Szerző: Habók Lilla

2017. október 26. 15:00

Interaktív képernyőmegosztást vet be a Slack

Frissíti hívás közbeni képernyőmegosztó funkcióját a Slack a nagyvállalati felhasználók kedvéért. Az előfizetők az asztali változatban közösen kódolhatnak vagy dekorálhatják a dokumentumokat. Ezzel párhuzamosan viszont megszűnik a Screenhero szolgáltatás.

Egyre inkább szeretné megvetni a lábát nagyvállalati környezetben a Slack, ezért most frissített képernyőmegosztás funkcióval hozakodott elő a szolgáltatásra előfizető céges dolgozók számára. A jövőben egy-egy projekt munkatársai, a Windows vagy Mac asztali változatban konferenciahívás közben, megosztott képernyő mellett képesek lesznek közösen szerkeszteni, beleírni, rajzolni, kijelölni vagy görgetni a dokumentumban, azaz távolról együtt dolgozni azon keresztül. Többek közt ilyen kisebb mértékű fejlesztésektől reméli a vállalat, hogy a felhasználók a Slacket már nem csak hétköznapi kommunikációhoz vagy hobbiprojektekhez fogják alkalmazni, hanem a szolgáltatás (fizetős változata) a nagyvállalatoknál is megtalálhatja helyét.

"A Slacken dolgozó csapattagok az aktuális földrajzi helyüktől függetlenül, üzenetküldéssel kezdik a beszélgetést. Utána következik a hang- és a videohívás, majd pedig a képernyőmegosztás. És mostantól a Slack hívás közbeni képernyőmegosztás interaktívvá válik: meghívhatsz másokat, hogy írjanak, kódoljanak, tervezzenek - vagy bármit jelentsen a közös munka számotokra - közvetlenül a megosztott képernyőn keresztül." - írja a Slack közleménye.

A vállalati ügyfeleket célzó Slack Enterprise Gridet január végén indította el a vállalat, amely egy összevont kezelőfelületet biztosít az adminisztrátorok számára, illetve más vállalati appokkal való integrációt is lehetővé tesz. Legutóbb az Enterprise Mobility Management (EMM) támogatással toldotta meg a cég a terméket, amellyel a rendszergazdák dolgát igyekezett megkönnyíteni a flottamenedzsment terén. A képernyőmegosztás viszont nem (csak) az adminisztrátorok vagy a rendszergazdák munkáját célozza, hanem széles körben minden irodai dolgozóét.

Valószínűleg a Slack jelenleg olyan használati eseteken dolgozik, amelyek kifejezetten szükségessé és előnyössé teszik a terméket nagyvállalati környezetben, márpedig a céges munkának az egyik alapeleme, mikor a munkatársak közösen dolgoznak egy feladaton, illetve egy dokumentumon - a legtöbb kommunikációs eszköz és csevegős platform ezt a távoli közös munkát igyekszik áthidalni valamilyen módon. Mint a közlemény írja, a tesztidőszak során a felhasználók igénybe vették az interaktív képernyőmegosztást például páros programozáshoz vagy a hibajelzések lépésről-lépésre történő megoldásához egyaránt.

Slack-Screen-Sharing

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Maga a képernyőmegosztás nem egészen új funkció, jelenleg csak frissítette a vállalat. A Slack 2014-ben vásárolta fel a Screenhero startupot, amely elfogadható módon működött eddig is. A bejelentéssel párhuzamosan azonban közölte a vállalat, hogy a Screenhero megszűnik decemberben, és a nem Slack-előfizető felhasználók 60 napos próbaidőszakot kapnak a szolgáltatásban, hogy kipróbálhassák az új változatot.

Legutóbbi adatok szerint a Slack 6 millió napi (és 9 millió heti) aktív felhasználóval rendelkezik, akik közül több mint 2 millió fizetős ügyfél és 50 ezer előfizető csapat - írja a TechCrunch. Valószínűleg ez utóbbi számot szeretné egyre feljebb tornázni a csapat az egyre sokasodó, nagyvállalati fejlesztésekről szóló bejelentésekkel. Pár hónappal ezelőtt 250 millió dolláros befektetést kapott a cég, amely támogathatja az új funkciókat, és egyes iparági források szerint a tőzsdére lépést is előre jelezheti.

A konkurenciaharc meglehetősen nagy a kollaboratív csevegőplatformok piacán, ahol a Slack mellett jelen van többek közt a Microsoft Teams, a Cisco Spark, a Skype for Business vagy a Facebook Workplace. Szeptemberben pedig a vállalati felhasználók körében népszerű Atlassian is bejelentette, hogy egy új platformmal, a Stride-dal száll versenybe, és a jövőben ezzel váltja ki a HipChatet. A Slacknek tehát még bőven akad teendője, hogy a vállalati kollaborációs megoldások területén növelni tudja befolyását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról