:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. március 14. 12:51

Hamarosan normalizálódhat a videokártyák piaca

Pletykák szerint küszöbön a bányászchip, amely okafogyottá teheti a GPU-k szerepét.

A második negyedévben érkezhet a Bitmain új, kifejezetten bányászathoz tervezett ASIC-a, azaz alkalmazás specifikus áramköre. Ez a jelenlegi videokártyáknál lényegesen nagyobb tempóban, nem utolsó sorban pedig hatékonyabban lesz képes az alapvetően GPU-kra szabott kriptodevizák, például az Ethereum kitermelésére. Emiatt jelentősen csökkenhet a videokártyák iránti kereslet, amely optimális esetben normalizálhatja a jelenlegi extrém magas árakat. A Digitimes szerint a két nagy piaci szereplő, vagyis az AMD és az Nvidia már javában készül a Bitmain termékeinek piaci hatására, utóbbi például néhány hónappal kitolja a következő generáció megjelenését.

A Bitmain legújabb fejlesztéséről egyelőre csak pletykák keringenek, az azonban borítékolható, hogy az ASIC-okat a TSMC gyártja majd, állítólag 28 nanométeres gyártástechnológiával. A processzorok mellé tetemes mennyiségű memória társulhat, 72 gigabájtról szól a fáma, amivel a bányászgép tempója elérheti majd a 220 MH/s tempót. Ez nagyjából háromszorosát jelentené az Nvidia 3000 dolláros csúcskártyája, a Titan V teljesítményének, vélhetően lényegesen kedvezőbb ár/teljesítmény és teljesítmény/fogyasztás mutató mellett. Azt egyelőre nem tudni, hogy a gépbe milyen memória kerül, valószínűleg egy többcsatornás rendszert tervezhetett a Bitmain, az Ethereum algoritmusa ugyanis a memória-sávszélességet (és méretét) a nyers számítási kapacitást fölé helyezi.

bitmain

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Digitimes szerint az AMD és az Nvidia komolyan számol a Bitmain fejlesztésével, amely miatt (is) eszközöl különféle változtatásokat a két szereplő. A tajvani forrás azt állítja, hogy az Nvidia megemeli GPU-inak árát, így kompenzálva a várhatóan csökkenő keresletet. Ez új megközelítést jelenthet, a legutóbbi pénzügyi jelentésnél ugyanis a cég vezérigazgatója arra utalt, hogy az Nvidia nem változtatott árazásán, a csillagászati összegekért kizárólag a forgalmazók felelnek.

A magazin szerint ugyancsak ehhez köthető, hogy az Nvidia következő, március végén megjelenő grafikus mikroarchitektúrájára épülő GPU-k csak a harmadik negyedévben, azaz júliustól kerülnek tömeggyártásba. A Digitimes állítása szerint a tervezőcég szándékosan csúsztat ütemtervén, hogy a lassan már két éve piacon lévő Pascal-alapú termékekból többet tudjon értékesíteni, előkészítve a terepet az új szériának. Az indoklás ugyanakkor abban az esetben vitatható, ha az új GPU-k 7 nanométeres gyártástechnológiára épülnek, a TSMC ugyanis nyár előtt nem tud megfelelő kapacitást biztosítani legújabb fejlesztésből, tehát akár ez is állhat a későbbi rajt hátterében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról