:

Szerző: Habók Lilla

2017. december 29. 11:30

Minden korosztályban nő a videostream népszerűsége

Az amerikai felhasználók többsége akár 4-5 videós szolgáltatásra is előfizet egyszerre. A videostreaming a fiatal felnőttek mellett a 35 év felettiek körében is egyre elfogadottabb.

Egyre nagyobb a videostream népszerűsége minden életkori kategóriában a felnőtt amerikai videófogyasztók körében, a PwC tanácsadócég minden évben elvégzett felmérése szerint. A 2017 októberi felmérés eredménye alapján idén különösen nagy arányban emelkedett a videostream nézőinek a száma a 35 év feletti korosztályban.

A fiatalabb, 18 és 34 év közötti felhasználók hamarabb elköteleződtek a streaming szolgáltatások iránt, már a 2015-ös felmérésnél is több mint háromnegyedük nyilatkozott úgy, hogy interneten fogyasztja a videós tartalmakat. Ehhez képest az arány nem sokat változott, idén a fiatal felnőtt válaszadók közel 90 százaléka nézett interneten (is) filmeket. Viszont a 35 év feletti korosztályban sokkal látványosabb az eltérés az idei és a korábbi adatok között.

2015-ben még a 35-49 és az 50-59 éves korosztály nagyjából fele választotta a videostreaminget, tavaly viszont már a 35-49 éves korcsoport kétharmada nyitott a lehetőség felé, idén pedig már több mint háromnegyedük. Közben a legidősebb vizsgált csoport is elkezdett felzárkózni, így idén már 63 százalékuk fogyasztott interneten videókat, és ezzel a legnagyobb százalékpontos emelkedést érte el.

statista_videostream_amerika_2017

Ezzel párhuzamosan a televízió előfizetések száma folyamatosan csökken, és egyre több válaszadó lenne hajlandó lemondani a tévéről, ha online formában elérhetné a kedvenc tartalmait. A közel kétezer amerikai válaszadó közül jelenleg 73 százalék rendelkezik televíziós előfizetéssel, ami visszaesés a tavalyi 76 százalékhoz képest, és még inkább a tavaly előtti 79 százalékhoz viszonyítva - a tendenciát pedig a számadatok jól mutatják. Mindeközben a válaszadók 73 százaléka szintén rendelkezik Netflix-előfizetéssel, vagyis ugyanannyian fizetnek érte mint a tévéért, és nagy részük a kétféle videonézésért párhuzamosan.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Annak ellenére, hogy a fogyasztók átlagosan négy hagyományos és digitális szolgáltatásra fizetnek elő, csak kettőt néznek közülük rendszeresen. Ráadásul a megkérdezettek háromnegyede biztos benne, hogy a tévé mellett nem igényelne több mint 4 internetes videós szolgáltatást, és így a streaming megoldások között is egyre kiélezettebb a felhasználókért folyó harc. A válaszadók szerint kevésbé a saját gyártású exkluzív sorozatok a mérvadók a választásban, hanem inkább az elérhető tartalom sokszínűsége. Az egyik legfontosabb motivációt a televízió-előfizetőknek a sportadások jelentik, mivel azokat jobban szeretik élőben követni. A sportrajongók 82 százaléka azonban megválna az előfizetéstől, ha az internetes streaming szolgáltatók ugyanúgy közvetítenék az élő sportműsorokat.

Mi a helyzet itthon?

A streaming szolgáltatókra nem jellemző, hogy részletes adatokat közölnének a magyar előfizetőkkel kapcsolatban és a PwC kutatása sem tér ki más országokra. Azonban ahogy például a Netflix stratégiájából is látszik, egyre nagyobb szerepet kap az Amerikán kívüli terjeszkedés, többek közt kifejezetten európai nézőknek gyártott sorozatokkal.

A legutóbbi, októberi televíziós gyorsjelentés szerint Magyarországon 3,53 millió az összes televíziós előfizetés NMHH által becsült értéke, ami mindössze 20 ezres csökkenést jelent az egy évvel ezelőtti becsült számhoz képest. Tehát hazánkban egyelőre nem kézzel fogható, hogy a videostreaming olyan módon befolyásolná a televíziós előfizetéseket mint az Egyesült Államokban.

Metodológia

A PwC tanácsadócég 2013-tól kezdve minden évben elvégzi a televíziós előfizetéssel és a videostream-megtekintéssel kapcsolatos kérdőíves kutatását az amerikai 18-59 éves korosztály körében, ahol a háztartások éves bevétele meghaladja a 40 ezer dollárt. Az elemzők idén októberben 1986 amerikait vizsgáltak, és az eredményeket összevetették a korábbi évekkel. A reprezentativitásra a jelentés metodológiai leírása nem tér ki. A kérdőíves kutatást két vásárlói fókuszcsoportos felmérés egészítette ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.