Szerző: Habók Lilla

2017. december 14. 13:32

Visszavonta a Patreon a félresikerült díjrendszert

Egy hét telt el, mióta a Patreon bemutatott egy újfajta díjazási rendszert, amellyel az alkotók kiszámíthatóbb jövedelmet kaptak volna a tervek szerint. Azonban a cég azzal nem számolt, hogy a kis összeget adományozók számára kedvezőtlen lett volna a modell.

Tömegesen haragította magára a Patreon a tartalomkészítőket és a támogatókat a legutóbb közzétett díjazási rendszerével, amely a közösségi finanszírozással foglalkozó cég tervei szerint december 18-tól lépett volna életbe. A cég azonban egy új blogbejegyzésben értesítette a felhasználókat, hogy megértette az érveiket, és mégsem vezeti be a régóta tervezett módosítást. A cég vezérigazgatója és társalapítója, Jack Conte elmondta, hogy valamilyen megoldást a továbbiakban is szeretnének kitalálni a felvetett problémára, de az újratervezési folyamatba az eddiginél jobban bevonják majd a közösséget.

Jelenleg ugyanis a Patreon egységesen 5 százalékot vont le minden egyes befizetésből, amelyre 2-10 százalékos tranzakciós díj rakódik a fizetést kezelő cégektől függően. Ehhez pedig hozzájárul az adományozási lehetőségek bonyolultsága, mivel lehet fizetni alkotásokért, havi szinten utólag vagy havi szinten előre - a tartalomkészítőknek pedig a hónap több időszakában kell szolgáltatási díjat fizetni. A finanszírozást támogató platform szerint összességében így kevésbé kiszámítható és átlátható a tartalomkészítők havi bevétele, és ezt akarta az új rendszer tisztába tenni.

patreon_dijak

Végül a december 18-tól tervezett modell nem lép hatályba

A (végül elvetett) új modell alapján a Patreon minden egyes befizetett összeget 2,9 százalékkal, plusz 0,35 dollárral terhelt volna meg szolgáltatási díj címén. Ezzel lényegében a támogatókra hárította volna azt a költséget a finanszírozást lehetővé oldal, amit eddig a tartalomkészítők fizettek be. Így az alkotóknak valóban kiszámíthatóbb lett volna a bevételük, viszont néhány előfizetőt rosszul érintett a döntés.

A dühös tartalomkészítők szerint a tervezett rendszer azokat az adományozókat büntette, akik többször szoktak kisebb támogatást nyújtani egy-egy nagyobb összeg helyett. Vannak olyan alkotók is, akiknek az 1-5 dolláros befizetések teszik ki az egész bevételt, és érthető módon tartottak a következményektől. A támogatók részéről pedig természetesen többen vannak olyanok, akik eleve csak 1-5 dollárt tudnak a kedvelt tartalmaikra szánni havi rendszerességgel, de ezt az összeget eddig szívesen befizették a minőségi tartalmak érdekében.

patreon_adatok

Idei adatok a Patreonról

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új modell viszont azt jelentette volna, hogy az 1 dolláros díjakat befizető felhasználóknak ez a támogatás 1,38 dollárjába kerül a rendszerben, vagyis a kisebb összeget adományozók lényegében többet fizettek volna - magyarázta korábban az Engadget. A bejelentést követően nem csak az előre panaszkodó felhasználók jelentek meg, hanem a negatív hatás azonnal jelentkezett. A tartalomkészítők közül többen is jelentősen lecsökkent támogatószámot figyeltek meg, például Inceltic Frost ebben a tweetben 328 adományozóval kevesebbet említ. Többen is válaszoltak az érintettek közül, és úgy indokolták a döntést, hogy kivárják inkább, míg a Patreon részletesebb tájékoztatást ad a rendszerről.

Alig egy hét kellett, hogy a cég reagáljon a problémára, és visszavonja a múlt héten bejelentett modellt. Tehát december 18-án semmi nem változik, a Patreon vezérigazgatója elnézést kért a történtekért, és ezen az űrlapon keresztül várja a felhasználók visszajelzéseit. A közlemény szerint az új modell kitalálói alulértékelték az alacsony összegű támogatások fontosságát - noha a statisztikából világosan látszódhatnak az arányok. Egyelőre nincs új terv, de Jack Conte igyekezett hangsúlyozni, hogy továbbra is fenntarthatóbb és megbízhatóbb bevételeket szeretne a tartalomkészítőknek, és az alkotók, illetve az adományozók közreműködésével egy ilyen kialakítására fog törekedni a jövőben. Az viszont kérdéses, hogy a bizalmukat vesztett felhasználók elfogadják-e a bocsánatkérést, és hajlandóak lesznek-e ezek után az együttműködésre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról