Szerző: Asztalos Olivér

2017. november 14. 09:30

Márciusban mutathatja be új GPU architektúráját az Nvidia

Felbukkant a távolban az Nvidia következő grafikus mikroarchitektúrája. A pletykák szerint Ampere kódnéven érkező fejlesztés jövő tavasszal mutatkozik be, ám azt egyelőre nem tudni, hogy csak kiegészíti, vagy teljesen le is váltja a továbbra is mindössze egyetlen GPU-val piacon lévő Voltát.

Március végén leplezheti le következő GPU-s mikroarchitektúráját az Nvidia. A Heise.de szerint a fejlesztést immár hagyományosan egy híres fizikusról nevezte el a vállalat, amely sorban most André-Marie Ampère következik. Az elektrodinamika tudományágát megteremtő tudós az ugyancsak az elektromosság területén munkálkodó Alessandro Voltát váltja a sorban, amelyről az Nvidia aktuális, bár mindeddig csupán egyetlen GPU-ban manifesztálódó fejlesztése kapta nevét. Amennyiben a német magazin állítása beigazolódik, úgy az Nvidia két éven belül már harmadik új mikroarchitektúráját mutathatja be - ez nyaktörő sebességnek számít ezen a piacon.

huang_gv100

A vállalat még tavaly áprilisban leplezte le a termékpalettát azóta is meghatározó Pascalt, amely gyakorlatilag minden termékvonalból visszaköszön, a Tesláktól a GeForce-okig, a Quadróktól a Tegráig. Ezzel szemben a májusban bemutatott Volta mindeddig csupán egyetlen GPU-ban, a Tesla V100-on található gigászi GV100-ban mutatkozott meg. Iménti jelző nem túlzó, a lapka ugyanis óriási, 815 mm2-es területén nem kevesebb, mint 21,1 milliárd tranzisztort vonultat fel, amivel a valaha gyártott legnagyobb grafikus processzornak tekinthető.

Nincs verseny, nincs új termék!

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A többi Volta-alapú chipet azonban mindeddig hiába várta a közönség, a fejlesztés sem másik Tesla, sem pedig Quadro vagy GeForce kártyák formájában nem bukkantak még fel. Az újabb termékek iránt érdeklődve Jensen Huang még augusztus végén elmondta, hogy idén nem várható új GeForce generáció, a Pascalnak ugyanis jelen állás szerint nincs komoly kihívója, így vállalatának sincs oka sietni. Az Nvidia vezetőjének állításába (sajnos) nehéz belekötni, a konkurens AMD ugyanis a Vega-alapú kártyáival sem tudott komolyan beleszólni a verseny alakulásába.

Utóbbi okán most egyes források azt pedzegetik, hogy a Volta már meg sem jelenik GeForce-ok formájában, és az Nvidia egy ugrással azonnal az Ampere kódnevű fejlesztést veti be a várhatóan 2000-es számozású GTX kártyáknál. A teória ellen szól, hogy ezzel a lépéssel a Voltából lényegesen kevesebb bevétele származhatna a vállalatnak, a hosszú és költséges kutatás és fejlesztés kézenfekvő módon kevesebb termékkel nehezebben térülhet meg. Ennek ellenére még nem zárható ki a lehetőség, a Volta grafikus képességeit ugyanis mindmáig homály fedi, így akár még az is elképzelhető, hogy a GeForce-ok piacán sosem számolt komolyan ezen mikroarchitektúrájával az Nvidia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról