HWSW

A Microsoft Stream az irodákat töltené meg videókkal

A Microsoft Stream videós megoldása az Office 365 Videót váltja fokozatosan az irodai videós felhasználásban. Akár egyesével is szabályozható a cégen belül, hogy ki láthatja az e-learning anyagot vagy a projektvezető beszédét.

Fokozatosan vezeti be a Microsoft a Stream üzleti videós szolgáltatást, amelyet még 2016 nyarán jelentett be [1], és tavaly nyártól kezdett ténylegesen elérhetővé tenni. Idén pedig már várható, hogy az "irodán belüli YouTube" címre pályázó Stream leváltja az Office 365 Video szolgáltatást, amelynél már a gépi feliratozás és arcfelismerés is megjelenik - állítja a ZDNet [2], a Microsoft marketingigazgatójával, Chris Caposselával készített interjú alapján.

A bevezetés első fázisa tavaly a harmadik-negyedik negyedévben indult el, mikor az adminisztrátorok maguktól kérhették a csatlakozást a Stream rendszerhez, de csak abban az esetben, ha a cég nem használt Office 365 Video REST API-kat és Office 365-integrációt. Hamarosan viszont elindul a második fázis, mikortól a rendszergazdák az Office 365 Admin centeren keresztül értesülhetnek róla, hogy a Video szolgáltatásból a cég áthelyezi a tartalmakat a Streamre - az adminisztrátor viszont kérheti, hogy egyelőre a Videóban maradjon. A harmadik fázisban már minden ügyfél automatikusan át fog váltani a Streamre, de ennek időpontját egyelőre még nem lehet tudni.

A Microsoft igyekszik biztosítani minden felhasználót, hogy a két rendszer közötti tartalomáthelyezés zökkenőmentes, így minden videó, csatorna és engedély átkerül a folyamat során a Streamre. "A meglévő Office 365 Video beágyazási kódok és a videókra mutató hivatkozások az átállás után is működni fognak, átirányítva ugyanarra a Stream-beli tartalomra." - jelenti ki a közlemény [3]. Mindkét rendszer alatt egyébként az Azure Media Services dolgozik, ami a vállalat számára valamelyest megkönnyíti a váltást.

microsoft_stream

A vállalati rendszerek előnyét akár a YouTube-hoz képest a biztonságos és személyre szabott jogosultságosztás jelenti. A rendszergazdák maguk állíthatják be a Streamnél is az Office 365 Admin Centeren vagy AAD PowerShellen keresztül, hogy konkrétan mely felhasználók érhetik el a tartalmat, akár videónként egyenként kiosztott jogosultságokkal. Szabályozható továbbá, hogy ki hozhat létre csatornát vagy ki tölthet fel videót. A megfelelőségi keretrendszerben ugyan a Stream a Microsoft Videóhoz hasonlóan a C kategóriába tartozik, de a hivatalos tanúsítványt még nem kapta meg a leírás szerint, amit tavaly év végéig ígért a vállalat.

Az új rendszer támogatja az Office 365-csoportokat, sőt mindegyiknek külön videókönyvtár biztosít, és alcsatornák létrehozását is engedélyezi. A tartalmak beágyazhatók OneNote-ba, Sway-be, a beágyazott hivatkozás lejátszható Yammerben, és külön Teams lapok hozhatók létre videókhoz vagy csatornákhoz, ezáltal a videós tartalmak szorosabb integrációt kapnak az irodai munkamenetben. Azonban a megjelenítés Delve-ben, SharePoint kezdőlapon és a vállalati keresőben csak az idei fejlesztési tervek része.

Az igazi újdonságokat viszont a külön licenccel használható funkciók jelentik. A Stream rendelkezik a beszédfelismerési és automatikus hanganyagátírási funkcióval, így a szövegekben a részletes keresés is lehetséges, például egy termék nevére. A videó pedig arra a pontra ugrik, ahol a keresett kifejezés megjelenik. Az arcfelismeréssel pedig a videókban szereplő személyeket név szerint is lehetne keresni. Az eddig megvalósult, tervezett és nem tervezett funkciókról itt található részletes lista [4].

microsoft_stream_csoport

xA Stream része a Microsoft törekvésének, hogy a céges megbeszélések produktivitására hivatkozva még több szolgáltatást adjon el a vállalatoknak. Tehát a redmondi cég nem is olyan rég bemutatott kollaborációs eszközök stratégiai ábráján már akár az új videós rendszer is feltűnhetett volna a Skype for Business leváltására készülő Teams [5], továbbá a Yammer, Outlook vagy a SharePoint mellett. A vállalatnak érdemes lesz sietni a bevezetéssel, mivel úgy tűnik, hogy az Amazon is saját YouTube-versenytárs elindítására készül [6], amelynek még nem tudni, hogy mennyi köze lesz az Amazon Video Direct szolgáltatáshoz.

A Microsoftnak viszont valószínűleg a saját Office 365 előfizetői megfelelő felhasználói bázist jelentenek. A Stream elérhető Európában is [7] az Office 365 Oktatási verzió, az Oktatási Plus verzió, a Nagyvállalati K1, K2, E1, E3, E5 csomag keretében egyaránt. Továbbá a szolgáltatást Office 365 előfizetés nélkül is lehet használni felhasználónként havi 2,53 euróért vagy a speciális szöveg- és arcfelismerő funkciókkal együtt 4,21 euróért, vagy a Streamet ingyenes próbaverzióban is ki lehet próbálni.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.hwsw.hu/hirek/55896/microsoft-stream-office-365-video-nagyvallalati-videos-platform.html
[2] http://www.zdnet.com/article/why-2018-could-be-a-breakout-year-for-microsoft-stream-video-service/
[3] https://docs.microsoft.com/en-us/stream/migrate-from-office-365
[4] https://docs.microsoft.com/hu-hu/stream/office-365-video-feature-breakdown
[5] https://www.hwsw.hu/hirek/57850/microsoft-teams-skype-for-business-slack-ignite.html
[6] https://www.neowin.net/news/amazon-may-be-considering-a-video-streaming-service-to-compete-with-youtube
[7] https://stream.microsoft.com/hu-hu/pricing/
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/58268/microsoft-stream-office365-video-vallalati-videostream.html
Író: Habók Lilla ()
Dátum: 2018. január 04. 16:17
Rovat: vállalati it