Szerző: Asztalos Olivér

2018. február 12. 16:24

Mire elég a Qualcomm Snapdragon 845?

Fejlesztői modellben már elérhető a Qualcomm legújabb, Snapdragon 845 rendszerlapkája, így néhány médium már le tudta tesztelni a chip teljesítményét. Az elsősorban okostelefonokba szánt alkalmazásprocesszor összességében kellemes előrelépést produkál elődjéhez képest, főképp GPU terén és energiahatékonyságban tapasztalható számottevő ugrás.

A Qualcomm még tavaly decemberben leplezte le legújabb rendszerchipjét, amely számos ponton ígért előrelépést a nagyjából egy évvel korábban bemutatott Snapdragon 835-höz képest. A tervezőcég által szolgáltatott nyers adatok alapján a processzormagok mellett számottevő mértékben fejlődött a GPU, illetve az egyes részegységeket összekapcsoló és vezérlő rendszer is változott, a big.LITTLE szerepét a DynamIQ technológia vette át. A Qualcomm jóvoltából az Anandtech lemérhette, hogy a fejlesztések mit jelentenek a gyakorlatban, azaz körülbelül milyen előrelépésre számíthatunk az idén megjelenő, Snapdragon 845-tel szerelt okostelefonoktól.

qrd

A magazin most is egy úgynevezett QRD (Qualcomm Reference Design) készüléket kapott a Qualcommtól, amely egy 5,5 hüvelykes WQHD (1440p) kijelzővel rendelkezik, a processzorhoz pedig 6 gigabájt LPDDR4X memória társul. A tesztkészülék nagyon hasonló felépítéssel rendelkezik, mint a majd Snapdragon 845-re épülő termékek, így az eredmények jó kiindulási alapot jelenthetnek azok várható teljesítményére nézve.

Az Anandtech elsőként a CPU-magok teljesítményét vette górcső alá. Ahogy korábban megírtuk, az előd Kryo 280-ra keresztelt, gyakorlatilag ARM A73 és A53 származéknak tekinthető fejlesztéseit a szintén kéttagú Kryo 385 ARM A75-re és A55-re alapozó magjai váltották a Snapdragon 845 esetében. Az A75 magok esetében mikroarchitektúrális váltás 22-34 százalékos előrelépést hozhat, erre jön rá a magasabb órajel. A négy darab nagy, Kryo 385 Goldra keresztelt magokat tartalmazó csoport csúcsfrekvenciáját ugyanis bő 14 százalékkal, 2,8 GHz-re emelték fel a tervezők, amivel papíron 25-30 százalékos javulást hozhat az erősebb négyes.

geek_int

A teszteredmények alapján nem a levegőbe beszélt a Qualcomm, az egyszálas integer számítási teljesítményre fókuszáló mérések alapján ugyanis 16,9 és 44,1 százalék között mozog az előrelépés mértéke az elődhöz viszonyítva, az átlag pedig 31 százalék. Az Anandtech az IPC-ben (órajelciklus alatt elvégzett műveletek száma) történt előrelépést is megpróbálta kiszámolni. A lap ehhez jobb híján a Geekbench 4 egyszálú integer eredményét vette alapul, amelyben 15 százalékkal bizonyult jobbnak Snapdragon 845, ez pedig elmarad az A75-ös magokra ígért 22-34 százaléktól. A lebegőpontos képességeket vizsgáló tesztekben változik a kép, a Snapdragon 845 megtáltosodik, elődjéhez mérten 39-60,4 százalékra ugrik a gyorsulás mértéke, amely 45 százalékos átlagot jelent. Ez természetesen IPC-ben is megmutatkozik, a 26 százalékos javulás már megfelel az ARM ígéretének.

geek_fp

A szintetikus Geekbench eredményeinél valamelyest relevánsabb eredményt ad a félszintetikus PCMark benchmark. Utóbbi böngészést vizsgáló tesztjében a Snapdragon 845-tel szerelt Qualcomm referenciakészülék körülbelül 20 százalékkal verte az előddel szerelt Pixel 2 XL-t, ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy a Google készüléke Android 8.1-et, a Qualcomm QRD pedig a rendszer 8.0-s verzióját futtatta, amely némileg befolyásolhatta a különbséget. Ez azért is fontos, mert a DynamiQ magok közti hatékonyabb szálátvezetésének kiaknázáshoz további optimalizáció szükséges.

pcmark_brows

Nem vitézkedett a PCMark Data Manipulation és Writing 2.0 tesztjeiben a Qualcomm referenciaplatformja, amely szerény, 8-14 százalékos előrelépést produkált a Pixel 2 XL-hez viszonyítva. Az átlagolt végeredményt tekintve 17 százalékos a Snapdragon 845-tel szerelt készülék előnye a Pixel 2 XL-hez képest, amely bár nagynak nem mondható, de a generációváltásoktól minimálisan elvárható előrelépést megüti.

pcmark_overall

A szintetikus és félszintetikus tesztek mellett az okostelefonok szempontjából sarkalatos pontnak számító böngészésre, azaz a JavaScript végrehajtási teljesítményre is vetett egy pillantást az Anandtech. Az androidos készülékek esetében WebView-t, az iPhone-oknál pedig WkWebView-t alkalmazó mérésekben brillírozott a Snapdragon 845. A WebXPRT 2015-t használó tesztben 44, a Speedometer 2.0-val végzett mérésben pedig 37 százalék volt a legújabb Snapdragon előnye a 835-höz képest. Ezzel az androidos modellek mezőnyében természetesen az élen végzett a 845-tel szerelt referenciakészülék, az új iPhone-okat viszont még így sem sikerült beérni.

web_javascr

Bár a felhasználók többsége számára kevésbé fontos a GPU teljesítménye, a Snapdragon 845 épp ezen a téren gurítja a legnagyobbat. A házon belül tervezett Adreno 630-ról nem sokat árult el a Qualcomm, így nagyjából annyit tudni, hogy a grafikus processzor 30 százalékkal nagyobb számítási teljesítményre képes változatlan fogyasztás mellett. Ez természetesen arra is lehetőséget ad, hogy a korábbi teljesítményszintet alacsonyabb disszipáció mellett hozza a processzor. Erre korábban egy konkrét mérést is bemutatott a tervezőcég, amely során az előd Snapdragon 835 3,8 wattos, az utód 845 pedig 2,96 wattos átlagértéket produkált hasonló számítási teljesítmény mellett.

3dmark

Az Anandtech teszje mindkét állításra ránézett. A megjelenítési tempót többek között a 3DMark Sling Shot 3.1 Extreme Unlimiteddel vizsgálták, amelyben 32 a Snapdragon 845-tel szerelt tesztkészülék 32 százalékkal múlta felül az előddel piacra került Pixel 2 XL-t és Galaxy S8-at, valamint egyúttal az iPhone X-et is. A GFXBench T-Rex és Manhattan teszjeiben bár megmarad az előny, sőt, utóbbi esetében 48 százalékra dagad, az iPhone X-et már nem sikerül letaszítani az első helyről. A magazin ugyanakkor megjegyzi, hogy az iPhone készülékháza lényegesen melegebb lett a mérés végére. Vélhetően ennek is köszönhető, hogy a hosszabb ideig futó 3DMarkban rosszabbul szerepelnek az Apple készülékei, amelyek egy idő után kénytelenek voltak visszább venni a GPU órajeléből.

gfxbench

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Végül, de nem utolsó sorban a hatékonyságra is kitért a teszt. Az eredmények alapján a teljesítmény/fogyasztás mutatót nézve is remekül szerepel a Snapdragon 845-be épített Adreno 630 GPU. A GFXBench Manhattan tesztben 35 százalékkal, T-Rexben pedig 20 százalékkal hatékonyabb, mint elődje, hála a helyenként átrajzolt grafikus mikroarchitektúrának és az ugyancsak továbbfejlesztett gyártástechnológiának.

Elég lesz?

Az előzetes mérések alapján tehát a Snapdragon 845 CPU teljesítményben kisebb, a grafikus tempóban pedig nagyobb előrelépést szállíthat. Előbbi miatt a Qualcommnak még lehetnek álmatlan éjszakái, a Samsung vadiúj, M3 nevű fejlesztése ugyanis tetemes előrelépést sejtet, a 845-nek pedig már az előd M2-höz képest sincs igazán nagy előnye. A GPU teljesítményét nézve nyugodtabb lehet a tervezőcég, amely házon belüli fejlesztőcsapatának hála nagyobb mozgástérrel rendelkezik. Az eredményeket tekintve grafikus teljesítményben jó eséllyel idén nem érik utol közvetlen versenytársai a Snapdragon 845-öt. A rendszerchip sikere azon is nagyban múlik majd, hogy a gyártást végző Samsungnak milyen tervei vannak a hamarosan debütáló Exynos 9810-zel, saját készülékein felül más gyártók is építenek-e rá okostelefonokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról