Szerző: Hlács Ferenc

2018. január 12. 13:14

Titkosított csevegéssel bővít a Skype

A Signal Protocolt használva fontos lemaradást hoz be a Microsoft csevegőappja, igaz egyelőre csak az Insider tesztelők számára.

Biztonságos chatfunkcióval frissül a Skype, a Microsoft csevegőalkalmazása ezzel felzárkózik az olyan riválisok mögé, mint a WhatsApp, a Facebook Messenger vagy épp a Telegram, amelyek már régóta kínálnak hasonló megoldásokat. A Private Conversations névre hallgató új csevegési módot a cég a Signallal, az Edward Snowden által is pártfogolt chatalkalmazás, illetve hasonló néven ismert titkosítási protokoll készítőjével fejlesztette.

Ahogy más hasonló alkalmazásoknál, a privát csevegési mód itt is a végpontok közötti titkosítással zajló, szöveges chatet takarja, és csak két fél között használható, a csoportos beszélgetésekre nincs vele lehetőség. A funkció igénybevételéhez az egyik félnek a privát beszélgetésre szóló meghívót kell küldenie a kiszemelt partnernek, amelyet az egy hétig fogadhat el, utána a meghívó érvényét veszti. Amennyiben a másik fél elfogadja a meghívót, elindul a titkosított chat, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a beszélgetés csak azon a két eszközön érhető el, amelyről a meghívót küldték, illetve amelyen azt elfogadták. Noha erre a cég konkrétan nem tért ki, a szigorúan két készülékre korlátozott használat arra utal, hogy a vállalat a tárgyalt tartalmak mellett a titkosítás feloldásához szükséges kulcsokat sem szinkronizálja semmilyen formában, így valóban biztonságos és csak a két fél által elérhető kommunikációt tesz lehetővé.

skypesignal

A privát chateket a Skype beszélgetések között egy lakat ikon jelzi, azok tartalmait a felek bármikor végleg törölhetik, illetve természetesen a teljes beszélgetés befejezésére és törlésére is lehetőség van. A privát chatek potenciálisan érzékeny tartalma semmilyen előnézetben nem jelenik meg, így a beszélgetések listájában és az értesítésekben sem. Ahogy más alkalmazásoknál, a titkosított csevegések lehetőségei itt is korlátozottak, azokban nincs mód például az elküldött üzenetek szerkesztésére, illetve más beszélgetésekből fájlok továbbítására. A privát chatből indított fájl-, emotikon- és hangüzenetküldés ugyanakkor lehetséges.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Private Conversations egyelőre csak előzetes verzióban vehető igénybe a Skype Insider program résztvevőinek, Android, iOS, Linux, macOS, és Windows platformokon - utóbbi esetében a Skype Windows Desktop verziójáról van szó, az UWP-s klines egyelőre nem támogatja a titkosítást, de a Skype csapata Ellen Kilbourne, a projekt egyik fejlesztőjének blogbejegyzése szerint már dolgozik rajta. Azt egyelőre nem tudni, hogy a titkosítás pontosan mikor érkezik meg a csevegőapp stabil változatába. A Microsoft mindenesetre folyamatosan várj a tesztelők visszajelzéseit, és az ő észrevételeik alapján is finomít majd az új funkción.

A titkosítás bevezetésével a redmondi cég komoly hiányosságot foltoz be alkalmazásán, hiszen eddig a felhasználók adatait és beszélgetéseit például hatósági kérésre kénytelen - és képes - volt kiszolgáltatni. Az új megoldással az adatok a Signaltól ismert módon csak a két érintett készüléken érhetők el, törlésük után pedig azokon sem marad nyomuk, így a Microsoft ha akarja sem tudja azokat harmadik feleknek kiadni. Hiányosságok persze akadnak, például a Skype talán legfontosabb funkciója, a videochat végpontok közötti titkosítása nem támogatott - pedig a Signal már februárban megkezdte a funkció bétatesztjét - ugyanakkor az első körös tesztidőszak lezárultával remélhetőleg tovább bővíti majd a cég a titkosított csevegések eszköztárát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról