:

Szerző: Asztalos Olivér

2017. december 18. 11:54

Alapos hízókúrát kap az Intel Optane SSD-je

A PC-kbe szánt fejlesztést hamarosan 1,5 terabájtig skálázza fel a gyártó.

Megháromszorozza 900P típusjelzésű Optane SSD-jének maximális tárkapacitását az Intel. Az elsősorban PC-be, azon belül is leginkább munkaállomásokba szánt fejlesztés a közeljövőben egy 960 gigabájtos, illetve egy 1,5 terabájtos kapacitású modellel gyarapszik. A 3D XPoint technológiára épülő termék ezzel nagyot fejlődik, egyelőre ugyanis csupán 280 és 480 gigabájtos tárkapacitással érhető el az amúgy villámgyors SSD. A két új tag piacra kerülésének idejéről még nincs pontos információ, azok vélhetően valamikor jövő év első felében kerülnek be a forgalmazópartnerek kínálatába.

Az eddigi viszonylag szűkös tárkapacitás növelésével az Intel megoldja a 900P egyik problémáját, a 480 gigabájtos csúcsérték ugyanis igencsak szerénynek számít a ma már több terabájtig skálázódó (NAND-os) SSD-k között. A relatíve kis érték mögött a 3D XPoint lapkák és/vagy az azokat tartalmazó chipek kapacitássűrűsége áll, a már piacon lévő két modellen ugyanis csupán 128 gigabitesek (16 gigabájt) az egyes lapkák, miközben NAND-ok esetében már 512 gigabites típus is elérhető. Utóbbiakból ráadásul akár már 16 darab is egybetokozható, amely egészen magas, tokonkénti 1 terabájtos kapacitást eredményezhet.

intl900p

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Intel ennek kevesebb mint felét 28 darab chipből legózta össze a 900P 480 gigabájtos verzióján, tehát a lapkánkénti bitsűrűségnél még gyengébb a chipenkénti érték. Csupán találgatni lehet, hogy a gyártó miért választott ennyire konzervatív gyártási megközelítést, az esetleges magyarázatban pedig a vezérlő sem segít, amely csupán hét csatornás, így azt elvileg negyed ennyi chippel is "meg lehetne etetni".

Arról egyelőre nincs információ, hogy a tetemes, több mint háromszoros növekedést a 3D XPoint lapka kapacitásának növelésével éri el az Intel, vagy a már jól bevált módszer szerint több 128 gigabites lapkát tokoz egybe a gyártó. A potenciális vásárlók szempontjából ennél fontosabb kérdést jelenthet az árazás. Az ősszel bemutatott, már piacon lévő 280 és 480 gigabájtos modellekért rendre nettó 389 és 599 dollárt kér az Intel, amely alapján az 1,5 terabájtos verzió ára jó eséllyel bőven meghaladja majd az 1000 dollárt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.