Szerző: Koi Tamás

2018. március 21. 12:00

Késhet az Invitel-felvásárlás

Biztos, hogy az eredetileg tervezett menetrendhez képest csak később jöhet létre a magyar távközlési piac tavaly nyáron bejelentett, évek óta legjelentősebbnek számító akvizíciója, az Invitel Távközlési Zrt. felvásárlása. A potenciális vevő a DIGI Távközlési Kft., mely a felvásárlással jelentősen bővítené ügyfélkörét.

Az eredeti tervekhez képest csak jelentős csúszással jöhet létre a magyar távközlési piac egyik legnagyobb horderejű akvizíciója, az Invitel Távközlési Zrt. tavaly bejelentett felvásárlása - értesült a HWSW több forrásból. A kínai China-CEE Fund befektetési alap kezében lévő, lakossági és kisvállalati ügyfelek számára vezetékes szolgáltatásokat kínáló Invitelért a DIGI Távközlési Kft. jelentkezett be tavaly júliusban. Akkor a felek azt nyilatkozták, hogy az akvizíciót még az idei első negyedévben jóváhagyhatja az illetékes versenyhatóság, ez azonban gyakorlatilag kizárt, hogy megtörténik március végéig.

"Eljárási cselekmények"

A hasonló akvizíciók létrejöttéhez kötelezően előírt versenyhatósági jóváhagyás első lépése az úgynevezett "összefonódás-bejelentés" benyújtása az illetékes versenyügyi szerv - hazánkban a Gazdasági Versenyhivatal - számára. Ebben részletes leírást kell adniuk az érintetteknek az ügy minden piaci és pénzügyi vonatkozásáról, hogy a versenyhatóság a lehető legkiterjedtebb vizsgálatot folytathassa le, melyet kellően megalapozott döntés követ.

Ha az üzlet több ország piacára is kihathat, az akvizíció lezárásához szükség van minden érintett ország versenyhatósági jóváhagyására. Az érintett beadvány összefoglalójában többek közt az olvasható, hogy a két vállalkozás erőforrásainak egyesítésével és a szinergiák kihasználásával a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. képes lesz hálózatának technológiáját tovább fejleszteni, minőségét javítani, hatékonyabb és még jobb minőségű szolgáltatást nyújtani, valamint versenytársaival még erőteljesebb versenyt folytatni a fogyasztók érdekében.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az összefonódás-bejelentést a felek 2017. augusztus 31-én nyújtották be a GVH számára, a szervezet megkeresésünkre közölte, hogy az eljárás jelenleg is folyamatban van, az ügyintézési határidő pedig 2018. május 22., mely tovább változhat, amennyiben a GVH olyan "eljárási cselekményeket" folytat le, melyek az ügyintézési idő megállítását eredményezik. Információink szerint erre legalább egyszer már sor kerülhetett a vizsgálat során. A törvény által megszabott ügyintézési határidő ilyen esetekben (összefonódás) egyébként 4 hónap, ami az eljárási szabályok szerint 20 nappal meghosszabbítható.

Nem vették elég komolyan

A GVH részére benyújtott dokumentumokat közelebbről ismerő forrásaink szerint a felek a vizsgálathoz szükséges anyagok összeállításakor több, jelentős (jog)technikai hibát is vétettek, ezért a versenyügyi szerv hiánypótlásra kötelezte az érintetteket. Az üzlettel kapcsolatos lehető legpontosabb pénzügyi és piaci információk benyújtása ilyenkor különösen kritikus, hiszen közvetlen versenytárs tervezi akvirálni az egyik riválisát, ez pedig jelentős hatással bírhat a hazai piaci erőviszonyokra.

A DIGI-nek az Invitel lakossági ügyfeleinek megszerzésével - ha a GVH rábólint az üzletre - mintegy másfélszeresére nőhet az ügyfélbázisa (a cég jelenleg 800 ezer háztartást szolgál ki, az Invitel lakossági üzletága pedig közel 400 ezer ügyféllel rendelkezik). Ezzel együtt a DIGI szolgáltatási területe is jelentősen bővülhet, az eddig jellemzően csak nagyvárosokban, illetve Budapesten erős szolgáltató a tranzakciót követően a kisebb falvakban, kistelepüléseken is jelen lehet majd. 

A tranzakció bonyolultságát jól jelzi, hogy az Invitel Csoport vállalati üzletágát, az Invitech Solutionst is bevonták a felek - az eredeti tulajdonosi szerkezet megtartásával. Az ügy kulcseleme a 43 milliárd forintos vételár mellett egy hosszútávú együttműködési megállapodás, amely szerint az Invitech Solutions hálózati és IT szolgáltatásokat nyújt a DIGI számára, minimum éves 2,8 milliárd forint értékben, legalább tíz évig. Az Invitech Solutions hasonló időtartam alatt szintén hálózati szolgáltatásokat igényel a DIGI csoporttól, éves szinten átlagosan 500 millió forint értékben. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról