Szerző: Habók Lilla

2017. december 8. 12:32

Élő streammel bővül a Messenger játékplatformja

Végre újításokkal jelentkezett a nagyjából egy éve bevezetett messengeres Instant Games. Hamarosan élő közvetítést is lehet indítani és videochat közben is ki lehet próbálni a közös játékot.

Több mint egy évvel ezelőtt vezette be a Facebook Messenger az Instant Games játékplatformot, de az első komolyabb frissítés csak most, az évforduló alkalmából érkezik a szolgáltatásba. Hamarosan a felhasználók már élő streamet és videochat beszélgetést is indíthatnak a játékok közben. Mindezzel pedig a vállalat az online közösségi játékok piacán szeretne az élre törni.

A bejelentéssel együtt a Facebook Games csapata néhány statisztikai adatot is közölt az elmúlt évből. Ezek szerint például a Words With Friendsben a felhasználók 695 milliót szót raktak ki, míg a Basketball FRVR-t eddig összesen 4,2 milliárd alkalommal indították el. A legnépszerűbb játékok közé tartozik az Arkanoid vagy az Everwing, amellyel átlag napi egy órát játszanak a fanatikusok. A Pac-Mannel pedig eddig összesen 200 millió percet töltöttek a felhasználók ezen a platformon. Az impozáns számok mellett a vállalat a játékok sokszínűségére is igyekezett a felsorolással ráirányítani a figyelmet, mivel a nagyjából 20 játékkal induló platform mostanra már 70 játékot tud felvonultatni több mint száz fejlesztőtől.

Az élő stream lehetőségét a vállalat mostantól kezdi el megjelentetni a platformon, tehát a szokásos módon eltérő időpontban érkezik meg a játékosokhoz. A megoldás Facebook Live-on keresztül fog működni, így a felhasználó kiválaszthatja, hogy milyen célközönségnek szánja a közvetítést, illetve rövid leírást is fűzhet hozzá. A streamet követően a videót el is lehet menteni a profiloldalon, vagy eltávolítani, akárcsak a hagyományos közvetítéseknél.

instant-games_livestreaming

A streames próbálkozással a vállalat valószínűleg más közönséget céloz meg, mint a konkurens Twitch, YouTube Let's play vagy microsoftos Mixer, amelyek inkább a tapasztaltabb és komolyabb játékokat kedvelő felhasználókat vonzza. Ezekhez képest a Messenger inkább a gyorsan végigvihető, hétköznapi játékokkal áll elő, és egyelőre a streamek monetizálásáról, a megtekintések előfizetéshez kötéséről sincs szó. A cél továbbra is inkább a játékplatform népszerűsítése és a felületen eltöltött idő kiterjesztése lehet.

Másik újdonság a videochat lesz az Instant Games szolgáltatás kapcsán. A közlemény szerint a messengeres videochatet havi 245 millióan használják a csevegéshez, ezért kísérletet tesz a vállalat, hogy a videós beszélgetések közben is el lehessen indítani a közös játékot. A megoldást még csak "hamarosan tesztelni kezdi" a cég - valamikor a jövő év elejétől a Word With Friends lesz az első, amellyel ki lehet próbálni. Bár a megoldás szokatlannak tűnik a videochates funkciók között, de a sikere esetén még tovább növelné a felületen eltöltött időt, és így további előnyt szerezhet a kevésbé ismert iMessage-es Fam vagy a mostanában fókuszt váltó Skype csoportos videochat megoldásokhoz képest.

instant-games_facebook_jatekok

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Jövő év elejétől az Angry Birds is megérkezik az instant játékok közé, amellyel újfajta, közösségi módon lehet majd kipróbálni a jól ismert játékot. A megoldást ugyanúgy a CoolGames fejleszti, amely nemrégiben a Tetris közösségi változatát is megoldotta a platformon. Ezenkívül a következő "hetekben és hónapokban" érkezik a SEGA Sonic Jump, a LINE-tól a Disney Tsum és a GungHo-tól egy újabb puzzle.

A folyamatosan megújuló játékkínálattal és a komolyabb fejlesztésekkel a Facebook kísérletet tesz arra, hogy visszaszerezze a vezető szerepét a közösségi játékok piacán - mutat rá a TechCrunch. Évekkel ezelőtt a közösségi oldal félmilliárd dollárt is megkeresett egy negyedév alatt a játékon belüli vásárlásokból, de a szerepe fokozatosan csökkent, ahogy a natív mobilos játékok terjedni kezdtek. Az Instant Games viszont ismét kiugrási pontot jelenthet, hogy a Facebook újra a felületére vonzza a közösségi játékok kedvelőit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról