Szerző: Asztalos Olivér

2017. december 5. 13:44

Több éves csúcson a GPU-k piaca

Megrántotta az eladásokat a kriptopénz-bányászat, amelyet csak tetézett, hogy a játékosok irányából is tovább növekedtek az igények.

Öt éves csúcsot állított be a PC-s GPU-k piaca - közli a Jon Peddie Research (JPR). Az elsősorban grafikus processzorokkal kapcsolatos piackutatásokra szakosodott cég mérése szerint a harmadik negyedévben 15 millió darab grafikus kártya kelt el, amelynél nagyobb mennyiségre legutóbb 2012 hasonló időszakában mutatkozott igény. A JPR szerint a jelenség a kriptopénz-bányászatnak és a játékosok relatíve magas igényeinek egyaránt köszönhető. A váratlanul megugrott keresletből az Nvidia profitált leginkább, elsősorban a fejlesztésekkel pár éve megtorpant Intel részesedésének kárára.

A rendhagyó növekedést jól szemlélteti a JPR egyik mérése, amely szerint a másodikról a harmadik negyedévre fordulva 29,1 százalékkal nőtt a különféle, PC-s GPU-k iránti igény, miközben az elmúlt tíz évben átlagosan 14 százalékos volt a különbség a Q3 javára. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az első negyedévben jellemzően csökken a VGA-k iránti igény, amely a második negyedévben csúcsosodik ki. Ezt követően a harmadik negyedévben jelentősen megugrik a kereslet, amely kitart az utolsó, negyedik negyedévben, ekkor jellemzően nem változnak az igények az előző három hónaphoz viszonyítva. Az évek alatt kirajzolódott trendet idén alaposan megbolygatta a bányászláz, csökkenés helyett ugyanis bő 10 százalákkal nőttek az eladások a második negyedévben. A szokatlan jelenség a piaci szereplőknek is feladta a leckét, számos kártyából hiány volt a nyár folyamán, amely komoly áremelkedésekhez vezetett.

jpr_vga

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A JPR egyelőre nem számít hasonló jelenségre, a harmadik negyedévben megemelkedett kereslet pedig arra utal, hogy a piac visszatér az elmúlt években tapasztalt trendhez, amely alapján az utolsó negyedévben nem számít további növekedésre a piackutató. Ezt többek között az egyre csendesedő bányászláznak, illetve az újdonságok hiányának tulajdonítja a JPR. Utóbbiban változást majd csak a jövő év második és/vagy harmadik negyedéve hozhat, ezért egy esetleges újabb kriptopénz-mánia kirobbanása híján jó eséllyel a papírforma szerint alakulnak a 2018-as piaci igények.

Lejtmenetben az Intel

Bár az Intel nagyjából két évtizede nem dobott piacra diszkrét grafikus adaptert, a GPU-k piacát évek óta utcahosszal vezeti a cég, köszönhetően a processzoraiba integrált grafikus egységeknek. A vállalat nagy lendülettel indította a felzárkózást, az évtized elején generációról generációra tetemes előrelépést produkálva. A lendület azonban pár éve, a Haswell processzorok környékén megtorpant, azóta pedig jóformán egy helyben toporognak a GPU-s fejlesztések, mint utólag kiderült, nem véletlenül. A stagnálást természetesen a piac is megérezte, a JPR szerint 2015 közepe óta fokozatosan csökkent, két év alatt nagyjából 7 százalékkal.

A lejtmenetből az Nvidia profitált legtöbbet, a harmadik negyedév végére 19,3 százalékra növelte részesedését. Az AMD nem tudta ennyire jól kihasználni konkurense gyengélkedését, a tervezőcég 2015 második és 2016 utolsó negyedéve között nagyjából 4 százalékkal növelte részesedését, az azóta eltelt idő alatt pedig jellemzően stagnál a Radeonok szereplése. Utóbb említett két vállalatnak hosszútávon valószínűleg nem lesz ennyire egyszerű dolga, az Intel ugyanis közel egy hónapja bejelentette, hogy visszaszáll a GPU-s versenybe, amivel jó esetben idővel ismét növekedési pályára állhat a vállalat részesedése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról