Szerző: Koi Tamás

2018. március 22. 11:22

Ez lehet a kapocs a Telenor és Mészárosék közt

A Telenor Csoport tegnap jelentette be, hogy eladja kelet-európai érdekeltségeit a cseh milliárdos, Petr Kellner csoportjának, a PPF Groupnak. A befektető megjelenésével rövid távon lekerülhet a napirendről az a forgatókönyv, hogy a mobilszolgáltató magyar kormányközeli üzleti körök tulajdonába kerüljön. Az alapjai ugyanakkor már most megvannak egy ilyen üzletnek.

Nem kerül a kormányközeli vállalkozó, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe a Telenor Magyarország - nagyjából ez volt a legfontosabb üzenete annak, hogy a cégcsoport tegnap bejelentette, egy pénzügyi befektető, a cseh milliárdos Petr Kellner tulajdonában lévő PPF Group vásárolja meg a mobilszolgáltatót három másik régiós Telenor-érdekeltséggel együtt. Mindez azonban nem zárja ki azt, hogy később, közbülső tranzakciók révén mégis magyar tulajdonoshoz kerüljön a mobilszolgáltató - ennek a forgatókönyvnek bizonyos korábbi cseh-magyar üzleti kapcsolatok gyakorlatilag már megágyaztak.

A szálak a HWSW információi szerint a kelet-európai e-kereskedelem és az energetikai szektor egy-egy prominens szereplőjénél érnek össze, az összekötő kapocs pedig egy cseh ügyvéd-üzletember, Daniel Křetínský, Petr Kellner üzlettársa. Křetínský egyebek mellett résztulajdonosa és befektetője a Magyarországon is jelen lévő Mall Csoportnak, illetve többségi tulajdonosa, valamint elnöke a 2009-ben alapított Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) nevű energetikai nagyberuházónak.

KretinskyDaniel Křetínský

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az EPH-t Křetínský 2009-ben a PPF csoporttal közösen alapította, finanszírozóként beszállt még a cseh J&T is az üzletbe. A tulajdonosok az alapítást követően több köztes tranzakción keresztül eladták részesedésüket, így mostanra Křetínskýé az EPH 94% százaléka, valamint ő a vállalat elnöke is. Az EPH-nak tavaly óta Magyarországon is van érdekeltsége, a cég az Opus Global Nyrt. alapkezelő Status Energy Magántőkealapjával közösen alapított vegyesvállalattal megszerezte a Mátrai Erőmű Zrt. 72,62 százalékos tulajdonrészét - ez az ügylet éppen a mai napon válhatott véglegessé.

A Telenor Magyarország Zrt.-t megvásárolni szándékozó PPF és Křetínský nem csak az EPH-n keresztül kapcsolódnak, illetve kapcsolódtak egymáshoz. A cseh milliárdos 2014 óta üzlettársával, Patrik Tkáč-csal és a PPF-fel közösen finanszírozta az Internet Mall Inc. terjeszkedését és tulajdonosváltását, a cégcsoport így Csehország mellett ma Szlovákiában, Németországban, Lengyelországban és Magyarországon is rendelkezik leányvállalatokkal, érdekeltségekkel. Az időközben a régió egyik legnagyobb e-commerce céghálózatává duzzadt Mall Groupban 40%-nyi hányadot birtokol a PPF, 20-20 százalékot Křetínský és Tkáč, a fennmaradó 20% pedig a Rockway csoportté.

Mindebből még nem következik egyenesen, hogy a Telenor Csoport most eladásra kerülő leányvállalatai közül a Telenor Magyarország Zrt. rövidesen újabb tulajdonoshoz kerül, de növelheti az esélyét annak, hogy egy potenciális vevő partnert szerezzen a cégcsoport magyar leányának kivásárlásához. Iparági bennfentesek korábban úgy spekuláltak, hogy önmagában egy magyar befektető számára túl nagy falat lenne a 300-350 milliárd forintra becsült mobilszolgáltató megvásárlása, ezt a problémát azonban megoldhatja, ha társbefektetőként harmadik fél is beszáll az üzletbe. Ez a társ lehetne akár Křetínský is, aki Kellnerrel több szálon keresztül is jó üzleti kapcsolatot ápol, ráadásul korábban kötött már üzletet Magyarországon, éppen azokkal az üzleti körökkel, akik nyíltan kifejezték, hogy érdekeltek a hazai telekommunikációs szektorba fektetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról