Szerző: Gálffy Csaba

2017. december 29. 15:44

Akciós akkucserével hárítaná a hisztériát az Apple

Olcsóbb akkucsere-programmal hatástalanítaná a lassított iPhone-ok botrányát az Apple.

"Elnézést kérünk" - mondja az Apple az iPhone-ok szoftveres lassítása kapcsán, és igyekszik tiszta vizet önteni a pohárba. A cég frissen közzétett, a vásárlókhoz intézett nyílt levelében tisztázni szeretné a helyzetet és elnézést kér az erősen vitatható kommunikáció miatt.

A cég leszögezi, hogy "mi soha nem tettünk - és nem is tennénk - semmit, ami szándékosan rövidítené a bármelyik Apple termék élettartamát vagy csökkentené a felhasználói élményt annak érdekében, hogy a fogyasztókat új termék vásárlására ösztönözzük". Nem véletlen, hogy az Apple ezzel nyit, ez ugyanis több országban illegális lépésnek minősülne. Franciaországban a cég vezetői személyesen is büntethetőek ilyen esetben, a helyi Halte á l'Obsolescence Programmée szervezet pedig már pert is indított az ügyben. A döntéshozókat bizonyított esetben akár két évnyi szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság.

A töltési ciklusok számával esik az akkuból kinyerhető feszültség és töltés, ez természetes.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

De visszatérve az Apple nyílt levelére: a cég elismételte a héten korábban publikált álláspontját, miszerint a szoftveres lassításra azért kerül sor, mivel az öregedő akkuk bizonyos esetekben már nem képesek kiszolgálni a CPU energiafelvételét, emiatt a telefonok sokszor váratlanul kikapcsoltak. A maximális órajel alacsonyabbra állításával ezek a kikapcsolások sokkal ritkábbá váltak, cserébe viszont a készülékek is nagyon lelassultak. Erről részletesebben itt írtunk, a lényeg, hogy az Apple kizárólag olyan esetekben lassította a CPU-t, ahol ezt az akku állapota szükségessé tette, az akku cseréjét követően pedig visszaállította az eredeti teljesítményszintet.

Most olcsó új akkuval

A szabadkozáson túl az Apple konkrét lépéseket is tesz: első körben a jótállását veszített iPhone-ok esetében az akkucsere költségét 79 dollárról 29 dollárra mérsékli. Sajnos ez nem örökérvényű, az akció január második felében indul és decemberig tart majd. Az akcióban csak azok a készülékek vehetnek részt, amelyeknél az akku már nagyon rossz állapotban van, így nem minden felhasználó kaphat olcsón friss telepet. Szintén korlátozás, hogy a programban csak iPhone 6-os és újabb modellek vesznek részt, az 5-ös vagy az 5S például már nem. A program részletei a következő hetekben kerülnek fel a cég oldalára, de érdemes globális, tehát Európára és Magyarországra is kiterjedő árcsökkenéssel számolni.

A pontosabb tájékoztatás érdekében pedig hamarosan érkezik egy új iOS-verzió, amely már részletesebb betekintést nyújt az akku állapotába a felhasználónak, illetve egyértelműen jelzi, ha az akku problémája miatt fogja vissza a processzor teljesítményét. Ez átláthatóbbá teszi a szoftver működését és megkönnyíti a felhasználók számára a döntést, hogy új akkut vagy új telefont szeretnének vásárolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról