála az amerikai vállalat negyedéves forgalma tovább dagadt, a végösszeg pedig ezzel 7,35 milliárd dolláron állt meg, amely 58 százalékos javulást jelent az egy évvel korábbihoz képest. Mindez ugyanakkor továbbra is eltörpül a profitnál tapasztalt ugráshoz viszonyítva, amely az egy évvel korábbi 1,03-ról 3,5 milliárd dollárra nőtt, 239 százalékkal felülmúlva a tavalyi eredményt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Micron forgalmának 48,5 százalékát tette ki a nettó nyereség, amely elképesztően erős, a memóriák tovább nyomtatták a pénzt az év elején.

A ritkán látható növekedés mögött továbbra is a piaci igények elmúlt másfél évben tapasztalt, óriási mértékű növekedése áll. Mind a DRAM, mind pedig a NAND chipekre kimagasló kereslet mutatkozott az elmúlt hónapokban, amely az előbbi csoportba tartozó termékek esetében masszív áremelkedést hozott, így a Micron az összes legyártott chipet gyorsan és szokatlanul magas áron tudta értékesíteni. A cég ezt jó szokásához híven számszerűsíti is: A DRAM-okól befolyt összeg év hasonló időszakához képest 76, a NAND-okból származó forgalom pedig 28 százalékkal nőtt, a leszállított darabszám pedig rendre 20-25, illetve 40-45 százalékkal gyarapodott. Előbbi rendkívül komoly növekedés, a DRAM-ok szerepét pedig mi sem mutatja jobban, hogy a Micron bevételének 71 százalékát szállították ilyen termékek.

micron

A gyártó mélyebb részletekbe is bocsátkozik kimagaslóan sikerült negyedévével kapcsolatosan. Eszerint remekül teljesítettek az okostelefonokba és tabletekbe szánt chipek (pl. LPDDR4), ugyanis az ezekből származó bevétel 45 százalékot nőve 1,57 milliárd dolláron állt meg. A Micron szerint ez az okostelefonok egyre növekvő memóriakapacitásának köszönhető, miközben a háttértár is hízik, az androidos csúcsmodellek már rendre 6 gigabájt memóriával és legalább 64 gigabájt SSD-vel érkeznek. Ugyancsak jól áll a beágyazott rendszerekbe szánt termékek üzletága, amely az autóiparnak és az IoT-nak hála 41 százalékkal növelte forgalmát, 829 millió dollárt hozva a cég kasszájába.

Ezeknél azonban nagyobb mértékben segítette a rekordforgalom felállítását a Micron alappilléreinek számító "Compute & Networking" üzletág, amely elsősorban az adatközpontok irányából érkező kimagasló igényeknek hála 93 százalékkal növelte bevételét, mintegy 3,69 milliárddal megtoldva a negyedévet. Ugyancsak jól mentek az SSD-k, a Micron által különféle márkaneveken (pl. Crucial) értékesítettek meghajtók ugyanis nagyon kelendőek voltak, egy év alatt 80 százalékkal nőtt az igény a termékekre. Ennek hála a tárolós üzletág 20 százalékkal, 1,25 milliárd dollárra tornászta fel forgalmát.

A vállalat a következő negyedévben további növekedésre számít, az előrejelzés szerinti 7,2-7,6 milliárd dolláros bevétel 29,5-36,7 százalékkal lenne jobb a tavalyi év hasonló időszakában elértnél, ami mellé óriási, 3,6-3,45 milliárdos üzemi eredményt remél a Micron.

Rövid távú kilátások

A kiugró növekedéshez hasonlóan érdekes, illetve a piac egésze számára releváns, hogy mi várható a következő pár hónapban memóriafronton. A Micron a témát viszonylag hosszan taglalta a pénzügyi jelentéshez kapcsolódó konferenciahíváson. Sanjay Mehrotra, a vállalat vezérigazgatója szerint a memóriapiac jelenlegi helyzete gyökeresen eltér a korábbiaktól, amikor a különféle termékek keresletét, illetve árazását még nagyban befolyásolta a PC-piac. A felvevőpiac ma már sokkal több lábon áll, az erőviszonyok tekintetében pedig a PC-k a sor végére szorultak, messze az okostelefonok mögé.

Mindeközben gombamód nőnek az adatközpontok, amelyek nagykanállal fogyasztják a DRAM-ot. Ennek köszönhető, hogy a Micron adatai szerint egy év alatt bő 40 százalékkal nőtt a memóriák ára, amely több termék árazásában is visszaköszön. A gyártó arról nem beszél, hogy idén várható-e további áremelkedés, azt viszont megjegyzi, hogy 2018-ban 20 százalékkal nőhet a leszállított DRAM-kapacitás, tehát nem arról van szó, hogy a gyártó visszafogná a kapacitást az áremelkedésre játszva.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az SSD-khez (is) szükséges NAND-ok esetbén a tavalyihoz képest kiegyensúlyozottabb évre számít a Micron. Bár a leszállított kapacitás 45 százalékkal múlhatja felül a 2017-es értéket, a 64 (vagy akár több) rétegű 3D NAND-oknak hála ezt viszonylag könnyű lesz kiszolgálni, miközben a gyártási költség nem nő számottevően. Az amerikai gyártó szerint az SSD-k térnyerése tovább folytatódik az idein, a PC-kből és az adatközpontokból egyaránt kiszorítva a merevlemezeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról