Szerző: Gálffy Csaba

2018. január 5. 09:50

Hatalmasat nőtt a félvezetőgyártók bevétele 2017-ben

Összesítette a Gartner a félvezetőgyártók 2017-es évét. Meglepetés nincs, a Samsung az élre kapaszkodott a memóriapiac szárnyalásával, de a többi DRAM és NAND gyártó is hatalmas évet zárt.

Látványosan, 22,2 százalékkal ugrott meg a félvezetőipar bevétele 2017-ben az előző évhez viszonyítva - áll a Gartner frissen publikált összesítésében. A memóriagyártásban utazó vállalatok egész évben szárnyaltak, köszönhetően a brutálisan megugró áraknak és a kínálatot jóval meghaladó keresletnek. A teljes forgalom így 344 milliárd dollárról 420 milliárdig ugrott.

Lássuk a rangsort!

Az élen a Samsung Electronics, amely 52,6 százalékkal tudta növelni szilíciumfaragásból származó bevételét. Ilyen növekedési ütemet általában az éppen rajtoló termékek szoktak produkálni, ahol a közel nulláról szépen lehet (százalékosan) növelni a bevételt. Na itt erről szó sincs, a Samsung már tavaly is a második legnagyobb gyártó volt picivel 40 milliárd fölötti bevétellel, amelyre most bő 20 milliárdot (!) tudott ráhúzni.

A Gartner szerint ez a növekedés ugyanolyan gyorsan fog elpárologni, ahogyan jött. Andrew Norwood, a cég kutatási alelnöke szerint "a memóriaárak 2018-ban gyengülni fognak, előbb a NAND, majd a DRAM 2019-ben, ahogy Kína felfuttatja memóriatermelő kapacitásait. Várakozásunk szerint a Samsung el fogja veszíteni a megszerzett bevételek jelentős részét." Persze a most megszerzett dollárok azért a cég kofferjében maradnak - tehetjük hozzá mi.

Screen Shot 2018-01-05 at 9.49.23

A második helyre csúszott az Intel, amely szintén tudta növelni értékesítését, de a szerény 6,7 százalékos emelkedés messze elmarad a többiektől. Nem véletlenül, az Intelnél a memóriagyártás viszonylag kis terület, a hagyományos x86-os processzorok pedig most nem húznak úgy - a PC-piac hosszú ideje stagnál, az adatközponti szereplőknél pedig szintén kifulladni látszik az elmúlt évek beruházási láza.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A dobogóra illetve a negyedik pozícióba még az SK Hynix és a Micron kapaszkodott fel, szintén a memóriás vonat segítségével: 79 illetve 79,1 százalékos növekedési ütemet produkálva 26 illetve 23 milliárdig repültek. Ahogy a Samsung esetében, ez is könnyen visszaolvadhat a következő években, de a korábban pénzügyileg meglehetősen instabil vállalatoknak biztosan jól jött ez a készpénz-infúzió.

A mi zsebünkre megy

A sok tízmilliárdos bevételnövekedés persze nem "magától" keletkezett, a gyártók magasabb bevételét partnereik és végső soron a felhasználók fizették ki. Nem véletlen egyébként, hogy az okostelefonok, notebookok ára az elmúlt két évben akkorát ugrott, sőt, még a videokártyák áremelkedésének egy része is erre vezethető vissza. A kínai hatóságok szerint azonban mindez nem a véletlen műve, az illetékesek néhány napja hivatalos vizsgálatot indítottak a memóriagyártók ellen, azt gyanítva, hogy a szereplők összejátszanak és mesterségesen fogják vissza a kínálatot.

Ha valakinek ismerős lenne a történet, az nem a véletlen műve: korábban a memóriagyártók már játszottak össze, akkor sok százmillió dolláros büntetési tételeket osztott ki az amerikai hatóság a Hynix, az Infineon, a Micron, a Samsung és az Elpida számára, a Samsung egyik döntéshozója pedig 8 hónapos letöltendő börtönbüntetést is kapott. Ezek a büntetések most abszolút jelképesnek tűnnek annak fényében, hogy a cégek csak idén több tízmilliárd dollárt tettek zsebre, érdekes kérdés, hogy amennyiben újra bebizonyosodik az összejátszás, a hatóságok tudnak-e eléggé magas büntetési tételeket kiróni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról