Szerző: Asztalos Olivér

2018. február 16. 09:30

Bányászkártyával jelentkezhet az Nvidia

A cég ezzel egy csapásra oldhatja meg a videokártyák piacán fennálló krízishelyzetet és csaphatja le konkurense kezéről a bányászokat.

Iparági pletykák szerint kriptopénz kitermeléséhez tervezett termékkel készül az Nvidia. A chiptervező állítólag márciusi GTC rendezvényén mutatja be a kódfejtés nagymestereként is ismert brit matematikusról elnevezett Turing kódnevű fejlesztését, amelyet kifejezetten GPU-s kriptovaluta-bányászat, illetve blokklánccal kapcsolatos műveletek gyorsításhoz készít. A fejlesztést egyelőre teljes homály fedi, így nem tudni, hogy a Turing esetleg egy új mikroarchitektúrát takar, vagy a már piacon lévő Pascalra/Voltára építve készít egyedi GPU-t, netán új termékvonalat hoz be a cég. Amennyiben a pletyka végül beigazolódik, abból az Nvidia mellett a videokártyák árainak normalizálódásával a játékosok is sokat nyerhetnek majd.

A lépés logikus lenne, hisz bár a chiptervező vállalat százmillió dolláros nagyságrendű forgalomnövekedést köszönhet a decemberben kiújult bányászláznak, a rendhagyó jelenség negatívan befolyásolja a jól bejáratott stratégiát. Az Nvidia bevételének több, mint fele (kb. 1,7 milliárd dollár) a játékosoktól származik, pontosabban a PC-s videojátékokhoz tervezett GeForce termékekből folyik be. A cég erre építi fel marketingstratégiáját, szponzorációit, azaz különféle költéseit, amelyekkel közvetlenül vagy közvetve a játékosokat szólítja meg. Jelen esetben ennek inkább kontraproduktív hatása van, hisz a megcélzott közönség most elsősorban csillagászati árakat és készlethiányt lát, a legújabb játékokhoz szükséges erősebb videokártyákat csak egy szokatlanul nagy összeg és némi utánajárás árán lehet beszerezni, leginkább másodkézből.

nv_mining

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezzel kapcsolatban Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója még múlt héten elmondta, hogy cége számára továbbra is a játékosok élvezik a legmagasabb prioritást, a kriptopénz piac ugyanis volatilis, és várakozások szerint az is marad. Huang továbbá közölte, hogy a raktárkészletek mélyponton vannak, cégével pedig lázasan dolgoznak a megoldáson, illetve azon, hogy a GeForce-ok elsősorban az azokat megillető játékosok PC-iben landoljanak. Vezérigazgató szavai alapján cége nem változtatott árazásán, a csillagászati összegekért kizárólag a forgalmazók felelnek.

A vezérigazgató által emlegetett megoldás a Turing lehet, amely egy kifejezetten bányászathoz tervezett, vélhetően drágább, de a célterület szempontjából hatékonyabb GPU (és/vagy kártya) lehet. Az alapötlet nem új, tavaly nyáron már több gyártó, köztük az Asus és a Sapphire is előrukkolt kifejezetten kriptopénz kitermelésre tervezett videokártyával. Ezek azonban csak néhány aprósággal tértek el a játékokos számára készített termékektől, így például a szerveres gyorsítókhoz hasonlóan hiányoztak a kijelzőcsatolók, illetve magasabbra lehetett feltornászni a memória órajelét a gyorsabb kitermelés érdekében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról