Szerző: Asztalos Olivér

2017. november 14. 12:21

Az autók húzhatják meg a félvezetőipart

Az autóipar lesz a félvezetőgyártás következő húzóága - állítja kutatására alapozva az IC Insights. A kutatás szerint a járművek 5,4 százalékos átlagos éves növekedési ütemet (CAGR) produkálnak 2021 végéig, hála az egyre több és bonyolultabb elektronikával felvértezett autóknak.

Utóbbira a különféle önvezető rendszerek mellett a V2V (vehicle-to-vehicle) és a V2I (vehicle-to-infrastructure) kommunikáció miatt is szükség lesz. A V2V a járművek közötti kommunikációt, a V2I pedig az autó és környezete közötti párbeszédet biztosító technológiát takarja. Előbbit egyes országok kötelezővé tennék a következő években, az Egyesült Államok már közel négy éve bejelentette, hogy a technikai feltételek kidolgozását követően kötelezővé tennék a közlekedésbiztonság növelésére hivatott funkciót.

Az IC Insights szerint ezek miatt idén 22, jövőre pedig 16 százalékos növekedést produkálnak a járművekhez szállított különféle félvezetők. Előbbivel idén a komplett, 1,49 billió dollár összforgalmú elektronikai ipar 9,1 százalékát, azaz 135,6 milliárdot tesznek ki az autókhoz leszállított különféle chipek, amely tavalyhoz képest 0,1, 2015-höz viszonyítva pedig 0,2 százalékos növekedés jelent. Az előző években tehát inkrementálisan növekedett a piac felvevőképessége, azonban ez 2021-ig várhatóan megváltozik, az IC Insights ugyanis ekkorra 9,8 százalékos részesedést prognosztizál. Az elemzők szerint ez nagy részt majd annak köszönhető, hogy a beszállítók között megindul az árverseny, amely egyenes utat biztosít a fejlettebb rendszerek szélesebb körű terjedésének.

automotive_ic_insights

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az autógyártás mögött a második helyre az ipari berendezésekhez és gyógyászathoz szükséges különféle chipeket hozza az IC Insights, az elemzők szerint ez a terület 4,6 százalékos átlagos éves növekedési ütemet produkál majd. A húzóerő itt a robotika, az IoT, illetve a viselhető egészségügyi eszközök lehetnek. A harmadik helyen a kommunikáció, azaz a távközlés szerepel, amely mögött a konzumer elektronikai eszközök széles piaca sorakozik.

A lista utolsó helyen nem túl meglepő módon a PC-piac szerepel, amely évek óta folyamatosan zsugorodik. A legutóbbi, októberben publikált adatok szerint egy év alatt 3,6 százalékkal csökkentek az értékesítések, ami egyben már a tizenkettedik olyan egymást követő negyedévet jelentette, amely csökkenő tendenciát mutatott, ez pedig egy újabb negatív rekordnak számít. A PC-k piaca jó eséllyel még sokáig a lista végén marad, azonban a feltörekvő technológiáknak hála a félvezetőipar kompenzálni tudja majd az emiatt kieső forgalmat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról