:

Szerző: HIRDETÉS

2017. november 17. 10:17

Íme a legkisebb ipari számítógép!

Az idei Hannoveri Vásáron mutatták be a Beckhoff Automation mérnökei a világ minden bizonnyal legkisebb ipari számítógépét. 

Az új, ultrakompakt, C6015 típusú ipari számítógépet általános célú automatizálási, megjelenítő és kommunikációs rendszerekhez, valamit EtherCAT-alapú alkalmazásokhoz tervezték. A kedvező árfekvésű, kompakt és rugalmas rögzítési lehetőségekkel szerelt PC új távlatokat nyit meg az ipari számítógépes technika előtt, különösen a szűkebb költésvetésű vagy erősen helykorlátozott alkalmazások körében. A kifejezetten ipari környezetbe szánt, többmagos gép mérete csupán 82 x 82 x 40 mm. Ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy a Beckhoff PC-alapú vezérléstechnikai eszközeit az alkalmazások széles körében lehessen használni.

A C6015 típusú ultrakompakt ipari PC (IPC) mérete a C6905 típusú változatnak – amely a Beckhoff széles kínálatában ezt megelőzően a legkisebb vezérlőszekrénybe építhető ipari számítógép volt – mindössze egyharmada. Megközelítőleg 25 százalékkal alacsonyabb árának köszönhetően az új gép a Beckhoff eddigi legkedvezőbb árfekvésű, x86-sorozatú számítógépeinél is lényegesen olcsóbb. Mindezeknek köszönhetően a kis- és közepes méretű automatizálási, megjelenítő és átfogó kommunikációs rendszerek igen kedvező költségek mellett, minimális helyigénnyel valósíthatók meg ezzel a kompakt eszközzel. Ez új távlatokat nyithat meg a PC-alapú vezérléstechnika előtt, olyan alkalmazásokban is teret hódítva, ahol eddig nem használták ezt a technológiát, vagy ahol egyedi, drága egységként építettek be különféle alaplapokat.

„Iparkompatibilis” megoldás kompromisszumok nélkül

Rendkívül kis mérete és kedvező árfekvése ellenére a C6015 típusú ultrakompakt ipari számítógép nem kényszeríti kompromisszumokra a felhasználót. Ez többek között nagy számítási teljesítményére is vonatkozik, amit az Intel Atom processzorcsaládba tartozó (Atom E3815, E3827, E3845), legfeljebb négymagos központi egységének köszönhet. Az eddigieken túlmenően az új ipari számítógép passzív hűtésű, készülékháza pedig hosszú élettartamú, masszív, fröccsöntött alumínium-cink ötvözetből készült. Az ipari környezetben szokásos elvárásoknak is teljes mértékben megfelel, többek között üzemi hőmérséklet-tartományának felső határa +55 °C, és igen jó ütés-, illetve rezgésállósági mutatókkal rendelkezik.

pr212016_Beckhoff_Ultra_Compact_IPC_web

A C6015 típusú ultrakompakt ipari PC mérete a C6905 típusú változatnak – amely ezt megelőzően a Beckhoff legkisebb vezérlőszekrénybe építhető ipari számítógépe volt – mindössze egyharmada.

A 24 voltos DC tápellátást igénylő, C6015 típusú IPC a rögzíthetőség tekintetében is kiemelkedően rugalmas. A vezérlőszekrény hátfalára függőleges vagy vízszintes helyzetben is felszerelhető, de akár DIN-kalapsínhez is rögzíthető. Ennek köszönhetően még a legszűkösebb helyekre is számos, különféle módon, az adottságokhoz rugalmasan alkalmazkodva építhető be. Kis méreteivel együtt mindez nagy jelentőségű, mert például hat különböző kábel csatlakoztatása esetén igen fontos, hogy a csatlakozási pontok a lehető legpontosabban illeszkedjenek a vezérelt gép kialakításából adódó kábelvezetési utakhoz.

Ez a kisméretű ipari PC a hozzá csatlakoztatható berendezések és interfészek kialakítása tekintetében is kielégíti az univerzális ipari számítógépekkel kapcsolatos elvárásokat: 30 gigabájtos, memória-alapú háttértárolójával (SSD) és Windows Embedded Compact 7 operációs rendszerével már az alapkiépítésű változata is igen hatékony. Igény esetén Windows 7 vagy Windows 10 operációs rendszerrel is rendelhető. További komponensei közé tartozik egy 2 gigabájtos (igény esetén 4 gigabájtosra is bővíthető) DDR3L RAM, egy DisplayPort-interfész, egy alaplapi, kettős Ethernet-adapter, amely 2 darab 100/1000Base-T-kapcsolat kezelésére alkalmas, továbbá USB 3.0 és USB 2.0 szabványú interfészek.

[A Beckhoff megbízásából készített anyag]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.