:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. február 6. 12:36

A Seagate merevlemezei a legmegbízhatatlanabbak (Frissítve)

Közölte legújabb statisztikáját az adatközpontját konzumer HDD-kre építő cég, amely szerint a Seagate termékei bizonyultak a legproblémásabbnak.

Publikálta tavalyi évet taglaló statisztikáját az online backuppal foglalkozó Backblaze. A cég az előző év végén összesen 91 305 darab, java részt konzumer merevlemezzel rendelkezett adatközpontjában, az ezek működtetése során szerzett adatokból született meg a jelentés. Az eredmények szerint a Seagate merevlemezeivel volt a legtöbb probléma, de a nagy konkurens WDC sem brillírozott. A legmegbízhatóbbnak a HGST márkás modellek bizonyultak, de a Toshiba is jól szerepelt.

A Backblaze a tavalyi év utolsó negyedéve alapján a Seagate ST4000DM005 modellt találta a legproblémásabbnak. A teljes képhez hozzátartozik, hogy ebből a modellből igencsak csekély, mindössze 60 darabos mennyiséggel rendelkezik a cég, amelyből egy mondta fel a szolgálatot. Jóval reprezentatívabb lehet a ST4000DM000 modell, amiből 32 070 darabbal rendelkezik a Backblaze, amely a teljes flotta több, mint harmadát jelenti. Ebből a típusból 235 darab ment tönkre, ez pedig a teljes évre levetítve 2,89 százalékos meghibásodási rátát jelent. (A cég a tavalyi utolsó negyedéves adatokat extrapolálta tizenkét hónapra, tehát a meghibásodott HDD-k számának négyszerese jelentette az alapot.)

backblaze17q4

A cég adatközpontjában 14 797 darabbal a második legnépszerűbb típusnak számító HGST HMS5C4040BLE640 lényegesen jobban szerepelt. Ebből a modellből mindössze 17 darab hibásodott meg idő előtt, amely csekély, 0,45 százalékos arányt jelent. A 14 396 darabbal harmadik helyen álló Seagate ST8000NM0055 már nem szerepelt ilyen jól, a 44 darab elromlott HDD 1,22 százalékos rátát eredményezett. Tovább rontja a Seagate renoméját az ST4000DM001 megbízhatósága, a 392 darab meghajtóból 9 darab adta be kulcsot, amely 9 százalékos meghibásodási arányt eredményezett a teljes évre levetítve.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A másik irányból közelítve a Toshiba áll a sor elején, igaz ebből a márkából egyelőre mindössze 146+45 darabbal rendelkezik a Backblaze, amelyekből tavaly egy sem hibásodott meg. A Western Digital tulajdonában lévő HGST (ex-Hitachi) meghajtói szélesebb körben, négy különböző modellel, összesen 23 265 darabbal voltak jelen az adatközpontban, amelyekből csupán 22 darab romlott el. Utóbbi márkával kapcsolatban a jelentés megjegyzi, hogy a 4 terabájtos modellek évek óta remekelnek, 2015 eleje óta egyszer sem lépte át az 1 százalékos küszöböt a meghibásodási arány.

Adatközpont olcsó merevlemezekből

A Backblaze tudatos stratégiája, hogy egyszerű(bb), konzumer merevlemezekből építi fel adatközpontját. A cég szolgáltatásainak kedvező ára mellett ennek köszönhető az időről-időre megjelenő statisztika is, ami egy kis rálátást nyújt az egyes márkák és modellek megbízhatóságára. A Backblaze 2013 áprilisa óta gyűjti merevlemezeinek adatait, eddig összesen 116 833 meghajtó került be az adatbázisba, amely 2017 végéig 88 millió bejegyzést és 23 gigabájt tárhelyet emésztett fel. A tavalyi év során összesen 1508 HDD hibásodott meg a cég adatközpontjában, ami napra leosztva 4,13 darabos átlagot jelent.

Frissítés:

A Seagate hazai képviselete reagált a Backblaze statisztikájára:

"A Backblaze közleményében több egymástól teljesen eltérő felhasználásra szánt meghajtót hasonlít össze, például az ST4000DM005 egy BarraCuda lemez, melyet a Seagate kifejezetten asztali számítógépekbe (maximum 2 lemezes környezetbe) javasol. Az ezzel összevetett HGST HMS5C4040BLE640 (UltraStar) már egy enterprise környezetbe szánt lemez, ahol egymás mellett is üzemelhetnek a diszkek és képesek a rezgések és egyéb behatások kiküszöbölésére (ez a Seagate Exos család esetében is így van).

Azt is fontos megjegyezni, hogy kövessük a gyártók javaslatát, minden esetben az adott felhasználási területhez javasolt terméket válasszuk. Ennek megfelelően lenne célszerű összehasonlítani az egy kategóriából származó lemezek statisztikáit. Számos adatközpont (vagy a broadcast alapját képező AVID) kizárólag Seagate Exos enterprise kategóriájú lemezeket használ, melyet a Backblaze kizárólag 6TB felett tesztelt, ahol a gyártó csekély meghibásodási rátával dolgozik. Ugyancsak nem szabad messzemenő következtetéseket levonni pár száz darabos mennyiség alapján."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.