Szerző: Habók Lilla

2018. január 3. 09:30

Megtiltja a Google Maps a negatív értékelést a volt dolgozóknak

Végül eleget tett a Google a cégvezetők kérésének, és nem engedi a jövőben Mapsen a negatív értékelések közzétételét a volt dolgozóknak sem. A cég indoklása szerint a jelenlegi és a volt alkalmazottak véleménye is elfogult.

Módosította a Google Maps a felhasználói szabályzatát, mely szerint mostantól nem lehet a volt dolgozóknak sem értékelést írni a volt munkaadójukról. A változásról először Joy Hawkins, a Google My Business helyi vállalkozások internetes megjelenésének egyik specialistája írt a Search Engine Land bejegyzésében. A szakértő indoklása szerint az alkalmazottak és volt dolgozók véleménye nem lehet "őszinte fogyasztói tapasztalat" és ezért az értékelés nem tükrözheti a vásárlókban, illetve a hely látogatóiban kialakult képet, akár az értékelése javítása vagy a hitelrontás érdekében készült a bejegyzés. A szabályzat módosítása azonban megosztja a felhasználókat, mivel a véleménynyilvánítás korlátozásának is tekinthető.

A Google a megkötést a felhasználóknak szánt szabályzatában tette közzé a tiltott és korlátozott tartalmak között. Így a rendszer eltávolíthatja Google Mapsről a szempontoknak nem megfelelő szöveges véleményeket, fotókat és videókat. Ezek a megkötések szabályozzák például, hogy a térképre nem lehet illegális, gyűlöletkeltő, sértő, zaklató vagy hamis tartalmakat feltölteni. Mostantól pedig az "összeférhetetlenség" kategóriába bekerült a jelenlegi alkalmazottak mellé, hogy a volt dolgozók sem tehetnek közzé megjegyzéseket a korábbi munkatapasztalatukról. Szintén ebben a pontban szerepel, hogy a tulajdonosok nem véleményezhetik saját cégüket, és a versenytársak sem tehetnek megjegyzést a hely értékelésének manipulálása céljából.

google_maps_osszetett_kereses

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az újfajta megkötés oka a 9to5Google szerint, hogy a volt alkalmazottak sokszor csak azért írnak negatív értékelést a céghez, mert konfliktusba kerültek a volt főnökükkel. A Google fórumaiban pedig a cégtulajdonosok többször érdeklődtek, mint például itt vagy pedig itt, hogyan lehet ezeket a hozzászólásokat eltávolítani, ami a cég megítélése szerint nem jogos, de nagy mértékben rontja az imázst. Eddig a Google moderátorai elutasították ezeket az eltávolítási kérelmeket, mostantól viszont jóváhagyhatják azokat a szabályzat alapján.

Innentől kezdve viszont a Google egyértelműen tiltja, hogy a volt alkalmazottak negatív bejegyzést írjanak a saját munkavállalói tapasztalataikról, de hogy mennyire aktívan vizsgálja az értékeléseket vagy hogyan ellenőrzi a munkavállalói státuszt (Google-ben beállított munkahely vagy az értékelés kulcsszavai alapján), azt nem lehet tudni. Az amerikai felhasználók körében népszerű Yelp értékelő oldal csak a tulajdonos kérésére veszi le a negatív hangvételű volt és jelenlegi alkalmazotti értékeléseket, de a Google a szabályzat szerint ennél hatékonyabban lép fel ellenük, mutat rá a Gizmodo.

A negatív vélemények eltávolítását máskülönben a Consumer Review Fairness Act tiltja az Egyesült Államokban, így a vállalatok nem törölhetnek megalapozott értékeléseket a szolgáltatásokból. A törvény szerint azonban a volt alkalmazottak nem számítanak tipikus fogyasztónak, és a módosított szabályzat szerint a Google-nek sem. A Maps a saját kommunikációja szerint a helyi vállalkozások népszerűsítését szeretné segíteni, illetve a látogatóknak például a legjobb éttermek kiválasztását, de ehhez a képhez ezek szerint nem teljesen tartozik hozzá, hogy maguk az alkalmazottak hogyan látják a jelenlegi vagy korábbi munkaadójukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról