Szerző: Hlács Ferenc

2018. március 22. 15:01

Egyszerhasználatos virtuális kártyákat vezet be a Revolut

A brit fintech startup az online vásárlók köré húzna védvonalat a funkcióval - legalábbis a prémium felhasználók esetében.

Eldobható, virtuális kártyákkal bővíti fegyvertárát a Revolut, a brit pénzügyi startup kifejezetten a biztonságos online vásárláshoz szánja az újonnan bevezetett funkciót. A koncepció már ismerős lehet, a hazai bankok is kínálnak kifejezetten a webes vásárlásokhoz szánt, prepaid virtuális kártyákat, amelyekkel megelőzhetők a visszaélések, a Revolut viszont annyit csavar a koncepción, hogy a kártyákat a felhasználó számlájával köti össze, vásárlás után pedig rögtön törli azokat.

A folyamat teljesen automatizált, ha a rendszer fizetést regisztrál egy adott virtuális kártyával, annak lezárultát követően érvényteleníti a kártya adatait, majd új kártyát generál, amelyet a felhasználó az appból érhet el. A módszer főleg a kockázatosabbnak ítélt online boltokban jöhet jól, amelyeknél nincs akkora bizalom a felhasználó részéről, mint az ismert online áruházak esetében. Ha az online felület mögött rosszindulatú szereplő lenne, a virtuális kártya megszerzett adatait az első vásárlás után már nem tudja használni - így például előfizetéses konstrukciókhoz sem vethető be.

revolut

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat szerint az online kártyacsalások egyre komolyabb biztonsági kockázatot jelentenek, a banki ügyfelektől kicsalt összegek 2016-ban már összesen 1,8 milliárd euróra rúgtak. Utóbbiaknál a felhasználóktól jellemzően phishing támadással csalják ki a kártyaadatokat, amelyekkel később akár fizikai kártyát is készíthetnek.

A Revolut népszerűsége javarészt az ingyenes funkciók seregének köszönhető, látszik azonban, hogy a cég egyre jobban igyekszik a fizetős prémium számlák értékét is növelni - ennek megfelelően az újonnan bevezetett, egyszer használatos virtuális kártyák is a prémium felhasználók számára érhetők el, akik fiókonként egy ilyen kártyát használhatnak, legfeljebb napi öt alkalommal. Az egyszer használatos kártyák beállítására az app virtuális kártyákat tartalmazó menüjében van lehetőség, ahol az új kártya hozzáadása funkciónál tűnik fel az új, "Disposable Virtual Card" opció.

Visszakanyarodva a népszerűségre, az alig három éves Revolut már több mint 1,5 millió felhasználónál jár, és Magyarországon is egyre lelkesebben terjeszkedik. Jelenleg hazánkban a szolgáltatás 12 ezer felhasználót gyűjtött maga mögé, ezt a számot pedig, ahogy azt a cég üzletfejlesztési vezetője Andrius Biceika a FintechZone-nak nyilatkozva elmondta, még idén 100 ezerre növelnék. Ehhez az első ösztönző lépés várhatóan az egyéni forint alapú számlák bevezetése lesz, erre jelen állás szerint már nem kell sokat várni, a funkció április közepén érkezik hazánkba. Ezzel nem kell majd más devizáról, pénzváltással feltölteni a revolutos számlát, megspórolható lesz a konverzió költsége. A funkció első körben várhatóan a forintszámlákra és forint alapú bankkártyákra vonatkozik majd, később pedig a hitelkártyákra is kibővül.

Mindezek mellett a Revolut már az európai banki licenc megszerzéséhez is beadta a kérelmet, amelyre ha minden jól halad már nyáron pozitív visszajelzést kaphat. Ha ez sikerül, a cég arzenálja tervei szerint személyi kölcsönnel, hitel- és megtakarítási termékekkel is bővül majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról