Szerző: Habók Lilla

2017. november 22. 14:31

Hamarosan visszavonhatja Amerika a hálózatsemlegességet

Még csak két éve vezette be Amerika a hálózatsemlegességre vonatkozó rendeletet, de várhatóan idén decemberben az illetékes hatóság, az FCC már meg is szavazhatja ennek az eltörlését.

Jövő hónapban szavaz a helyi hírközlési szabályozó, a Federal Communications Commission (FCC) a hálózatsemlegesség megszüntetéséről - írja a Bloomberg. A szabályozást mindössze két évvel ezelőtt vezette be a hivatal még az előző kormány idején, de ahogy arról már korábban is írtunk, a republikánusok eleve a szabályozás ellen voltak. A bevezetés óta a republikánusok átvették az FCC irányítását, amelynek elnöke inkább a telekommunikációs cégek érdekeinek igyekszik érvényt szerezni, ezért mindvégig a hálózatsemlegesség feloldását szorgalmazta.

A 2015-ben bevezetett szabályozás az ISP-ket a telekommunikációs törvény hagyományos telefonhálózatokra vonatkozó második része (Title 2) alá sorolta át, amely nagyon szigorú feltételrendszereket ró a szolgáltatókra. A telekommunikációt szabályozó törvény eredetileg a telefonszolgáltatókra szabott, meghatározza többek közt az árszabást, az egyetemes szolgáltatást, az adókat és az illetékeket. Az ISP-k érvelését az átsorolás ellen úgy igyekezett kivédeni az FCC korábbi elnöksége, hogy csak bizonyos szabályokat vonatkoztatott az amerikai internetszolgáltatókra, röviden megtiltotta a blokkolást, a diszkriminatív lassítást és a fizetett prioritizálást - bővebben itt írtunk a szabályokról, amelyeknek jövő évtől vége lehet.

A republikánus vezetésű FCC végleges rendeletjavaslata a napokban fog nyilvánosan megjelenni, amiről a bizottság is szavazni fog. Ez már elméletileg magában foglalja a nyáron megjelentetett, végső felülvizsgálatra kapott rekordmennyiségű, 22 millió hozzászólásból leszűrt következtetéseket, már amelyiket nem álfelhasználók tettek közzé. A bizottság elnöke, Ajit Pai elmondása szerint a javaslat lényege, hogy a szövetségi kormány ne lehessen túl nagy befolyással az internetre, hanem azt inkább a szabad piacra hagyja.

ajit_pai_FCC

Ajit Pai, az FCC elnöke

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

"Az FCC egyszerűen azt igényelné az internetszolgáltatóktól, hogy a gyakorlatuk átlátható legyen, a vásárlók arra a szolgáltatásra fizethessenek elő, ami a legjobb számukra, a vállalatok és a kisebb vállalkozások pedig megkapják a szükséges információkat, amire az innovációhoz szükségük van." - írja Pai a közleményben.

Tehát a jövőben visszakerülnének a cégek a hírközlési szolgáltatók helyett visszakerülnének az "information services" kategóriába, és a hálózatsemlegesség eltörlésével újra lehetőségük lenne az egyes internetes szolgáltatások (oldalak) gyorsítására, lassítására vagy épp teljes tiltására - egészen addig, amíg erről megfelelően értesítik az előfizetőket. Az FCC továbbiakban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól (FTC) várná el, hogy felügyelje és megállítsa az ISP-k versenyellenes magatartását. A The Verge szerint viszont ez a megoldás nem kínál védelmet a fogyasztók számára, mivel a vállalatok a saját szabályzataikban csak a cég érdekeit védik és nem a vásárlókét. Ha pedig a vállalatok mégis megszegik saját szabályzatukat és szembe kerülnek az FTC-vel, akkor félő, hogy a szabályzat átírásával a cégek tovább folytathatják a diszkriminatív gyakorlatot.

Egyelőre még csak találgatni lehet, hogy milyen következményekkel fog járni a hálózatsemlegességre vonatkozó szabályok megszüntetése. Afelől viszont nincs kétség, hogy a republikánus többségű FCC jövő havi szavazása a hálózatsemlegesség megszűnése mellett fog dönteni. Ebben az esetben az új szabályozás jövő évtől fog érvénybe lépni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról