Szerző: Habók Lilla

2018. január 17. 09:30

Nagy iramban jegyzi Kína a szabadalmakat Amerikában

Kína nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre az utóbbi időben, ami a megszerzett szabadalmak számából is látszik. Az Egyesült Államokban is számottevő az eredmény, a Kínában kiadott szabadalmak száma pedig minden más országot megelőz.

Kína bekerült az öt legforgalmasabb szabadalmi bejelentő közé az Egyesült Államokban az IFI Claims Patent Services 2017-es jelentésére támaszkodó Bloomberg megfigyelése szerint. A kínai vállalatok kevesebb mint tíz év alatt megtízszerezték a szabadalmaik számát Amerikában, ami jól mutatja a kínaiak változó stratégiáját a kutatások földrajzi kiterjesztésében és az innovációs törekvésben. Már rég nem arról az országról van szó, amelyet a szellemi tulajdon finoman szólva is rugalmas kezeléséről ismertünk, hanem fontos szerep jut a kutatás-fejlesztésnek, melynek eredménye a szabadalmakban jelenik meg.

Tavaly a kínaiak 11 241 találmányt szabadalmaztattak az Egyesült Államokban, ami 28 százalékkal több a tavalyelőtti értékekhez képest. Így már az ötödik helyet birtokolja az ország az amerikai szabadalmak számában, az Egyesült Államok, Japán, Korea és Németország mögött. Arányaiban a kínai szabadalmak száma még mindig alacsonynak tűnik a dobogós helyezettekhez képest, mivel az amerikai feltalálók tavaly 148 ezer engedélyt gyűjtöttek be, a japánok 51 ezret, a koreaiak pedig 21 ezret. Az Amerikában tavaly kiadott 320 ezer szabadalomnak csak 3,5 százalékát nyerték el kínai vállalatok, viszont szembetűnő, hogy a kínai új szabadalmak száma ugrott meg leginkább az első öt szereplő közül.

kina_szabadalmak_amerika

Elnyert szabadalmak az Egyesült Államokban 2016-2017 (Bloomberg, IFI Claims)

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A legtöbb igény természetesen az elektronikai területről érkezik a dokumentumok benyújtását segítő jogászok szerint, ezek közül is főleg a digitális adatfeldolgozás és adatátvitel, a félvezetők és a vezeték nélküli kommunikáció területéről. További jelentősen növekvő kutatások közé tartozik még a 3D feldolgozás, a gépi tanulás és a dróntechnológia. Jelentős még a biotech terület, amelyet jellemzően az Amerikában tanult kínai szakértők kutatnak és szabadalmaztatnak, például a rák kezelésére szolgáló antitestek témájában.

A nagyobb vállalatok és kisebb startupok többnyire egy új termék bevezetését, importálását célozzák meg az Egyesült Államokban, és helyi értékesítési irodákkal rendelkeznek, hogy a terméket rögtön a piacra vigyék. Azaz a szabadalmak száma tulajdonképpen tükrözi, mennyi új termékkel - és ezek szerint főleg elektronikával - szeretne megjelenni a vállalat a piacon. A legnagyobb kínai szabadalmi hatalom az Egyesült Államokban a Huawei, amely már 2014 óta szerepel az első ötven helyezett között, tavaly a huszadik helyet szerezte meg 1,4 ezer szabadalom megszerzésével. Szintén hasonló mennyiségű felfedezéshez kapott oltalmat a BOE, ami 62 százalékos emelkedésnek felel meg, és így ez a vállalat érte el a legnagyobb növekedést az amerikai szabadalmat igénylő cégek listájából - a BOE egyébként organikus fénykibocsátású diódákkal foglalkozik a következő generációs képernyő-technológia megalkotásához.

Az utóbbi évtizedben a kínai kormányzat kiemelt fontossággal kezeli az innováció kérdését, ezért Kínában is a minél nagyobb számú szabadalom kiadását tartja szem előtt, és olyan vállalatok létrehozását szorgalmazza, amelyek a nemzetközi piacon is versenyképesek - elég csak a Sunway TaihuLight szuperszámítógépre gondolni, amely teljes egészében saját kínai fejlesztésre épült. Kína állami szellemi tulajdoni hivatala (SIPO) 2016-ban összesen 1,3 millió szabadalmi bejelentést kapott, ami a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) jelentése szerint több mint az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea és Európa összes bejelentése együttvéve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról