:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. január 31. 16:23

Stabilitásra és biztonságra fókuszál majd az iOS 12

A panaszcunami miatt átírta eredeti tervét az Apple, új funkciók helyett inkább hibákat javít majd a 12-es iOS.

Iparági pletykák szerint módosította az iOS 12-re vonatkozó terveit az Apple. Ez alapján a vállalat elhalasztott jó néhány újítást, ezek helyett pedig erőforrásait inkább a különféle hibák kigyomlálásra fókuszálja. Az esetleges döntés egybevág a felhasználók panaszáradatával, a tavaly szeptemberben megjelent, azóta pedig már az aktív eszközök kétharmadán futó iOS 11 ugyanis korábban talán még nem tapasztalt panaszáradatot hozott magával. Felhasználók tömkelege elégedetlen a legújabb iOS-t futtató iPhone vagy iPad készülékével, lassulások mellett leginkább lefagyásokról, illetve más, a termékek rendeltetésszerű használatát megkeserítő problémákról szólnak a reklamációk.

A döntés állítólag elsősorban az újrarajzolt kezdőképernyőt érinti. Pletykák szerint az Apple már jó ideje dolgozik az immár bő 10 éve ugyanarra az alapra épülő koncepció utódján. A 2007-ben bemutatkozott felhasználói felület egy évtized alatt szinte alig változott, csupán az iOS 7 hozott ráncfelvarrásokat, a 2013-ban megjelent frissítéssel elsősorban az ikonok dizájnját, illetve az ahhoz kapcsolódó elemeket szabták át Cupertinóban. Jelen állás szerint úgy fest, hogy a jól ismert felület idén még biztosan a felhasználókkal marad, és legkorábban valamikor jövőre, az iOS 13-mal futhat be a jelentősen áttervezett fejlesztés.

ios117

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az iOS 11-re már a megjelenés napjaiban özönlöttek a panaszok. A mobilos operációs rendszer első verziója készülékek tucatjainak akkus üzemidejét vágta meg, ám egyes (nem hivatalos) források szerint ennek oka csupán az új főverziók utáni, háttérben futó takarítás és (újra)indexelés számlájára volt írható - amely azonban nem csak töltőre dugva futott. A számológépet érintő triviális hiba azonban egészen egyértelműen a fejlesztést és tesztelést végző csapat sara volt, az egyszerű alkalmazás ugyanis bizonyos esetekben nem tudta követni a bevitel sebességét, így például az 1+2+3 műveletre 6 helyett 24-et adott eredmény gyanánt az Apple alkalmazása.

Bár a december elején kiadott iOS 11.2 ez utóbbit javította, felhasználói visszajelzések szerint még így bőven maradt foltozni való az operációs rendszerben. A legújabb panaszok többek között gyors merülésről, elmosódott vagy lefagyott zárképernyőről, csengőhanggal kapcsolatos hibáról, illetve a kamera alkalmazásának összeomlásáról szólnak. A pár évvel korábbi iOS minőséghez viszonyított szokatlan hibák ismét rávilágítottak a fejlesztési modell egyik legfőbb problémájára: Az Apple évek óta ragaszkodik szigorú ütemtervéhez, amely szerint, ha törik, ha szakad, minden szeptemberben új iOS-nek kell megjelennie. A szoftver ugyanakkor egyre komplexebb, és bár az Apple lassan, de biztosan igyekszik megszüntetni a régebbi készülékek támogatását, a hardveres megfelelés is jóval összetettebb, mint pár évvel ezelőtt. A tesztelés így nagyobb terhet ró a feladatot végző szakemberekre, amellyel olykor láthatóan nehezebben birkóznak meg határidőre, mint néhány évvel korábban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.