Szerző: Habók Lilla

2017. december 13. 11:38

Három új fotóappal jelentkezett a Google

Újfajta technológiai megoldásokat akar élesben is kipróbálni a Google, ezért olyan alkalmazásokat hozott létre, amelyben ezek jelennek meg. Az "Appsperiments" keretében megjelent első három app valószínűleg csak a kezdet.

Három fotóalkalmazást jelentetett meg a Google az "Appsperiments" kutatási projektje keretében. Az appok a vállalat különböző csoportjainak együttműködésében valósultak meg, és a Google még az androidos platformhoz sem ragaszkodott. A projektet a közlemény szerint a nyáron kiadott Motion Stills ihlette, amellyel rövid videókat lehet cinemagraphs és time lapse felvételekké konvertálni. Ebben a Google-kutatók kísérleti stabilizációs és renderelési technológiát alkalmaztak a fejlesztéshez, a most megjelent appok pedig az objektumfelismerésére, személyszegmentálására, stilizációs algoritmusokra, képkódolási és dekódolási technológiákra támaszkodnak - a cég ezeket szeretné éles használat közben is kipróbálni.

Az új appok közül a Storyboard a videókat egy oldalas, képregényszerű állóképekké alakítja. Az alkalmazás automatikusan választ a felvételhez keretet, és a hat elérhető vizuális stílus valamelyikét. A cég leírása szerint így 1,6 billió (!) különböző megjelenési forma létezik a képregényes variációkból. A megoldás hasonlít a tavaly népszerű AI-alapú képátalakítókhoz, mint például a Prisma, amelyek egyszerű fotókat alakították át valamilyen megadott stílusban - itt viszont videók állnak a középpontban.

google_storyboard_app

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Selfissimo! egy automata szelfi-készítő megoldás, amely minden alkalommal készít egy felvételt, mikor a kamera előtt pózoló személy megáll. A képkészítést a képernyő megérintésével lehet megállítani, majd lehet választani az elkészült (fekete-fehér) fotók közül, vagy akár az összeset le lehet menteni. A harmadik app szintén egy videós megoldás, a Scrubbies appal a videófelvételek sebessége és iránya manipulálható, hogy a végén egy "video loop" jöjjön létre. A videó elkészítése után egy ujjal lehet beállítani, hogy a felvétel hogyan nézzen ki, majd pedig két ujjal lehet elmenteni vagy megosztani az elkészült fájlt.

Az Appsperiments-hez hasonlónak tűnik a Microsoft Garage kezdeményezése, amelynek keretei között a redmondi alkalmazottak és a gyakornokok fejleszthetnek kísérleti alkalmazásokat. A Microsoft a programban résztvevők ötleteit nem korlátozza saját platformjára, az appokat pedig a fejlesztők a felhasználók tapasztalatai alapján rendszeresen frissítik, de mivel mellékprojektekről van szó, ezért nem minden esetben lehet kiterjedt támogatásra számítani.

Az appok fejlesztési környezetét az Appsperiments sem kötötte meg, a három új alkalmazás közül a Storyboard csak Androidon elérhető, de a Selfissimo! App Store-ból és Google Play-ből is letölthető, míg a Scrubbies kifejezetten csak iOS-en fut. A Google várja a visszajelzéseket, és közleménye szerint ez alapján kísérletezik majd tovább, és fejleszti az appok alapjaként megjelenő technológiát, amely akár a Google Photosban is megjelenhet. A projekt keretében pedig az első három appot még további kísérlet megoldások követhetik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról