HWSW

Már a Góban írt függvényeket is támogatja az AWS Lambda

Eddig az AWS Lambda szervermentes (serverless) platformszolgáltatása Node.js, Java, JavaScript, Python és C# támogatással rendelkezett, amihez most hozzáadta a Go nyelvet is.

Mostantól hivatalosan is bevezette a Lambda azaz az Amazon Web Services szervermentes szolgáltatása a Go nyelv támogatását - jelenti az AWS blogja [1]. A bejelentésre már a tavalyi re:Invent rendezvényen sor került, de a változás csak a héten lépett életbe, így mostantól tudják a fejlesztők a Go nyelven írt függvényeket is feltölteni és futtatni a platformon, a natív Go eszközökkel végzett build és csomagolás után.

Az elkészült Go függvény lefuttatható kódját ZIP fájlként kell feltölteni az AWS parancssoros interfészen (CLI) vagy a Lambda konzolon keresztül a go1.x runtime kiválasztásával - egy példa a szervermentes Go alkalmazás létrehozására itt található [2]. Ezen túlmenően az AWS CodeStar is támogatni kezdi a Go sablonok létrehozását, amellyel alkalmazások fejleszthetők, buildelhetők és deploy-olhatók az AWS-en. Továbbá az AWS X-Ray felügyeleti és hibakeresési megoldása is elemzi mostantól a Go appokat. A Serverless Application Model (SAM) Local támogatása pedig "hamarosan" érkezik, a GitHubon itt elérhető [3].

aws_lambda_go

xAz AWS Lambda előnye, hogy teljesen menedzselt, vagyis érdemi üzemeltetést nem igényel, így egyszerűen felépíthető és üzembe helyezhető. A kódot eddig Node.js, Java, JavaScript és nagyjából egy éve [4] Python vagy C# nyelven is készíthetik a fejlesztők, amely mostantól kiegészül a Go nyelvvel is. A Go jelenleg például a Stackify kimutatása szerint [5] a 17. helyet foglalja el a népszerűségi rangsorban, de 9. helyezett a legtöbb nyitott pozícióval rendelkező állások között. Tehát látszik, hogy miért tartotta fontosnak az AWS is a támogatás bevezetését.

A Lambda versenytársaként említhető, de jelenleg még bétában lévő Google-féle Cloud Functions egyelőre nem támogatja a Go nyelvet, csak a Node.js-t - mutat rá a TechCrunch [6]. Míg az Azure Functions egyaránt befogadja a C#, JavaScript, F# és Java kódokat [7], kísérleti jelleggel pedig Python, PHP, TypeScript, Batch, Bash és Powershell támogatással is rendelkezik, de Góval a Microsoft sem próbálkozik. Bár a nyelvek támogatása önmagában még nem minden, de mivel a szervermentes platformszolgáltatások még mindig korai fázisban járnak a piacon, ezért minél több nyelv támogatásával tudnak nyitni a fejlesztői közösségek felé. Így a Go támogatásának bevezetésétől az AWS is azt reméli, hogy még többen fogják használni szervermentes platformszolgáltatását.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://aws.amazon.com/about-aws/whats-new/2018/01/aws-lambda-supports-go/
[2] https://aws.amazon.com/blogs/compute/announcing-go-support-for-aws-lambda/
[3] https://github.com/awslabs/aws-sam-local
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/56509/amazon-aws-greengrass-iot-lambda-felho-cloud.html
[5] https://stackify.com/popular-programming-languages-2018/
[6] https://techcrunch.com/2018/01/16/aws-brings-go-support-to-its-lambda-serverless-platform/
[7] https://www.hwsw.hu/hirek/57901/microsoft-azure-functions-java-tamogatas.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/58321/aws-lambda-szerver-nelkuli-platformszolgaltatas-go.html
Író: Habók Lilla ()
Dátum: 2018. január 17. 17:05
Rovat: vállalati it