HWSW

Mit várjunk az idei csúcstelefonoktól?

Állítható blende, ergonomikusabb kialakítás, és társai - erre számítunk a Samsungtól és a piactól idén. Valószínűleg a kijelzőbe nyúló szigetektől sem menekülhetünk sokáig.

Közeleg a Samsung legújabb csúcstelefonjának bejelentése, ezzel pedig a készülékkel kapcsolatos "kiszivárgott" információk is egyre gyorsabban követik egymást. A Galaxy széria legújabb tagjairól, az S9-ről és S9+-ról a várakozások szerint vasárnap, a Barcelonában megrendezett Mobile World Congressen hull majd le a lepel, ugyanakkor az eddigi információk alapján már most határozott körvonalat öltenek a készülékek újdonságai - amelyek egyben az idei okostelefon-piaci trendeket is előrevetítik.

Fókuszban a kamera

Az már jó ideje nem titok, hogy a cég új zászlóvivőinél a kamera kerül majd a középpontba - nem véletlenül. A Samsung kissé lemaradt az új csúcstelefonok mögött a képminőségi versenyben, az új etalonnak androidos körökben a Google Pixel családja számít egy ideje. Ezen mindenképp változtatna a dél-koreai gyártó, már az első, óvatos promótöredéknél is az "újragondolt" kamerával harangozta be termékét a Samsung. A nagy dobás jó eséllyel az állítható rekesz (blende) lesz, amellyel a felhasználók f/2.4, illetve f/1.5 értékek között válthatnak majd, igazodva az aktuális fényviszonyokhoz. Igaz az okostelefonos színtéren nem mindennapi technológiáról van szó, az mégsem most tűnik fel először a Samsung készülékeiben: a vállalat, kifejezetten a China Telecom számára készített luxustelefonjában, a két kijelzővel, illetve klasszikus gombsorral szerelt, kinyitható W2018-ban már láthattunk hasonló megoldást - a relatív kis szériás modell kiváló teszt volt az innovatív modul számára.

 

Ahogy utóbbi modell példáján is látszik, a kamerában elhelyezett, apró blende nem állítható tetszőlegesen, az a fentebb említett két érték között képes váltani. Jó eséllyel ugyanez lesz a helyzet az S9 és S9+ esetében is, a változtatható rekesznyílás mindenesetre komoly újdonságot jelent az okostelefonos kamerák terén, ahol az elmúlt években leginkább a plusz szenzorok felszerelésével próbáltak újítani a gyártók. Persze nagyon úgy tűnik, hogy a Samsung biztosra megy, és az S9+-nál ezt a ziccert sem hagyja ki, az eddig nyilvánosságra került képek szerint (amelyekből a WinFuture a napokban jókora csokrot közölt [1]), a nagyobbik zászlóshajón két kamera figyel majd, függőleges elrendezésben - a mechanikus blende mindenesetre valószínűleg itt is csak az egyik szenzor fölé kerül majd be.

sgs902

Műszaki szempontból kisebb bravúr, de ergonómia terén hatalmas előrelépés, hogy nem csak a kamerák, de végre az ujjlenyomat-olvasó is követi ezt a függőleges elrendezést (ahogy azt az idei Galaxy A8 modell már beharangozta [2]), így végre nem fenyeget majd a veszély, hogy minden feloldásnál összetapogatja az ember a kamerát borító üveget, illetve a használat is jóval kényelmesebb lehet. Ezzel ismét valótlannak bizonyultak azok a találgatások, amelyek kijelző mögé épített ujjlenyomat-olvasót vizionáltak. Utóbbi technológia mindenesetre, ha a Samsungnál nem is, más gyártóknál idén már napvilágot lát, a Vivo már be is jelentett képernyő mögötti szenzorral szerelt okostelefont, és valószínűleg több más gyártótól is láthatunk majd hasonlót. Trend ugyanakkor jó eséllyel nem lesz a megoldásból, az év első felében legalábbis biztosan, sok cég inkább kivár, hogy a bátrabb szereplők milyen tapasztalatokat szereznek a területen. Mindenesetre amekkora lelkesedés övezet tavaly a koncepciót, a kedélyek idén annyira lecsillapodtak, jelenleg úgy tűnik, a hátlapi elrendezéssel a felhasználók java része ki van békülve.

Az S9 szériánál a formatervbeli újítások az eddigi képek alapján lényegében ki is merülnek az ujjlenyomat-szenzor áthelyezésében, elölről nézve a telefon szinte megszólalásig hasonlít a tavalyi modellre, ívelt széleivel, szinte nullára vékonyított oldalsó káváival és 18,5:9-es kijelzőjével. A nagy "formatervreform" éve tehát 2017 volt, idén vélhetően azok a gyártók is előjönnek majd minimális kijelzőperemekkel, szerelt készülékeikkel, akik tavaly ezen a területen lemaradtak, a szegmens éllovasai, mint a Samsung vagy az Apple azonban idén nem nagyon változtatnak majd az irányvonalon.

sgs901

xHa már az Apple szóba került, az idei év egyik potenciális trendje az iPhone X-ből, illetve az Essential Phone-ból megismert "beugró" vagy "kijelzősziget" lehet, amelyhez az Android következő verziójában már hivatalos támogatás is érkezik. A panel területére betüremkedő, jellemzően az előlapi kameráknak és a hangszórónak helyt adó szigetek kapcsán erősen megoszlik a felhasználók véleménye, miután azonban az Apple emellett a kialakítás mellett tette le a voksát, egész biztosan számíthatunk néhány hasonló modellre több androidos gyártó részéről is.

A koreai cég tehát szerencsére nem állt be a kijelzőből kiharapott kameraszigetek mögé, szoftveroldalon azonban számíthatunk az Apple-től látott funkciókra: az cupertinói cégtől megismert térbeli Animojik, azaz a felhasználó arcmozgását követő Emoji fejek a Samsungnál is visszaköszönnek majd az S9 bejelentésekor, legalábbis erre lehet következtetni egy a cég által közzétett, rövid promóvideóból. Ezt a funkciót tavaly a Huawei zászlaja alól ismert Honor is bevezette, és valószínűleg idén is több gyártónál megjelenik majd.

 

Asztali használatra is felkészített vas?

Az új Samsung zászlóvivőknél azért a motorháztető alá is érdemes benézni, a vállalat soronkövetkező csúcslapkái ugyanis nem elhanyagolható teljesítménynövekedést hoznak. Ahogy arról korábban részletesen megemlékeztünk, [3] az S9-ekben debütáló Exynos 9810-es chipekben érkező vadonatúj Exynos M3 processzormagok akár 50 százalékkal is jobb teljesítményt produkálhatnak, azonos órajel mellett. A processzor továbbá big.LITTE elrendezés helyett DynamiQ technológiára vált [4], azaz minden maghoz saját L2 cache társul, illetve a maximális órajeleket is magasan lőtte be a gyártó, a chipben lévő négy darab M3 mag 2,9 gigahertzre, míg az alacsonyabb fogyasztású Cortex-A55 magok 1,9 gigahertzre képesek, noha az egyelőre kérdés, hogy a telefonokban állít-e be ennél alacsonyabb korlátot a cég. A piaci szereplők többsége persze saját fejlesztésű chip híján szinte biztosan a Qualcomm idei csúcslapkájára, a Snapdragon 845-re támaszkodik majd zászlóvivőiben, amely a 30 százalék könyéki teljesítményugrás mellett GPU terén és energiahatékonyságban is sokat fejlődött elődjéhez képest. [5]

sgs903

Az izmosabb vas nem csak út közben lesz hasznos, de az irodában is, miután nagyon úgy néz ki, a Samsung idén elkötelezett marad DeX asztali dokkolója mellett. Az S9 széria ennek megfelelően kompatibilis lesz a tavaly megismert, a telefont monitorra-egérre-billentyűzetre kötő dokkolóval, illetve abból egy új verzió is érkezik. A frissített dokkolóban az előzetes fotók szerint a készülék teljesen fektetve kap majd helyet, így beviteli eszközként, például touchpadként lesz használható asztali üzemmódban. Biztosan sokan emlékeznek még, hogy tavaly a Huawei is letette a voksát a telefon, mint asztali PC koncepciója mellett, [6] idén pedig még több gyártó állhat elő saját, hasonló megoldásával. Az elképzelés gyakorlati térnyerése persze egyelőre igen korlátozott, annak a Samsung és társai nagyobb, vállalati együttműködésekkel tudnának lendületet adni - nem kizárt, hogy az MWC-n ennek helyzetéről is többet megtudunk majd.

A fentieken túl akad még egy érték, ami az új szériában várhatóan növekedni fog, ennek azonban valószínűleg nem sokan örülnek majd: a készülékek ára. Az eddigi pletykák ezen a területen nem túl biztatók, a Gizmodo értesülései szerint [7] az új modellek indulóárai akár 100 dollárral is meghaladhatják az S8 sorozatéit, egyes források akár nettó 875 dolláros árcédulát is emlegetnek. Ez persze az ősszel látott 1000 dolláros iPhone X után különösebben nem meglepő, a stabilan növekvő árak azonban egyre több vásárló számára tolhatják elérhetetlen távolságba csúcskészülékeket.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://winfuture.de/news,101997.html
[2] https://www.hwsw.hu/hirek/58216/samsung-galaxy-a8-okostelefon-kozepkategoria.html
[3] https://www.hwsw.hu/hirek/58355/samsung-exynos-9810-m3-mag-mikroarchitektura-processzor-soc-galaxy.html
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/56994/arm-dynamiq-big-little-fabric-magok-armv8-2-a.html
[5] https://www.hwsw.hu/hirek/58430/qualcomm-snapdragon-845-processzor-teszt-benchmark-eredmeny-okostelefon.html
[6] https://www.hwsw.hu/hirek/57943/huawei-mate-10-pro-okostelefon-ai-mesterseges-intelligencia.html
[7] https://gizmodo.com/samsung-fans-better-prepare-for-a-ridiculously-expensiv-1822764696?utm_campaign=socialflow_gizmodo_twitter&utm_source=gizmodo_twitter&utm_medium=socialflow
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/58464/samsung-galaxy-s9-okostelefon-piac-pletyka-varakozsa.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2018. február 20. 13:42
Rovat: digitális otthon