Szerző: Habók Lilla

2018. március 12. 16:26

Ismét leépítés következik a Motorolánál

Nem a chicagói részleg felét küldi el a Motorola mint ahogy az iparági hírek írták, de a cég elismeri az elbocsátásokat. Bizonytalan, hogy milyen kimenetellel jár a változás.

Megerősítette a Motorola, hogy lesznek leépítések a cég chicagoi központjában, de cáfolja, hogy jelentős méretű elbocsátásról lenne szó. Múlt héten a The Layoffon megjelent egy bejegyzés egy elküldött dolgozótól, amely szerint a Motorola legfontosabb, a terméktervezéssel foglalkozó chicagói részlege a munkatársak felét leépíti. A cég azonban az újságíróknak hivatalos közleményben válaszolt, amely szerint szó sincs róla, hogy a munkaerő 50 százalékától válna meg. A mobilgyártó magyarázata szerint a Lenovo tavaly év végén bejelentett globális leépítése ért el a Motorolához, amely a teljes vállalat kevesebb mint 2 százalékát érinti.

Ennek következtében a chicacói munkaerőnél valóban lesznek elbocsájtások, de azt nem lehet tudni, hogy pontosan hány mérnököt érint a változás és hogyan befolyásolja ez az átalakítás a termékterveket a jövőben. Az Android Police-nak nyilatkozó iparági forrás szerint például 190 fő elküldése következik az április határidővel. A célja pedig főleg az egyszerűsítés, hogy csak a sikeres készülékek és modulok eladására kerüljön a fókusz, amelyek a bevételt egyértelműen elősegítik.

A Motorola hozzátette a közleményben, hogy a leépítés ellenére a Moto Z termékvonal "folytatódik", ami meglehetősen többértelmű kijelentés, főleg, hogy az iparági források szerint az elbocsátások nagyon is érintik a fejlesztőcsapatot. Liangchen Chen, a Keyboard Mod termékfejlesztési vezetője korábban Indiegogón válaszolt egy támogató kérdésére, aki a Moto Z fejlesztések megszüntetése iránt érdeklődött. Chen akkor még úgy válaszolt, hogy rossznak tűnik a helyzet és sokkoló hírek érkeztek, amiről még nem beszélhet, de mélyen érintik a fejlesztőcsapatot. A leépítesre utalva elmondta, hogy az átszervezés a belső működésben is komoly zavarokat keltett, jelenleg csapatával az Moto oldalán vár szoftveres fejlesztésre, amely emiatt csúszik.

moto-x5

A Moto X5-re már nem is lehet számítani?

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ha a Moto Z sorozat marad is a piacon, rögtön felvetődött a kérdés, hogy milyen más készülékek gyártása folytatódik, és mit kaszál el teljesen a vállalat. Nem lehet tudni, hogy mi lesz például a Moto G6, a Moto Z3 vagy a Moto E5 telefonokkal, vagy ami még nagyobb kérdés, az év elején kiszivárgott Moto X5 telefonra érdemes-e várni? Az Android Police belsős forrásai szerint csak a három androidos termékvonal marad meg, köztük a már említett Z, továbbá a középkategóriás G és a belépőszintű E, de az X telefonokra már nem lesz kapacitás. Sőt, a cég a Z-hez fejlesztett kísérleti modulokra is kevesebb hangsúlyt fog helyezni, és csak a valóban profitot termelő kiegészítőket hagyja meg, mint például a külső akkumulátort vagy a hátlapokat.

Leépítéssel előre?

A Lenovo egyre komolyabb válságban van a mobilpiacon. A cég most felszínre került masszív leépítése már a sokadik stratégiaváltást jelenti a kínai vállalatnál, amely korábban saját fejlesztésű, majd a Lenovo+Motorola kombinációban értékesített, majd a saját márka leépítésével csak a Motorolára redukált termékportfólióval is csődött mondott a globális piacon és messze lemaradt a hazai riválisok, a Huawei, az Oppo/Vivo és a Xiaomi mögött. Arra egyelőre nincs válasz, hogy a legutóbb az amerikai leányvállalatra bízott termékfejlesztés után mi jön - elképzelhető, hogy a masszívan veszteséges és zsugorodó üzletágat fokozatosan beszántja a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról